ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Απόστρατοι και «δεξιοί πατριώτες» στο παιχνίδι της αναμόρφωσης
«
Οπου
υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία και την
κοινή λογική. Και ο καπνός είναι πυκνός απ' το τμήμα εκείνο του αστικού
πολιτικού συστήματος το οποίο τοποθετείται στη λεγόμενη «πατριωτική
δεξιά» και στο οποίο κυριαρχεί η εθνικιστική συνθηματολογία. Σενάρια και
φήμες δίνουν και παίρνουν για την εκκόλαψη νέων πολιτικών κομμάτων από
δικαστές και απόστρατους αξιωματικούς, διάφορους παράγοντες που
κινούνται εντός κι εκτός της ΝΔ. Ολα αυτά στο φόντο της γενικότερης
αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού σε όλο το φάσμα του οποίου
καταγράφεται έντονη κινητικότητα.
Η εγκατάλειψη από τη ΝΔ της «αντιμνημονιακής» συνθηματολογίας, με σημείο καμπής τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011, δημιούργησε αντικειμενικά κλονισμούς. Ετσι άλλωστε δημιουργήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ τροφοδοτήθηκε εκλογικά η Χρυσή Αυγή.
Οι κλονισμοί αυτοί συνεχίζονται σε συνθήκες που η ΝΔ βρίσκεται επικεφαλής της αστικής διαχείρισης. Ετσι ενώ από μια πλευρά της αστικής τάξης εκφράζεται αγωνία για την ανάγκη ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, την ίδια στιγμή εντείνεται ο προβληματισμός για την αναμόρφωση του πολιτικού χώρου που βρίσκεται «στα δεξιά» της ΝΔ, με στόχο τη διαμόρφωση κομμάτων που θα έχουν εθνικιστική συνθηματολογία και κριτική στάση απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική διαχείρισης στην ΕΕ. Το διακύβευμα είναι βεβαίως σταθερό: Πώς θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε σταθερές αστικές κυβερνήσεις (βασικά συνεργασίας) να διαχειριστούν τόσο την κρίση όσο και το ενδεχόμενο της ανάκαμψης, να διαπραγματευτούν τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου στο πλαίσιο των συμμαχιών του, ευρωπαϊκών και εξω-ευρωπαϊκών, εξασφαλίζοντας ευρύτερη λαϊκή στήριξη.
Ποιοι κινούνται
Πολλά
λέγονται και γράφονται για προσπάθεια δημιουργίας κόμματος ή κομμάτων.
Των σχετικών κινήσεων είχε προηγηθεί αρθρογραφία στον αστικό Τύπο για
την ανάγκη να υπάρξει ένα σοβαρό «ακροδεξιό» κόμμα, μια «συνταγματική
ακροδεξιά» μετά και τις εξελίξεις γύρω απ' τη Χρυσή Αυγή. Είναι σίγουρο
ότι ανεξάρτητα από άλλες επιδιώξεις η συνεχής ανάδευση της υπόθεσης
δίωξης της Χρυσής Αυγής υπηρετεί αυτή την προσπάθεια.Πριν αλέκτορα φωνήσαι πύκνωσαν οι δημόσιες παρεμβάσεις του νομικού - πανεπιστημιακού Β. Μαρκεζίνη, που μάλιστα κατά δήλωσή του συνομιλεί με τον Αλ. Τσίπρα, του οποίου έπλεξε και το εγκώμιο σε πρόσφατη συνέντευξή του, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο του πως είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν, απ' όσα χωρίζουν τις αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Ομοίως πύκνωσαν οι αναφορές στο πρόσωπο του πρώην αρχηγού ΓΕΣ Φράγκου Φραγκούλη, που έκανε στις αρχές του μήνα πολιτικές παρεμβάσεις με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του σε πόλεις της Βόρειας κυρίως Ελλάδας.
Ο Φράγκος Φραγκούλης φέρεται να δέχεται πιέσεις απ' τη ΝΔ να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιό της, την ίδια ώρα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συνάντησή του με τον προσφάτως διαγραφέντα απ' τη ΝΔ, Β. Πολύδωρα, δύο φορές με ενδιάμεσο πρώην στρατιωτικό, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος «που θα καλύψει το χώρο μεταξύ ΝΔ και ακροδεξιάς που αυτή τη περίοδο στην Ελλάδα εκφράζεται από τους χρυσαυγίτες». Εκτιμήθηκε ότι ένα τέτοιο κόμμα θα συγκρατήσει τις απώλειες της ΝΔ προς τη Χρυσή Αυγή και ενδεχομένως - εικάζουμε εμείς - να αποτελέσει μια καλή εφεδρεία για μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ στο μέλλον. Μάλιστα ορισμένα δημοσιεύματα φέρουν τη ΝΔ έτοιμη να δώσει την ευχή της σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Εντούτοις προβάλλονται και ενστάσεις ως προς το ανύπαρκτο «λαϊκό» προφίλ όσων ηγούνται της προσπάθειας.
Συγγραφική δραστηριότητα...
Το
βιβλίο που πρόσφατα εξέδωσε ο Β. Μαρκεζίνης παρουσιάζεται σαν το
«ιδεολογικό και πολιτικό μανιφέστο» του σχήματος που ενδεχομένως στηθεί,
αφού το περιεχόμενό του ταιριάζει γάντι με αυτό που ο αστικός Τύπος
αποπειράθηκε να περιγράψει σαν «συνταγματική και σοβαρή ακροδεξιά». Ο Β.
Μαρκεζίνης «φλερτάρει» στρατιωτικούς απόστρατους και εν ενεργεία,
συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικιστικής ατζέντας, παίζοντας το χαρτί
του κινδύνου αλλαγής συνόρων, μιλώντας για απώλεια της Θράκης και της
Ηπείρου - «Τσαμουριάς». Στο ίδιο πλαίσιο, στο όνομα μιας Ελλάδας
περικυκλωμένης από εχθρούς, ο Φράγκος Φραγκούλης - που υπογράφει τον
πρόλογο του βιβλίου - υπερασπίζεται τη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία προκειμένου
να μην «αδυνατίσει η επιχειρησιακή δυνατότητα» της Ελλάδας. Αν και ο Β.
Μαρκεζίνης διαφωνεί, θέτοντας στο τραπέζι την έξοδο απ' το ΝΑΤΟ,
εντούτοις αμφότεροι συμπίπτουν στην ανάγκη πολυμέρειας στις διεθνείς
σχέσεις και επιδίωξης νέων συμφωνιών με ανερχόμενες καπιταλιστικές
οικονομίες, Ρωσία, Κίνα, Ινδία κλπ.Ο Φράγκος Φραγκούλης αναπτύσσει τη θέση ότι το έθνος σύσσωμο ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση και σύσσωμο με εθνική συστράτευση θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση εξασφαλίζοντας την εθνική κυριαρχία. Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα: «Θέλουμε ανθρώπους που να πονάνε, να θέλουν να έρθουν και να βοηθήσουν, να βάλουν πλάτη και να σπρώξουν αυτό το όχημα. Δεν θέλω εγώ τροϊκανούς να μου δείξουν το δρόμο. Είναι αρκετά ικανοί οι Ελληνες να επιλέξουν μόνοι τους τις κινήσεις τους. Εάν κάναμε λάθη, είμαστε ικανοί μόνοι μας να τα διορθώσουμε. Εμείς που χρεοκοπήσαμε αυτή τη χώρα, ξέρουμε πάρα πολύ καλά και τα σφάλματά μας, όπως την έχουμε ξαναχρεοκοπήσει πολλές φορές στο παρελθόν και τότε δεν ανεχθήκαμε τροϊκανούς. Τη χώρα μας θέλουμε να την κυβερνούν Ελληνες».
Από κοντά ο Β. Μαρκεζίνης δηλώνει πως «πρέπει να προσεχθούν οι αδύναμοι και να ενισχυθούν χωρίς κόμπλεξ όσοι δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας», που φυσικά κατά τον ίδιο δεν είναι οι εργάτες, αλλά οι κηφήνες που τον καρπώνονται.
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα είπε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Φράγκου Φραγκούλη στην Ξάνθη ένας απ' τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ο Θεοφάνης Μαλκίδης: «Σήμερα, απόψε και όπου βρέθηκα με τον Στρατηγό και από τις συζητήσεις και γενικότερα από το διάλογο, βγήκε ένα κοινό συμπέρασμα, ότι αυτή την πατρίδα θα τη σώσουμε εμείς και για να επαναλάβω λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη εμείς θα κάνουμε τα ανθρώπινα και τα υπόλοιπα θα τα φροντίσει ο θεός».
Εξελίξεις στους ΑΝΕΛ
Από
τις διεργασίες στο χώρο αυτό δεν εξαιρούνται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, με
τους οποίους επίσης διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας ο Β. Πολύδωρας. Την
περασμένη βδομάδα διαγράφτηκε ο Γ. Νταβρής, βουλευτής Αχαΐας, επειδή
απουσίαζε από κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε δήλωσή
του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Παραμένουμε
ενωμένοι, δυνατοί, μπορούν να συνεχίσουν να ανησυχούν, με μία μόνο
απώλεια, του βουλευτή Αχαΐας Γιώργου Νταβρή, ο οποίος δεν προσήλθε και ο
οποίος διαγράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μέχρι να αποφασίσει να
γυρίσει στο σπίτι του». Παρ' όλα αυτά λίγο μετά διαγράφτηκε και από το κόμμα.Ο Νταβρής ήταν μεταξύ των επτά βουλευτών που είχαν προηγουμένως ζητήσει με επιστολή τους απ' τον Π. Καμμένο να προηγηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όχι του Εθνικού Συμβουλίου, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι άλλοι βουλευτές που είχαν υπογράψει την επιστολή ήταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Γιοβανόπουλος, και οι Σταυρούλα Ξουλίδου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Βασίλης Καπερνάρος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Παύλος Χαϊκάλης. Με εξαίρεση τον τελευταίο, οι πρώτοι έξι δεν παρέστησαν στο Εθνικό Συμβούλιο του Σαββάτου, στη συνεδρίαση του οποίου ο Καμμένος απάντησε από βήματος λέγοντας ότι «όσοι εποφθαλμιούν καρέκλες, να τις πάρουν στο σπίτι τους από σήμερα το βράδυ».
Ο Γ. Νταβρής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real», εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου: «Νομίζω ότι πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Καμμένο γιατί με διέγραψε. Δεν ήμουν αδικαιολογήτως απών από τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ήμουν δικαιολογημένος γιατί (...) ήμουν σε επίσημη αποστολή της Βουλής στον Οργανισμό Ημερήσιων Εκδρομών Πατρών και αύριο θα καταθέσω τα παραστατικά».
«Επί της ουσίας», συνέχισε «θα δείτε το βίντεο που έχει να κάνει με τα υποβρύχια, γιατί ο κύριος πρόεδρος (σ.σ. ο Καμμένος) μίλησε για διαπλεκόμενα. Εγώ το βράδυ που μιλάγαμε για τα υποβρύχια στη Βουλή ζήτησα από τον κ. Αβραμόπουλο (σ.σ: ο νυν υπουργός Αμυνας) να φέρει το θέμα στην αρμόδια επιτροπή. Εκείνο το βράδυ αναφέρθηκα στον φίλο του κ. Καμμένου, τον κ. Μεϊμαράκη (πρ. υπουργός Αμυνας), είναι προφανές, θα το δείτε και στο βίντεο ότι ο κ. Καμμένος ούτε με χειροκρότησε».
Σε άλλες δηλώσεις του, στο «Mega», ο Νταβρής είπε: «Είχα πιστέψει σε ένα δημοκρατικό κι όχι σε ένα νεοαρχηγικό κόμμα». Ταυτόχρονα, κατέφυγε σε χαρακτηρισμούς για τον επίσης βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο, κάνοντας λόγο για «τραβεστί αντιμνημονιακό που εισέβαλε με την άδεια του Πάνου Καμμένου στο σπίτι των ΑΝΕΛ».
Ο Νικολόπουλος, πρώην στέλεχος της ΝΔ, διατελέσας υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, διεγράφη από τον Αντ. Σαμαρά, ίδρυσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος του οποίου είναι Γενικός Γραμματέας, ενώ το τελευταίο διάστημα λέγεται ότι έχει «κλειδώσει» η εκλογική συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου