2 Ιαν 2014

Σε χειμέρια νάρκη έως το Μάρτη οι αυξήσεις μέχρι 157% στο τέλος ΑΠΕ

Σε χειμέρια νάρκη έως το Μάρτη οι αυξήσεις μέχρι 157% στο τέλος ΑΠΕ

Πολύ μεγάλες αυξήσεις που φτάνουν και το 157% απεφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) με ισχύ από 1 Μάρτη.
Με αυτό το μεσοβέζικο τρόπο η ΡΑΕ παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, να νομοθετήσει νέα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ).
Για το 2013 το έλλειμμα ΑΠΕ ήταν 565 εκατομμύρια ευρώ και για το 2014 αναμένεται να φτάσει τα 764 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να το μηδενίσει το έλλειμμα μέχρι το τέλος του έτους οπότε θα λάβει μέτρα.
Στην περίπτωση που το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν προχωρήσει σε μέτρα τότε θα υλοποιηθεί η απόφαση της ΡΑΕ για αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ και η επιβάρυνση θα είναι:
  • 157% για τους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή και μέση τάση.
  • 86% για τους οικιακούς καταναλωτές.
  • 108% καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις χαμηλής τάσης και 102% μέσης τάσης.
  • 84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης.
Μεσοαστικά η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ είναι 98%. Το αρμόδιο υπουργείο έχει διαμηνύσει πως έχει σχεδόν έτοιμο νομοσχέδιο και εντός του Γενάρη θα το θέσει σε δημόσια διαβούλευση. ΟΙ πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει την μείωση της αποζημίωσης που εισπράττουν οι παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κυρίως για τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών.
Γίνεται λόγος για μείωση της τάξης του 40% – 45% στις εγγυημένες τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τα οποία χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες τα οικιακά, τα αγροτικά και τα εταιρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ