5 Μαΐ 2014

Συνάντηση αντιπροσωπίας της ΛΑ.ΣΥ. με το Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου

Συνάντηση αντιπροσωπίας της ΛΑ.ΣΥ. με το Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου


Την Τετάρτη 30 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου και αντιπροσωπίας της Λαϊκής Συσπείρωσης. IMG_7248_resizeΣυγκεκριμένα, στη συνάντηση από τη μεριά της Λαϊκής Συσπείρωσης παραβρέθηκαν ο Θόδωρος Γουλής, Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο Χάρης Μάστορας Δημοτικός Σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος, η Ναυσικά Κυριάκη και η Ελένη Μάζη υποψήφιες Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιονίων Νήσων.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου περιέγραψε την κατάσταση με τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και παρέθεσε τις απόψεις του σχετικά με το τι πρέπει να γίνει ώστε να λυθεί το πρόβλημα της επιβαρυμένης αυτής περιοχής. Οι θέσεις του Δ.Σ. συμπίπτουν με αυτές τις Λαϊκής Συσπείρωσης.
Οι θέσεις της ΛΑ.ΣΥ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κέρκυρας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων  συνοπτικά είναι οι εξής:
  1. Η διαχείριση να είναι αποκλειστικά  Δημόσιου χαρακτήρα από το δήμο ή συνεργασίες δήμων χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
  2. Απαιτείται νέος εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός ώστε να επιλεχθούν οι κατάλληλοι χώροι για την χωροθέτηση εγκαταστάσεων – εργοστασίων και ΧΥΤΥ, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να αντιμετωπιστούν προβλήματα χωροθέτησης π.χ σε νησιά.
  3. Θεωρούμε ότι πρέπει σχεδιασμένα να προωθηθεί:
  • Μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
  • Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος.
  • Ορθολογική μεταφορά των στερεών αποβλήτων με σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης.
  • Εγκαταστάσεις και εργοστάσιο ανακύκλωσης.
  • Δημιουργία ΧΥΤΥ.
4.  Ειδικά για την Κέρκυρα:
Ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) που εγκρίθηκε κατά  πλειοψηφία από το Π.Σ.Ι.Ν και το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις συνθήκες της Κέρκυρας γιατί χωροθετεί όλες τις εγκαταστάσεις στον ίδιο υπερκορεσμένο χώρο στο Τεμπλόνι. Επίσης, προβλέπει η όλη διαχείριση να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία ή εταιρεία μέσω ΣΔΙΤ με κονδύλι ύψους 60 εκ €. Θεωρούμε ότι το Τεμπλόνι πρέπει να αποκλειστεί και ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης να μην λειτουργήσει γιατί είναι σε ακατάλληλο χώρο. Οι εγκαταστάσεις του να χρησιμοποιηθούν για άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες π.χ. αθλητικές εγκαταστάσεις.
Οι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ το καταψηφίσαμε και στα δύο όργανα.
Η ΛΑ.ΣΥ θα επιμείνει να αλλάξει η απόφαση σε δύο σημεία τουλάχιστον:
  • Να γίνει νέος χωροταξικός σχεδιασμός των εγκαταστάσεων – εργοστασίων και του ΧΥΤΥ.
  • Να αποκλειστεί η συμμέτοχη ιδιωτικών εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ