22 Ιαν 2014

Τρομο-έλεγχοι και αλληλοκαρφώματα

Τρομο-έλεγχοι και αλληλοκαρφώματα


Μια ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με έρευνες σε σπίτια για την ύπαρξη όπλων και πυρομαχικών, είναι η πρώτη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού μετά την προχτεσινή επιστολή του Χ. Ξηρού. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε σε σπίτι ατόμου που ανήκει, κατά πληροφορίες, στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο, στην περιοχή των Εξαρχείων, πιστόλι με γεμιστήρα και φυσίγγια. Το άτομο αυτό, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, συνελήφθη. Επίσης, πιάστηκε άλλο ένα άτομο στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα συνεχίστηκε και χτες η δημοσίευση επιστολών που αφορούν εμπλεκόμενους στη λεγόμενη τρομοκρατία. Χαρακτηριστικό ήταν οι καταγγελίες για δράση κρατικών υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, επιστολή του καταδικασμένου για την υπόθεση της «17Ν» Αλέξανδρου Γιωτόπουλου από τις φυλακές Κορυδαλλού δημοσίευσε η «Ελευθεροτυπία». Σε αυτήν, ο Α. Γιωτόπουλος λέει ότι, ενώ ο ίδιος είναι 12 χρόνια φυλακισμένος με κατασκευασμένα, όπως υποστηρίζει, στοιχεία, αναφέρεται αιχμηρά στον Χριστόδουλο Ξηρό και το σύστημα αδειών από τις φυλακές και αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν και ποιος είχε την εξουσία να του εγκρίνει αλλεπάλληλες άδειες. Στην ουσία, υπονοεί συνεργασία του με τις Αρχές και καταγγέλλει πως η απόδρασή του έγινε με άνωθεν ανοχή, αν όχι υπόδειξη.
Στην επιστολή, ανάμεσα στ' άλλα, αναφέρει: «Αφού ο Χριστόδουλος είναι τόσο επικίνδυνος τρομοκράτης, γιατί όταν το 2011 έβαλε φωτιά στο κελί του, αντί να τον τιμωρήσουν, όπως θα όφειλαν, τον επιβράβευσαν ικανοποιώντας και τα τρία αιτήματά του, μεταφέροντάς τον στις πτέρυγες; Γιατί του έδωσαν το ελεύθερο να πηγαίνει καθημερινά όπου θέλει, στο αρχιφυλακείο, στους "Πυρήνες", στους σημαντικότερους ποινικούς; Ποιος έδωσε τη διαταγή; Οχι βέβαια η διευθύντρια, ούτε κάποιος αρχιφύλακας. Δεν έχουν τέτοια εξουσία και ούτε θ' αναλάμβαναν τέτοια ευθύνη. Η διαταγή ήρθε από τα πάνω. Από την Αντιτρομοκρατική, την ΕΥΠ και άρα από την κυβέρνηση που την εποπτεύει. (...) Κόβουν τις άδειες στη λεπτή περίοδο της Προεδρίας και προετοιμάζουν την αυριανή ουσιαστική κατάργησή τους.
Γιατί, στις δύο άδειες του Βασ. Τζωρτζάτου με κατ' οίκον περιορισμό, έξι αυτοκίνητα της Αντιτρομοκρατικής ήταν κάτω από το σπίτι του (τρία στο δρόμο και τρία στους παράδρομους) και τον παρακολουθούσαν, ενώ στον Χριστόδουλο, που ήταν σε χωριό, δεν υπήρχε κανείς; Τέλος, όλοι αυτοί οι κύριοι της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, της κυβέρνησης, αλλά και της CIA δε γνώριζαν ότι ο Χριστόδουλος εδώ κι ενάμιση χρόνο είχε πάρει έξι άδειες; Τι έκαναν για ν' αποτρέψουν την ενδεχόμενη εξαφάνισή του; Τίποτε».
Από την άλλη πλευρά, με επιστολή του ο Γεράσιμος Τσάκαλος, κρατούμενος για τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», στέλνει «συντροφικούς χαιρετισμούς στον αντάρτη πόλης» όπως τον χαρακτηρίζει «Χριστόδουλο Ξηρό». Σε αυτήν αναφέρει, ανάμεσα στ' άλλα, πως αυτός μετέφερε τη σακούλα που περιείχε υπολείμματα από εκρηκτικό μηχανισμό, από το διαμέρισμα στο Χαλάνδρι σε κάδο απορριμμάτων, και όχι ο Κ. Σακκάς που κατηγορείται. Αναφέρεται δε και στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σε κρατουμένους για την υπόθεση της «Συνωμοσίας» και άλλα άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου που είναι φυλακισμένα. Απαιτεί δε τα κείμενα του πυρήνα φυλακής της «Συνωμοσίας» να μη δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του athens indymedia, «που έχει εξελιχτεί σ' ένα διαδικτυακό καφενείο κουτσομπολιών και ανώνυμων συκοφαντικών σχολίων».
Από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού είναι ορατή η προσπάθεια να αξιοποιηθεί η επιστολή του Χ. Ξηρού για να παρθούν πρόσθετα κατασταλτικά μέτρα. Οι σχετικές εκτιμήσεις που δημοσιεύονται κατά σύστημα στο ηλεκτρονικό «Βήμα» αναφέρουν πως ο Χ. Ξηρός με το κείμενο που δημοσιοποίησε προχτές εμφανίζεται αποφασισμένος να δράσει, προοπτική που - κατά τα σχετικά δημοσιεύματα - οδηγεί την Ελληνική Αστυνομία να παίρνει πρόσθετα μέτρα, όπως την εγκατάσταση on line καμερών σε διάφορα σημεία της πόλης που θεωρείται ότι μπορεί να εκδηλωθεί χτύπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ