21 Δεκ 2013

«Βγάζετε στο σφυρί τη λαϊκή στέγη»

«Βγάζετε στο σφυρί τη λαϊκή στέγη»
 
 
Αποσπάσματα από την τοποθέτηση της Δ. Μανωλάκου, βουλευτή του ΚΚΕ, στη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
«Αγριο, που χτυπάει καίρια τη λαϊκή οικογένεια» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και σημείωσε: «Εμείς αυτό που καταλαβαίνουμε και φαίνεται καθαρά είναι ότι βγάζετε στο σφυρί σε 12 μέρες από τώρα τη λαϊκή στέγη. Και τα περί "διχτυού προστασίας" που αναφέρθηκε από βουλευτές της κυβέρνησης είναι σκέτη κοροϊδία».
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, βγαίνει το σπίτι σε πλειστηριασμό:
-- Σε όσους η αντικειμενική αξία της κατοικίας τους υπολογίζεται έστω και 1 ευρώ πάνω από το πλαφόν των 200.000 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο. Δηλαδή από τα 200.001 ευρώ.
- Σε όσους το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έστω και σε 1 ευρώ παραπάνω από τα 35.000 ευρώ, «ανεξάρτητα, όπως σημείωσε, πόσα παιδιά έχει, αν σπουδάζουν και πού». «Πρέπει - πρόσθεσε - να είναι κάποιος πολύ τυχερός για να έχει αθροιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 για να πάρει αναστολή από τον πλειστηριασμό και αυτό για ένα χρόνο».
Στις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή του δανείου που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, όπως σημείωσε, «αν κάποιος συμβεί να βρεθεί στην ανεργία και δεν πληρώσει για τρεις μήνες, αίρεται η απαγόρευση του πλειστηριασμού. Κοροϊδεύετε».
«Στο άρθρο 1 συστήνετε Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με το οποίο το Δημόσιο αναλαμβάνει απροκάλυπτα το ρόλο να προστατέψει πλήρως το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ρίχνοντας ακόμα πιο βαθιά στην εξαθλίωση τις λαϊκές οικογένειες. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. Είναι ντροπή και αίσχος να εμφανίζεστε από πάνω και σαν σωτήρες. Και το ονομάζετε όπως στο άρθρο 1 "κώδικα προστασίας".
Στο άρθρο 2 παράγραφος 4 προβλέπεται ότι όταν ο οφειλέτης δεν μπορεί να πληρώσει και μετά την παράταση του πλειστηριασμού, τότε «τη νύφη» θα πληρώνει ο εγγυητής. «Βάζετε στόχο, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, αυτούς που έβαλαν την υπογραφή τους σε μια περίοδο πριν 6 χρόνια που είχαν δουλειά και οι ίδιοι δεν υποπτεύονταν τίποτα από αυτά που συμβαίνουν σήμερα».
Σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους για τους οποίους προβλέπεται ότι για να ισχύσει η ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον το 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: «Οι περισσότεροι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τον ασφαλιστικό φορέα και τους ζητάτε από πάνω;».
Ρυθμίσεις για τους καπιταλιστές
Οσον αφορά το Ειδικό Επενδυτικό Ταμείο, που προβλέπει το νομοσχέδιο, η Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε: «Ποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες; Τη ρευστότητα. Και δημιουργείτε αυτό το ταμείο για να τους την εξασφαλίσετε. Δημιουργείτε αυτό το ταμείο μέσω του οποίου το Δημόσιο αναλαμβάνει επενδύσεις ρίσκου για να εξασφαλίσετε τους επιχειρηματίες. Πηγαίνετε στο Λουξεμβούργο γιατί εκεί είναι ο φορολογικός παράδεισος». Οσο για την άσφαιρη κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το άρθρο, η Δ. Μανωλάκου στηλίτευσε ότι αυτό προφανώς οφείλεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει να εξασφαλίσει φτηνό χρήμα στους επιχειρηματίες, αλλά στους ...υγιείς».
Αναφερόμενη στο άρθρο 7 που αφορά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και προβλέπει ότι για καθυστέρηση δύο μηνών επιβάλλεται πρόστιμο στο 10% επί του οφειλόμενου ποσού (από 1% το μήνα σήμερα), σημείωσε: «Μιλάμε για αύξηση 1.000%. Ακόμα και οι τοκογλύφοι θα σας ζηλεύουν. Είναι εξωφρενικό και ξεπερνάει κάθε όριο».
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 9, που ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε μεν τις διατάξεις από 1 ως και 18 και άφησε τις 19 και 20 για τη ΛΑΡΚΟ (σ.σ. δήθεν ότι έτσι την προστατεύει από δανειστές), η Δ. Μανωλάκου έθεσε το ερώτημα σε τι εξυπηρετεί η διάταξη που περιέχεται σύμφωνα με την οποία το διοικητικό συμβούλιο της ΛΑΡΚΟ προστατεύεται από κάθε ευθύνη νομική, αστική, διοικητική κ.ά. «Αν γίνει ένα ξεπούλημα -συνέχισε- κεντρικού τμήματος της ΛΑΡΚΟ και αχρηστευτεί έτσι όλο το υπόλοιπο τμήμα, δεν θα υπάρχει ευθύνη;», ενώ σημείωσε ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της.
Κοροϊδία και εμπαιγμό χαρακτήρισε και τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου όπως αυτά που αφορούν τους ΟΤΑ ότι δήθεν προστατεύονται από επιστροφή πόρων προς το Δημόσιο.
Εμπαιγμό χαρακτήρισε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναστολή των πλειστηριασμών για ένα χρόνο, δηλαδή συντηρεί την αγωνία των λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν για ένα χρόνο και υπογράμμισε: «Θα καταψηφίσουμε, αλλά δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα καλέσουμε τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές να μην επιτρέψουν να γίνει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για την απαγόρευση των πλειστηριασμών για τη λαϊκή κατοικία, τη διαγραφή χρεών από τόκους, τη δραστική περικοπή των δανείων που αναγκάστηκαν να πάρουν τα προηγούμενα χρόνια τα λαϊκά στρώματα για τις ανάγκες τους. Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μείνει απροστάτευτο στα νύχια των τραπεζών και της εφορίας. Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια ούτε εμπόρευμα, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπου, ενώ χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν στέγη, χιλιάδες διαμερίσματα είναι άδεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ