26 Φεβ 2014

Επενδύσεις προς όφελος ποιου;

Επενδύσεις προς όφελος ποιου;

Την περασμένη βδομάδα, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της διοίκησης της «Lidl Ελλάς» Γκ. Κροέλ, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τη στήριξη των εξαγωγών μέσω της προώθησης ελληνικών, κύρια αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου δραστηριοποιείται η «Lidl». Την ίδια μέρα, εγκαινιάστηκε στα Καλύβια Αττικής το νέο κέντρο διανομής της πολυεθνικής. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος χρησιμοποίησε το παράδειγμα των επενδύσεων που κάνει η «Lidl», για να πείσει ότι «οι προσπάθειες όλων μας, πιάνουν τόπο (...) Αποδεικνύουμε πως εκτός από την Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει και η Ελλάδα της ελπίδας που προχωρεί προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη». Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της «Lidl Ελλάς», για το οποίο επιχαίρει η κυβέρνηση, είναι συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ για το 2014. Προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία δύο νέων αποθηκευτικών χώρων, ένα στα Καλύβια, έκτασης περίπου 50.000 τ.μ. και ένα στη Σίνδο, έκτασης 60.000 τ.μ. Οι εγκαταστάσεις της Σίνδου θα αποτελούν τη μεγαλύτερη αποθηκευτική εγκατάσταση της εταιρείας πανευρωπαϊκά, που θα λειτουργεί ως κέντρο προμήθειας των καταστημάτων λιανικής στη Β. Ελλάδα και ως «κρίκος» στα σχέδια της γερμανικής πολυεθνικής για παραπέρα διείσδυση στις χώρες των Βαλκανίων, όπου δραστηριοποιείται ήδη. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, το επενδυτικό πρόγραμμα της «Lidl» θα δημιουργήσει 250 νέες θέσεις εργασίας.


Καταρχήν, ακόμα και αυτές οι 250 θέσεις εργασίας, είναι σταγόνα στον Ωκεανό των 1,5 εκατ. ανέργων, γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που πολλαπλασιάστηκαν με την κρίση. Από αυτήν τη σκοπιά, τα πανηγύρια της κυβέρνησης είναι προκλητικά. Πολλές από αυτές τις θέσεις αφορούν στην κατασκευή των δύο αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και άρα είναι προσωρινές. Αλλά και αυτές που τελικά θα δημιουργηθούν, δεν πρόκειται να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες όσων προσληφθούν, αφού συνολικά στο Εμπόριο, αλλά και στη συγκεκριμένη πολυεθνική, η ημιαπασχόληση και τα χαμηλά μεροκάματα -στα όρια όσων προβλέπουν οι αντεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης- κάνουν θραύση. Υπάρχει, όμως, άλλη μία πλευρά: Ο νέος αποθηκευτικός χώρος στα Καλύβια θα αντικαταστήσει τον προϋπάρχοντα της Θήβας, όπου απασχολούνταν μέχρι πρόσφατα 100 εργαζόμενοι, πολλοί από αυτούς «τετραωρίτες». Σήμερα, βρίσκονται στον «αέρα», αφού η εταιρεία τους προτείνει είτε να ταξιδεύουν κάθε μέρα μέχρι τα Καλύβια (!), είτε να παραιτηθούν με αυξημένη αποζημίωση! Επιπλέον, όπως καταγγέλλει το πανελλαδικό σωματείο των εργαζόμενων στην πολυεθνική, η εταιρεία προετοιμάζει το έδαφος για μαζικές απολύσεις παλαιών εργαζομένων, προκειμένου να προσλάβει νέους και φτηνότερους, με 586 ευρώ μεικτά το μήνα.


Οσο για τις επευφημίες Σαμαρά ότι η πολυεθνική στηρίζει τις εξαγωγές μέσω της προώθησης ελληνικών προϊόντων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρονται στην προσπάθεια της «Lidl» να ενισχύσει τη θέση στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων - ποτών και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα του χονδρεμπορίου. Στην πραγματικότητα, η «Lidl» ενδιαφέρεται για τυποποιημένα προϊόντα, τα οποία παράγονται από καθετοποιημένες μονάδες, που ξεκινούν από την παραγωγή των πρώτων υλών και καταλήγουν στη συσκευασία και την εμπορία του τελικού προϊόντος. Είναι φανερό ότι από τα σχέδια της πολυεθνικής δεν πρόκειται να ωφεληθούν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, αλλά μια μικρή μερίδα αγροτοκαπιταλιστών ή βιομηχανιών, που ούτως ή άλλως παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα από τους παραγωγούς τους. Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την προσπάθεια της εταιρείας να καταστήσει την Ελλάδα «βάση» για παραπέρα επέκταση στα Βαλκάνια, εξηγούν την απόφασή της να επενδύσει μέρος από τα υπερκέρδη της σε νέες υποδομές. Μόνο που από τις επενδύσεις αυτές δεν έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη δουλειά τους, άλλοι θα προσληφθούν με ακόμα χειρότερες εργασιακές σχέσεις και θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης για να χαμηλώσει κι άλλο ο πήχης για όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία. Στη γενίκευσή του, το συγκεκριμένο παράδειγμα, είναι καθρέφτης της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει κι αυτός τα «υγιή» μονοπώλια και τις επενδύσεις τους σαν μοχλό για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ