11 Ιαν 2014

Εμείς θα τα δίνουμε με τακτ!

 Εμείς θα τα δίνουμε με τακτ!


Λαυρεντιάδης: 100 εκατ. ευρώ
Δ. Κοντομηνάς: 110 εκατ. ευρώ
Ν. Γριβέας και η σύζυγός του: 17 εκατ. ευρώ
Δεκάδες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες: Μικρότερα ποσά

Η ζημία του Δημοσίου: Ξεπερνά τα 400 εκατομ. ευρώ
Διώξεις για το ΤΤ: 29 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΤ και επιχειρηματίες
Κατηγορίες:
Απάτη, συνέργεια στην απάτη, απιστία, «Ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και συνέργεια στην εν λόγω κατηγορία.
Εμείς θα τα δίνουμε με τακτ!
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Επενδυτικές... δραστηριότητες για την αύξηση του κέρδους συγκεκριμένων επιχειρηματιών

Δάνεια χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις και για τα οποία δεν εισπράχθηκε μέχρι σήμερα ούτε φράγκο δόθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως που έγινε γνωστό, από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Πολλά από τα ποσά αυτά διοχετεύτηκαν από τους επιχειρηματίες που πήραν τα δάνεια στο εξωτερικό μέσω εξωχώριων εταιρειών, οι οποίες αναφέρονται μία προς μία στο πόρισμα και έχουν εντοπιστεί. Λαυρεντιάδης: 100 εκατ. ευρώ Δ. Κοντομηνάς: 110 εκατ. ευρώ Κυρ. Ν. Γριβέας και η σύζυγός του: 17 εκατ. ευρώ Δεκάδες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες: Μικρότερα ποσά
Σύμφωνα πάντα με το εισαγγελικό πόρισμα,
–τα εκατομμύρια ευρώ δε χρησιμοποιήθηκαν «για την ενίσχυση ή επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά για την αύξηση του πλούτου συγκεκριμένων επιχειρηματιών».
Η ζημία του Δημοσίου από τη συγκεκριμένη... επενδυτική δραστηριότητα εκτιμάται από το πόρισμα ότι ξεπερνά τα 400 εκατομ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα από τα δάνεια που καταγράφονται ως εντελώς παράτυπα και «αγύριστα» έως σήμερα, αφορούν τους επιχειρηματίες Λ. Λαυρεντιάδη, Δημ. Κοντομηνά και Κυρ. Ν. Γριβέα.
Ο Λαυρεντιάδης έχει λάβει, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, 100 εκατ. ευρώ, ο Δ. Κοντομηνάς 110 εκατ. ευρώ, ο Κυρ. Ν. Γριβέας και η σύζυγός του 17 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερα ποσά έχουν λάβει δεκάδες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Να υπενθυμίσουμε ότι οι διώξεις που ασκήθηκαν συνολικά για το ΤΤ είναι για 29 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΤ και επιχειρηματίες. Οι κατηγορίες που αποδίδονται ονομαστικά στον καθένα είναι για αδικήματα όπως απάτη, συνέργεια στην απάτη, απιστία, «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και συνέργεια στην εν λόγω κατηγορία.

Τα συμπεράσματα του πορίσματος
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πορίσματος που είδε τη δημοσιότητα, επί των ημερών Φιλιππίδη, του πρώην Προέδρου του ΤΤ και μάλιστα μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, οπότε παύθηκε,
«εκταμιεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας προς επιχειρήσεις, μέσω Ομολογιακών Δανείων, ορισμένα εκ των οποίων εκτέθηκαν αναλυτικά ανωτέρω, χωρίς η Τράπεζα να έχει εκ των προτέρων θεσμοθετήσει Κανονισμό Πιστοδοτήσεων που να καθορίζει τα όρια ανάληψης κινδύνων, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλων συστημάτων για την αξιολόγηση, μέτρηση και παρακολούθησή τους και χωρίς να διατίθενται οι δέουσες υποδομές για την κατάλληλη διαχείρισή τους. Παρά ταύτα, διενεργήθηκαν κατ' εξακολούθηση χρηματοδοτήσεις, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διεργασιών (ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες), κατά παράβαση των οικείων Πράξεων Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας και χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής». Το συμπέρασμα της εισαγγελέως διαφθοράς Π. Παπανδρέου είναι ότι ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ «ενήργησε καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με τη διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων, ήτοι προς την κατεύθυνση δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων, ενόψει του ύψους και των όρων των επίμαχων κάθε φορά χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου».
Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, από την πλευρά του, με νέες χτεσινές δηλώσεις του, είπε ότι όλοι οι έλεγχοι άρχισαν μετά τη δήλωσή του το καλοκαίρι του 2012 ότι θα είναι αδιανόητο το ΤΤ να μη χαρακτηριστεί «συστημική τράπεζα».
Επανέλαβε ότι ουδέποτε κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις αρμόδιες αρχές και είπε ότι όλα είναι δηλωμένα. «Δεν έχω πάρει 1 ευρώ και γι' αυτό θα επιστρέψω στην Ελλάδα, θα δώσω τις εξηγήσεις μου στην ελληνική Δικαιοσύνη, θα υπερασπιστώ το έργο του ΤΤ που ήταν η τράπεζα με τις λιγότερες επισφάλειες ανάμεσα σε 22 που έλεγξε η BlackRock και η οποία τώρα βρίσκεται κατηγορούμενη».
Ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ υποστήριξε ότι στο πλαίσιο των επιλογών του, η τράπεζα βγήκε συνολικά κερδισμένη, άσχετα με το αν έχασε χρήματα από μια μεμονωμένη επιλογή.
Τέλος, να σημειωθεί ότι την Τρίτη, 14 Γενάρη, απολογείται ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς, προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη, πήρε από τον ανακριτή και το πρώην στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Χαρ. Γιαγκούδης που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Στήριξη στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έδωσε χτες, μέσω του υπουργού Οικονομικών, η συγκυβέρνηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι το συγκεκριμένο προσωπικό θα διαχειριστεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, το ΤΧΣ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το ίδιο και η εμπλεκόμενη στην υπόθεση του ΤΤ διευθύνουσα σύμβουλος Α. Σακελαρίου, θα «συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστω


Μποτίλια Στον Άνεμο

1 σχόλιο:

  1. Φίλιππα, καλή χρονιά.
    Το link, τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτεογενή πηγή, ΕΧΕΙ σημασία
    επειδή (και όχι μόνο), όπως και στο συγκεκριμένο, μπορεί να υπάρχουν αλλαγές.
    Με δύναμη και πάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

TOP READ