28 Απρ 2014

«Άνευ ορίων, άνευ όρων».

ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΓΟΓΕΝΗΣ
Ένα σύντομο σχόλιο με αφορμή τη προεκλογική τακτική του Σύριζα Κέρκυρας.


Τον περασμένο χειμώνα πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα ένα ενδιαφέρον συνέδριο για τους υπερρεαλιστές ποιητές Ανδρέα Εμπειρίκο και Νίκο Εγγονόπουλο, με γενικό τίτλο «Άνευ ορίων, άνευ όρων».

Αυτή ακριβώς η έκφραση έρχεται και επανέρχεται στο μυαλό μου καθώς παρακολουθώ το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής περιόδου στην Κέρκυρα. Και ειδικά παρακολουθώντας την άνευ όρων και ορίων διολίσθηση του Σύριζα από «αντιμνημονική» δύναμη σε μια, για να χρησιμοποιήσω και την έκφραση ενός υποψηφίου του, μεταμνημονική δύναμη, που όλα τα «πλένει» και όλα τα «καθαρίζει».

Και εξηγούμαι. Στην Κέρκυρα ο πλέον σκληρός πηρύνας του τοπικού μνημονιακού ΠΑΣΟΚ “κατεβαίνει” στην δημοτικές εκλογές με την δημοτική παράταξη του Σύριζα, που έχει επικεφαλής τον γραμματέα της Νομαρχιακής επιτροπής του Συριζα Κέρκυρας κ. Κ. Νικολούζο.

Στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνία τους,  οι αξιοσέβαστοι αυτοί κύριοι προσπάθησαν να πείσουν το εκλογικό σώμα για την προγραμματική σύγκλιση που κατέκτησαν και οδήγησε στην σύμπραξή τους. Συγκεκριμμένα ο μεν κ. Καρύδης, από την πλευρά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι υπάρχει “προγραμματική και ιδεολογική” συμφωνία με τη παράταξη του Σύριζα, ο δε κ. Νικολούζος,  από τη πλευρά του Σύριζα, με ικανοποίηση δήλωσε ότι “με ευχαρίστηση θα συμπεριλάβει στην παράταξή του άξια πολιτικά στελέχη της τοπικής κοινωνίας”. Ενώ, προσέθεσε, ότι η ένταξη των φανατικών υποστηρικτών των μνημονίων στο συνδυασμό του “είναι απόδειξη της διεύρυνσης που θέλουν να κάνουν στο πολιτικό φάσμα”, όπως επίσης και απόδειξη “του ανοίγματος στην κοινωνία”.


Είχε προηγηθεί η δημιουργία της "Κερκυραϊκής Συμμαχίας" από το πιο αμετανόητα μνημονιακό κομμάτι του τοπικού ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας. Μιας κίνησης, η διακήρυξη της οποίας δημοσιεύτηκε στο τοπικό τύπο με 57 υπογραφές: http://www.corfutime.gr/?p=16090 . Ας σημειωθεί ότι την ίδια χρονική περίοδο τα κεντρικά ΜΜΕ προσπαθούσαν να διαμορφώσουν μια νέα "κεντροαριστερά" με κορμό την πρωτοβουλία των 58, που κατέληξε, τελικά, στην "Ελιά".


Η συμπόρευση του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ και του "αντιμνημονιακού" Σύριζα ήρθε μετά την αδυναμία του τοπικού ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσει αυτοδύναμη δημοτική κίνηση. Έτσι, στην Κέρκυρα έχουμε μια νέου τύπου "Ελιά" ή για να το πούμε μέσα από τα λόγια του κ. Γ. Καρύδη, ο οποίος είναι εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ και νυν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη παράταξη του Σύριζα έχουμε την δημιουργία μιας νέας “Αριστερής- Ριζοσπαστικής Σοσιαλδημοκρατίας”.

Ο κ. Γ. Καρύδη επιχείρησε με την αρθρογραφία του την τελευταία τριετία να σηκώσει στη Κέρκυρα το ιδεολογικό βάρος του μνημονίου. Ορίστε ένα μικρό απόσπασμα από την επιχειρήματά του:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει  ανατροπή των Μνημονίων, καταγγελία  των δανειακών συμβάσεων και μονομερή διαγραφή του χρέους. Μόνο που δεν εξηγεί που θα βρει χρήματα να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Η πολιτική του πρόταση  δεν είναι μόνο ανεύθυνη και επικίνδυνη, αφού οδηγεί τη χώρα σε οικονομική κατάρρευση, αλλά  προκαλεί και θυμηδία, γιατί ποτέ και πουθενά στον κόσμο ο οφειλέτης δεν επέβαλε τους όρους του στους δανειστές!...ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Αντιδρούν  σε κάθε ρήξη με αναχρονιστικές πρακτικές, Αντιδρούν σε κάθε μεταρρύθμιση. Ενθαρρύνουν τον επιδοτούμενο συνδικαλιστικό κρατισμό. Έχουν αναγάγει σε έγκλημα εσχάτης προδοσίας το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αντέχει πλέον να δίνει αυξήσεις και επιδόματα με δανεικά!...

Αντίθετα το ΠΑ. ΣΟ. Κ. αφού χρεώθηκε το σύνολο του πολιτικού κόστους προκειμένου να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου και αφού έκανε σκληρή αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις του, επιχειρεί να  προστατέψει τις θυσίες του ελληνικού λαού αξιοποιώντας την πρωτοφανή μείωση του δημοσίου χρέους κατά 105 δις ευρώ που πέτυχε. Πρόσφατα  ο Ε. Βενιζέλος μιλώντας στους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο 13 πεδίων για την ανόρθωση της χώρας που αποτελεί τη βάση για την ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών εξόδου από την κρίση. Αξίζει προσοχής η πρόταση αυτή". (http://www.corfupress.com/v3/2013-01-07-21-53-05/35-giorgos-karidis/31678-2013-01-07-19-40-28 ).

Ύστερα από όλα αυτά είναι να αναρωτιέται κανείς τι είδους “προγραμματική και ιδεολογική συμφωνία”, όπως ισχυρίζονται, κατέκτησαν οι ακραιφνείς μνημονιακοί της “Κερκυραικής Συμμαχίας” με τους “αντιμνημονιακούς” του Σύριζα. Πώς μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι συγκροτεί “ενιαίο μέτωπο” με τον κύριο αντίπαλό του;

Και αν η πρωτιά στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές είναι ο υπέρτατος στόχος, που όλα τα υπόλοιπα αξίζει να υποταχθούν σε αυτόν, κατά πόσο αλήθεια τα στελέχη του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το στόχο; Με άλλα λόγια, τι εκλογικά κέρδη μπορεί κανείς να προσδοκά στελεχώνοντας τα ψηφοδέλτιά του με τα λαομίσητα στελέχη των μνημομιακών κομμάτων που έχουν ταυτιστεί με την τρόικα; Και που εξακολουθούν να θέλουν να μας “σώσουν” καταστρέφοντας τις ζωές μας και υποθηκεύοντας τις ζωές των ερχόμενων γενεών;

Φυσικά, δεν χρειάζονται πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων για τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ που τώρα διαφοροποιούνται από τα παλιά τους κόμματα. Είναι σίγουρο ότι ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι και ικανοί άνθρωποι. Δεν μιλάμε, όμως, για αυτό. Μιλάμε για τα στελέχη των μνημονιακών κομμάτων (όχι τους ψηφοφόρους) που είχαν επιτελικό ρόλο στην άσκηση της τοπικής εξουσίας στα χρόνια της πιο βάρβαρης επίθεσης στις ζωές μας (άλλο αυτοί που διαμόρφωσαν και εφάρμοσαν τις μνημονιακές πολιτικές και άλλο όσοι ξεγελάστηκαν από αυτές). Αυτά τα ίδια μεγαλοστελέχη θα ασκήσουν την εξουσία και στις μέρες της “αριστερής διακυβέρνησης” του Σύριζα;
 

Πάντως, η ένταξη των 18 μνημονιακών της Κερκυραικής Συμμαχίας στο ψηφοδέλτιο του Σύριζα είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Έχουν προηγηθεί και άλλες ηχηρές μεταγραφές στελεχών των μνημονικών κομμάτων προς το δημοτικό συνδυασμό του Συριζα Κέρκυρας. Αναφέραμαι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα και μιλήσαμε μόνο για το Δήμο. Γιατί και στη Περιφέρεια τα ίδια γίνονται.

Το δικό μας συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι το ξέπλυμα των μνημονικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επιχειρείται από τον Συριζα στην Κέρκυρα δεν έχει ούτε όρους ούτε όρια.

Και αναρωτιόμαστε: Άραγε αυτά είναι κερκυραϊκές ιδιοτυπίες; Συμβαίνουν μονάχα στην Κέρκυρα; Συμβαίνουν και αλλού; Ή προετοιμάζουν ευρύτερους σχεδιασμούς και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό;


Δείτε εδώ το βίντεο της ανακοίνωσης από πλευράς των στελεχών του ΠΑΣΟΚ
http://www.corfutime.gr/?p=19233 και εδώ την δήλωση του υποψηφίου δημάρχου του Σύριζα Κέρκυρας http://www.corfutime.gr/?p=19236.



Δείτε εδώ ορισμένα ενδεικτικά άρθρα του κ. Γ. Καρύδη:

Εμμονή στον κυβερνητισμό ή επιστροφή στην κοινωνία; Το δίλημμα του υπό ανασύσταση ΠΑΣΟΚ
http://www.corfupress.com/v3/2013-01-07-21-53-05/35-giorgos-karidis/32583-emmoni-ston-kybernitismo-i-epistrofi-stin-koinonia-to-dilimma-toy-ypo-anasystasi-pasok


Ας επιλέξουμε να γίνουμε μεταμνημονιακοί
http://www.corfupress.com/v3/2013-01-07-21-53-05/35-giorgos-karidis/33092-%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ