10 Μαρ 2014

Λογικές απαντήσεις σε περίεργες «απορίες»

 Λογικές απαντήσεις σε περίεργες «απορίες»

 


Μεγάλη - διαδικτυακή βασικά - «ανταπόκριση» συνάντησε η ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σχετικά με το νέο πρόστιμο που επέβαλε η διοίκηση Μπουτάρη στο ΚΚΕ για αφισοκολλήσεις που έγιναν για την προπαγάνδιση του φεστιβάλ της ΚΝΕ. Από τη… γνωστή για την ευαισθησία της στα εργατικά δικαιώματα - φωνή του καπιταλισμού LIFO μέχρι τους επιχειρηματίες - εμπόρους της ψυχαγωγίας της Θεσσαλονίκης, κι ανάμεσά τους διάφορα blogs ακροδεξιάς κυρίως απόχρωσης, πολλοί αναδημοσίευσαν την είδηση δίνοντας συγχαρητήρια στον «εναλλακτικό» Δήμαρχο και επιχαίροντας για την «κοσμογονική» του απόφαση.
Επειδή ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια για τα πράγματα, κι επειδή δεν θα κουραστούμε να υποστηρίζουμε αλλά και να αποδεικνύουμε ότι η ολόπλευρη στήριξη που έχει ο κ. Μπουτάρης από την τάξη του εξηγείται ακριβώς επειδή είναι ικανός διαχειριστής της κερδοφορίας της, θέτουμε υπόψη ορισμένα κρίσιμα ζητήματα:
α) Η «νομιμότητα» την οποία επικαλούνται άλλοι καλόπιστα και άλλοι όχι, βρίσκεται χιλιόμετρα μακρυά από τη συγκεκριμένη πράξη του Δημάρχου. Ειδικότερα ο ν. 2946/2001 («Υπαίθρια Διαφήμιση» κλπ.) στο άρθρο 1 παρ. 1 ορίζει ως τέτοια την «υπαίθρια και δημόσια προβολή με κάθε τρόπο και μέσο, μηνυμάτων κάθε μορφής, για την προώθηση εμπορικών και επαγγελματικών σκοπών ή άλλων συναφών δραστηριοτήτων.» Με επανειλημμένη νομολογία του το ΣτΕ έκρινε ως ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ κριτήριο για την υπαγωγή μιας παράβασης σ’ αυτόν το νόμο την επαγγελματική εμπορική - επιχειρηματική δραστηριότητα του παραβάτη, κάτι που εύκολα οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει. Γι’ αυτό το λόγο έχει έρεισμα στο νόμο η επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις και στα καταστήματα. Σίγουρα οι μικρότερες επιχειρήσεις επιβαρύνονται δυσανάλογα και όπως ξέρουν καλά όσοι παρακολουθούν το δημοτικό συμβούλιο η ΛΑΣΥ επανειλημμένα έχει καταψηφίσει πρόστιμα που αφορούν τέτοιες μικρές επιχειρήσεις.
β) Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης προβάλλει τις δραστηριότητές του -πολλές από τις οποίες έχουν εισιτήριο- με αφισοκολλήσεις. Και με αναρτήσεις πανό και με κάθε είδους υπαίθρια διαφήμιση. Το ότι έχει εισιτήριο μια εκδήλωση του Δήμου δεν την καθιστά εμπορική κατά την έννοια του νόμου, ούτε καθιστά το δήμο εμπορική επιχείρηση - και η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Α.Ε. που έχουν στήσει δεκαετίες οι προηγούμενες και συνεχίζει η παρούσα Διοίκηση ευρύτερα δεν βρίσκεται -κι ούτε θα μπορούσε.. - στο στόχαστρο του νομοθέτη. Αν ο κ. Δήμαρχος είχε πραγματικά ως σκοπό την εφαρμογή του νόμου θα έπρεπε κατά τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπίζει οποιονδήποτε μη επιχειρηματικό φορέα επιλέγει τους ίδιους με τον ίδιο τρόπους προβολής του. Η υποκρισία λοιπόν βρίσκεται ακριβώς εδώ.
γ) Θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος (η χρυσή αυγή ή ο κ. Τζήμερος ας πούμε όντως το κάνουν) ότι το φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι «εμπορική - επιχειρηματική» δραστηριότητα.
Ισχύει ένα τέτοιο, έστω, συμπέρασμα; Το φεστιβάλ της ΚΝΕ διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη για ένα τριήμερο, με γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Τους ίδιους καλλιτέχνες, εμφανιζόμενους σε νυχτερινά κέντρα («πολυχώρους πολιτισμού» ή όπως και να τους βαφτίζουν οι ιδιοκτήτες τους - επιχειρηματίες) θα τους δει κανείς πληρώνοντας αντίτιμο και χρυσοπληρώνοντας τα ποτά, κι αφού τον ελέγξουν πρώτα οι φουσκωτοί του κέντρου - μην τυχόν και κανένας «εγκληματίας» πάρει μπύρα π.χ. από καντίνα και δεν τους τ’ ακουμπήσει. Την κερδοφορία τους προφυλάσσουν - κι αυτό έχουν σαν κριτήριο αυτοί οι επιχειρηματίες. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ δεν έχει την παραμικρή σχέση μ’ αυτές τις συμπεριφορές - και οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του το βεβαιώνουν.
Το συμπέρασμα λοιπόν -που προκύπτει με μόνη την παράθεση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, για τους άσχετους κατά πως φαίνεται «υπερασπιστές των θεσμών»- είναι πως ισχύει στο ακέραιο η διαμαρτυρία μας για την απαράδεκτη εξομοίωση του φεστιβάλ της ΚΝΕ με τους επιχειρηματίες.
Και γιατί καταγγείλαμε το δήμαρχο – επιχειρηματία; Μα γιατί οι ίδιοι οι επιχειρηματίες έσπευσαν να του δώσουν τα συγχαρητήρια..
Η ανακοίνωση του «Blok 33» που αναπαράχθηκε τόσο από τους πρωταγωνιστικούς μηχανισμούς χειραγώγησης της συνείδησης -σαν τη LIFO- όσο και από μια σειρά ιστοσελίδες πολιτισμού –πολιτισμού έναντι αδράς αμοιβής εδώ που τα λέμε- απαντά για λογαριασμό του Δημάρχου, επιτιθέμενη στο ΚΚΕ για «υποκρισία», με ένα εντελώς ασυνάρτητο είναι η αλήθεια όσο και «πονηρό» τρόπο. Και λέμε «πονηρό» γιατί οι συντάκτες της ανακοίνωσης ότι απ’ αφορμή ένα άσχετο με το μαγαζί τους περιστατικό θέλησαν να κάνουν μια «πολιτική» δήλωση, υπέρ του Μπουτάρη εμμέσως και κυρίως υπέρ του συνόλου των εργοδοτών που ξέρουν ότι απέναντί τους έχουν μόνο το ΚΚΕ, επικαλούμενοι ψέμματα και λασπολογώντας. Πιο συγκεκριμένα:
Το ψέμμα κατ’ αρχήν: μας κατηγορούν ότι χαρακτηρίζουμε «όλες τις άλλες επιχειρήσεις» ως «υποκουλτούρα». Όμως μια απλή ανάγνωση της ανακοίνωσης ( κάνουμε επί λέξει λόγο για «υποκουλτούρα που καλλιεργείται και προωθείται από διάφορους μηχανισμούς χειραγώγησης της συνείδησης») επιβεβαιώνει απλά ότι δεν έχει βάση η «αγανάκτησή» τους. Δεν αναφερόμασταν σ’ αυτούς - εδώ που τα λέμε οι μηχανισμοί χειραγώγησης της συνείδησης - ΜΜΕ, πολυεθνικές - είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι από ένα «πολυχώρο» και αυτούς στοχεύει η ανακοίνωση. Τώρα αν έχουν τη μύγα -ή αν βλέπουν τη σκιά τους για μπόϊ τους- άλλο ζήτημα ...
Και η λάσπη: αναπαράγουν τη βρωμιά για το ΚΚΕ επικαλούμενοι ότι το φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι «μια επιχείρηση» και δήθεν αθώα αναρωτιούνται γιατί δεν «νοιαζόμαστε για τους εργαζομένους τους».
Για την «επιχειρηματική» δραστηριότητα του φεστιβαλ αναφερθήκαμε προηγουμένως. Και τυπικά και ουσιαστικά υπάρχει άβυσσος ανάμεσα στις δραστηριότητες αυτές.
Παραπέρα, οι χιλιάδες άνεργοι της χώρας μας γνωρίζουν καλά, και ακόμα καλύτερα νιώσανε στο πετσί τους τα τελευταία χρόνια, ότι οι απολύσεις γίνονται από τον επιχειρηματία πάντα με κριτήριο την κερδοφορία του. Δε γίνονται λόγω των απεργιών, δε γίνονται λόγω των «ψηλών μισθών» - και προφανώς δε γίνονται επειδή το ΚΚΕ δε στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Η τελευταία εξάλλου στηρίζεται από ΟΛΑ τα υπόλοιπα κόμματα .
Τα συμφέροντα του αφεντικού και του εργάτη είναι σε μόνιμη και αγεφύρωτη αντίθεση, κι αυτό οι καπιταλιστές το ξέρουν καλά, γι’ αυτό και, όπως το εν λόγω μαγαζί, προσπαθούν ανάμεσα στα άλλα να χτίσουν υποταγμένες συνειδήσεις, να επιβάλουν στους εργαζόμενούς τους την αντίληψη ότι «όλοι είμαστε μια οικογένεια». Όχι οι κομμουνιστές λένε στα ίσια στους εργαζόμενους ότι το κεφάλαιο είναι ο εχθρός, ότι ο καπιταλιστής είναι ο αντίπαλος, αυτός καρπώνεται τον πλούτο που παράγεις. Είτε είναι «εναλλακτικός» είτε όχι .Αυτό λένε και στο φεστιβάλ τους, καλούν τους εργαζόμενους σε αγώνα συνολικά ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.
Και εν τέλει αυτή είναι η αιτία του προστίμου που επέβαλε ο κ. Μπουτάρης: με ένα πρόσχημα αστήρικτο νομικά και διάτρητο λογικά, με δεδομένη την ολόπλευρη στήριξη που έχει από τα ΜΜΕ ναυαρχίδες της μπουρζουαζίας και τους καπιταλιστές της πόλης, θέλει να περιορίσει για τους κομμουνιστές τη δυνατότητα να προωθούν τις δικές τους θέσεις. Και όχι μόνο για τους κομμουνιστές αλλά για τον οποιονδήποτε (σωματεία, σπουδαστικοί σύλλογοι, κινήσεις, άλλα κόμματα ακόμα) δεν απολαμβάνει την ίδια μ’ αυτόν στήριξη.
Πρόστιμα σε εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων είναι κατασταλτική παρέμβαση στη διακίνηση των ιδεών. Και πρόστιμα με επίκληση ανύπαρκτες εμπορικές δραστηριότητες είναι κύλισμα στο βούρκο των επιχειρημάτων της χρυσής αυγής (η οποία πράγματι δεν «αφισοκολλά», έτσι;). Είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Τελειώνοντας: δεν περιμέναμε αυτή την εξέλιξη για να χαρακτηρίσουμε αντιλαϊκή τη διοίκηση Μπουτάρη. Ο άνθρωπος υπήρξε βασιλικότερος του βασιλέως σ’ ότι έχει να κάνει με την προώθηση αλλά και την προπαγάνδιση των καπιταλιστικών συμφερόντων σαν δήμαρχος, από την ιδιωτικοποίηση του μηχανουργείου, στην ανάθεση του 97% των έργων σε εργολάβους, από την προσέλκυση «χορηγών» τύπου Νιάρχος, Κόκα Κόλα και Σόρος μέχρι την προώθηση της «νεανικής επιχειρηματικότητας» σαν επιλογή για τους χιλιάδες άνεργους νέους της πόλης – πολλοί από τους οποίους αγκαλιάζουν κάθε χρόνο το φεστιβάλ της ΚΝΕ. Το ότι στρέφεται ενάντια στην πολιτική δραστηριότητα απλά αποκαλύπτει και σε πιο βαθμό αυτή η λογική είναι επικίνδυνη.
Σ’ ότι έχει να κάνει με τους επιχειρηματίες αυτόκλητους υπερασπιστές του, τους κατανοούμε. Πρέπει τον άνθρωπό σου να τον στηρίζεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ