19 Φεβ 2014

Γιατί ωρύονται;

Γιατί ωρύονται; 

Μιλώντας προχτές στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις τοπικές εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας συμπεριέλαβε το ΚΚΕ στις δυνάμεις που «ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προεξοφλώντας και περιμένοντας την παράδοσή μας στο trafficking του συστήματος». Σε άλλο σημείο είπε: «Θύματα της εμπάθειας και της ανεπάρκειας που οδηγεί σε τύφλωση, δεν βλέπουν τον ταξικό αντίπαλο να αναπαράγει τις κραυγές τους και να διαδίδει τα προϊόντα της δικής τους μονταζιέρας». Μέχρι στιγμής, αυτό που όλοι βλέπουν, και όχι σε μοντάζ, είναι τον ΣΥΡΙΖΑ να χαριεντίζεται με τον «ταξικό αντίπαλο», τον ΣΕΒ και άλλες ενώσεις των καπιταλιστών, και να ζητά το χρίσμα της διακυβέρνησης, να διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει την καπιταλιστική ανάκαμψη, την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους δηλώνει αποκατάσταση εισοδημάτων εφόσον υπάρξει η οικονομική δυνατότητα, να δίνει όρκους πίστης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Καμιά αυθαιρεσία δεν έχει η θέση του ΚΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται στρατηγικά με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τους οποίους ανταγωνίζεται στην άσκηση διαχείρισης, έστω και με άλλο μείγμα. Ορισμένα μόνο παραδείγματα το επιβεβαιώνουν.
***
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος και τη διέξοδο από την κρίση; Αντιγράφουμε από συνέντευξη του Γ. Σταθάκη την περασμένη Κυριακή: «Νομίζω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να θεωρείται de facto δεδομένη. Διότι το πρόβλημα του χρέους πλέον είναι προσδιορισμένο και αφορά την αδυναμία εξυπηρέτησής του από το '14 έως το '20, ενώ είναι πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση μετά το '20, εάν και εφόσον υπάρξει μεγάλη επιμήκυνση (...) Η χρυσή τομή και η σωστή λύση είναι ένας συνδυασμός των δύο: αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους 2014 - 2020 και ταυτόχρονα δημιουργία των ελάχιστων προϋποθέσεων ώστε να υπάρξουν επενδυτικοί πόροι άμεσα». Τι λέει για το ίδιο θέμα ο Γ. Στουρνάρας; Αντιγράφουμε από ανταπόκριση στον Τύπο: «Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους ανέφερε ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου συζητήθηκε, ότι εφόσον η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους. "Νομίζω ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, θα είμαι σε θέση να ζητήσω από τους συναδέλφους μου την εφαρμογή αυτής της απόφασης (...)", δήλωσε στη Les Echos». Συμπληρωματικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, έλεγε πριν από λίγες μέρες ότι «η ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2014, θα στηριχθεί (...) στην ταχύτερη αξιοποίηση και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στις υποδομές καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Ποιος είναι ο κοινός τόπος; Η αναγνώριση του χρέους και το φόρτωμά του στους εργαζόμενους είτε με επιμήκυνση και αποπληρωμή, είτε με «κούρεμα», είτε με συνδυασμό και των δύο. Ποιος αντιγράφει λοιπόν ποιον; Ο Σταθάκης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ή το αντίστροφο;
***
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοινή στρατηγική με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τότε πώς εξηγείται το γεγονός ότι μια χαρά τα βρίσκουν στα σωματεία και κατεβαίνουν σε κοινά ψηφοδέλτια απέναντι στις δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ; Για να μη μακρηγορούμε, παραθέτουμε ορισμένα μόνο παραδείγματα, όπου το 2013 οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν σε κοινά ψηφοδέλτια, στις αρχαιρεσίες Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων: Ομοσπονδία Φαρμάκου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Ομοσπονδία Υδρευσης - Αποχέτευσης ΔΕΥΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Εταιρειών ΟΑΣΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Εργατικό Κέντρο Λακωνίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ). Σωματείο Εργαζομένων ΗΣΑΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων Κω (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Πάτρας (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Κλαδικό Σωματείο Φαρμάκου Πάτρας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Οικοδόμων Αρκαδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Λιβαδειάς (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ), Σωματείο Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ). Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Για να μην πούμε για τους διάφορους πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε ό,τι πιο αντεργατικό πέρασε τα προηγούμενα χρόνια και τώρα μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
***
Τέλος, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοινή στρατηγική με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τότε πώς εξηγείται το γεγονός ότι έχει ενσωματώσει διάφορα «φιντάνια», από αυτά που με συνέπεια υπηρέτησαν το σύστημα τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και με ακροδεξιά ρητορεία; Και μπορεί ο Καρυπίδης να παρουσιάστηκε σαν «λάθος επιλογή» για υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στην Κοζάνη, αλλά κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ (ούτε η «Αυγή») δεν έχει πει μια λέξη για τον Κώστα Γρίβα, έναν από τους βασικούς εισηγητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και μέλος της Επιτροπής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ! Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο συγκεκριμένος «αμυντικός αναλυτής» έχει πλούσια δράση με μεγάλη απήχηση στον ακροδεξιό Τύπο, με συνεντεύξεις στον χουντικό «Στόχο» και στον «Ελεύθερο Κόσμο», εκφράζοντας ρατσιστικές και σοβινιστικές απόψεις. Το βιογραφικό του «κοσμούν» η φοίτηση σε πρόγραμμα υποτροφιών του αμερικάνικου Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η συμμετοχή σε πολλά «κλειστά workshop» για θέματα ασφάλειας, άμυνας και τρομοκρατίας με πρέσβεις πολλών χωρών, η διδασκαλία σε αντιτρομοκρατικά σεμινάρια του ΝΑΤΟ. Εχει διατελέσει σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Κύπρου. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό για ζητήματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Συνόδευε τον Τσοχατζόπουλο ως υπουργό Εθνικής Αμυνας σε ταξίδια στο εξωτερικό και άλλα πολλά. Και αυτά δεν τα γράφουμε εμείς αλλά εφημερίδες φιλικά προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως λέει και ο λαός, «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ