8 Ιαν 2014

ΚΑΜΠΟΤΖΗ Απεργοί νεκροί από αστυνομικά πυρά

ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Απεργοί νεκροί από αστυνομικά πυρά

Από την επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές
ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--
Τουλάχιστον τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους και είκοσι τραυματίστηκαν, όταν η αστυνομία κατέστειλε διαδήλωση απεργών υφαντουργών στην πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ Πενχ, την περασμένη Παρασκευή. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιματισμό είχαν προχωρήσει σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίοι σήμερα κυμαίνονται στα 80 δολάρια το μήνα. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε αύξηση στα 95 δολάρια, αλλά τα συνδικάτα παλεύουν για ελάχιστο μηνιαίο μισθό στα 160 δολάρια. Στον κλάδο απασχολούνται περίπου 500.000 εργάτες. Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών είναι αλλοδαποί που «προσελκύονται» από τους χαμηλούς μισθούς και τη γειτνίαση της χώρας με μεγάλες αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας.
Η υφαντουργία αποτελεί το 80% των εξαγωγών της χώρας. Στην Καμπότζη παράγονται προϊόντα για μεγάλες πολυεθνικές όπως οι Adidas, Nike, Puma αλλά και οι GAP, Η & Μ.
Το Σάββατο, οι αρχές προχώρησαν σε απαγόρευση των διαδηλώσεων που συνεχίζονταν ειδικά μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Η αστυνομία εισέβαλε σε πάρκο και διέλυσε τον καταυλισμό οπαδών του «Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας» που είχε δημιουργηθεί το Δεκέμβρη, με αίτημα τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ