18 Μαρ 2014

ΛΙΒΥΗ Κατάληψη του δεξαμενόπλοιου από Αμερικανούς κομάντος

ΛΙΒΥΗ
Κατάληψη του δεξαμενόπλοιου από Αμερικανούς κομάντος


ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Στη Λιβύη επιστρέφει το δεξαμενόπλοιο «Μόρνινγκ Γκλόρι» μετά την κατάληψή του από Αμερικανούς πεζοναύτες των ειδικών δυνάμεων «Navy Seals» που πραγματοποίησαν χτες (πριν το χάραμα) την επιχείρησή τους ενώ το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα, νοτίως της Κύπρου.
Η επιχείρηση των Αμερικανών κομάντος, που έφθασαν στο σκάφος με στρατιωτικά ελικόπτερα από το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Roosevelt», που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε (όπως ανακοίνωσε αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κίρμπι) σε συνεννόηση με τις κυπριακές και τις λιβυκές αρχές.
Με τον τρόπο αυτό τελείωσε άδοξα, με επέμβαση της Ουάσιγκτον, η πρώτη προσπάθεια των αυτονομιστών του Ιμπραχίμ Τζεντράν να εξαγάγουν παράνομα λιβυκό πετρέλαιο από το λιμάνι Ες Σιντέρ, ένα από τα τρία λιμάνια που έχουν καταλάβει από τον περασμένο Ιούλη με κεντρικό αίτημα την αυτονόμηση της Κυρηναϊκής Χερσονήσου στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης. Στο «Μόρνινγκ Γκλόρι» είχαν φορτωθεί πριν μία βδομάδα περίπου 340.000 βαρέλια αργού πετρελαίου με σκοπό τη διάθεσή του σε άγνωστο αγοραστή έναντι περίπου 30.000.000 δολαρίων.
Στο μεταξύ, σε περίπου 10 μέρες εκπνέει και το τελεσίγραφο που έχει θέσει η κεντρική λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη για τερματισμό της κατάληψης των τερματικών σταθμών πετρελαίου και λιμανιών από τους αυτονομιστές της Κυρηναϊκής, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με βίαιη στρατιωτική επιχείρηση.
Επίσης χτες, ισχυρότατη έκρηξη αυτοκινήτου, παγιδευμένου με εκρηκτικά, σημειώθηκε έξω από τις πύλες στρατιωτικής ακαδημίας στη Βεγγάζη (της ανατολικής Λιβύης) λίγο μετά την τελετή αποφοίτησης. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 νέοι ηλικίας 18 έως 28 ετών και να τραυματιστούν πάνω από οκτώ άλλοι, εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι αργά χτες βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ