20 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στρατιωτικές επιχειρήσεις ενόψει προεδρικών εκλογών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις ενόψει προεδρικών εκλογών


Με την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου να συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, την υποτιθέμενη προεκλογική προετοιμασία για τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη, αλλά και τις ανοιχτές απειλές των φασιστών του «Δεξιού Τομέα» (που συμμετέχουν στην κυβέρνηση με τους εθνικιστές) ότι θα επιδιώξουν τη δημιουργία «ένοπλων αντάρτικων» ομάδων που θα ανατρέψουν τις αρχές των ανεξαρτητοποιημένων ανατολικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, διαμορφώνεται το εκρηκτικό σκηνικό στην Ουκρανία.
Από την Κυριακή, στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνταν στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ντονέτσκ, στα περίχωρα των πόλων Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ, με επιθέσεις εναντίον των πολιτοφυλακών. Οι επιθέσεις αυτές έρχονται λίγο μετά το τελεσίγραφο που είχαν δώσει οι νέες αρχές των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ότι αν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα του Κιέβου θα υπάρξει εκδίωξή τους. Ωστόσο, αναφέρονται 24 στρατιώτες νεκροί στις μάχες.
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της 25ης Μάη, έντονα ειρωνικό ήταν το σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν η διεξαγωγή εκλογών υπό τον ήχο των κανονιών συνάδει με τους δημοκρατικούς κανόνες που διέπουν μια εκλογική διαδικασία».
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες της αντιδραστικής κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας. Ετσι, χτες ο αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος Ο. Τουρτσίνοφ ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης «να συγκεντρώσει στοιχεία για το αν συμμετέχει σε ενέργειες παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ