25 Δεκ 2013

Επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς εργάτες

Επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς εργάτες
Αστυνομική επέμβαση το ξημέρωμα της Τρίτης, για να σπάσει ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις
Από τη συγκέντρωση έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας στη Χαλκίδα
Με την ωμή επέμβαση των ΜΑΤ, στα πρότυπα της «Χαλυβουργίας», κυβέρνηση και εργοδοσία προσπάθησαν χτες το ξημέρωμα να σπάσουν την απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο του «Παπουτσάνης» στη Ριτσώνα. Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, έγιναν 8 συλλήψεις και δύο εργάτες τραυματίστηκαν ελαφρά.Η δεύτερη κατά σειρά 24ωρη απεργία ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, σαν απάντηση στις 6 απολύσεις που έκανε η επιχείρηση την Παρασκευή, ανακοινώνοντας άλλες δύο για το μήνα Γενάρη. Η απάντηση ήταν άμεση. Με το που έγιναν γνωστές οι πρώτες απολύσεις, η παραγωγή σταμάτησε και στη συνέχεια αποφασίστηκε απεργία, που ξεκίνησε τη Δευτέρα.
Για τις απολύσεις, η εταιρεία επικαλείται ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής, «εάν φύγει ένας μεγάλος πελάτης». Ανάμεσα στους 6 απολυμένους, οι 2 ήταν μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής και ένας ακόμα ήταν πρώην μέλος του ΔΣ του σωματείου. Αποκαλύπτεται έτσι η πρόθεση της εργοδοσίας να χτυπήσει την Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων, που πρωτοστατεί στην οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου.
Τη Δευτέρα, η εταιρεία προσπάθησε να δημιουργήσει ένταση, στήνοντας απεργοσπαστικό μηχανισμό και διαδίδοντας τρομοκρατικά ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες. Δεν κατάφερε όμως να σπάσει την απεργία και γι' αυτό επιστράτευσε χτες τις δυνάμεις καταστολής, με την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης. Δεκάδες αστυνομικοί έφτασαν με κλούβες στο εργοστάσιο πριν ξημερώσει και επιτέθηκαν στην περιφρούρηση. Ο τρόπος που έδρασαν δείχνει προσχεδιασμένη επέμβαση, με στόχο να λειτουργήσει το εργοστάσιο.
Ανάμεσα στους 8 συλληφθέντες, βρίσκεται ένας από τους απολυμένους καθώς και στελέχη σωματείων, που πήγαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς. Ολοι οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, στη Χαλκίδα, με την κατηγορία της «παράνομης βίας» και της «διατάραξης οικιακής ειρήνης». Μέσα σε λίγη ώρα, έφτασαν στο σημείο εργαζόμενοι από την «Παπουτσάνης» και άλλα εργοστάσια της περιοχής, συνδικαλιστές από σωματεία και εργοστασιακές επιτροπές, που απαίτησαν να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες.
Επί τόπου βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ενώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια, για να καταγγείλει την καταστολή και να ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι οι εργάτες.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων, επανέλαβε ότι η απεργία δεν έσπασε από τους εργάτες, αλλά από τις δυνάμεις καταστολής και προειδοποίησε την εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει με το σωματείο και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Λίγο μετά τις 12 μ., οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Αργά το μεσημέρι και ενώ η εφημερίδα πήγαινε στο τυπογραφείο, οι εργαζόμενοι στην «Παπουτσάνης» αναμενόταν να κάνουν Γενική Συνέλευση στη Χαλκίδα, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ