16 Μαΐ 2014

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο


: ΤΖΕΝΗ ΣΚΕΜΠΡΗ *  

ΤΖΕΝΗ ΣΚΕΜΠΡΗ *
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες διαχρονικά καθορίζεται απ’ τις επιδιώξεις της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ποιες είναι οι διαπιστώσεις της ειδικής επιτροπής της Ε.Ε.
•    Αυξανόμενη εκμετάλλευση των γυναικών - Μεγάλες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών
•    Χαμηλή συμμετοχή μητέρων στην εργασία - Υπονόμευση του κράτους πρόνοιας στις χώρες της ΕΕ
•    Εξάπλωση των άτυπων συμβάσεων (νοσοκόμοι, φύλαξη ηλικιωμένων και βρεφών, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα)

Ποιος φταίει για την ανισότητα
         Η ΕΕ προβάλλει τη φεμινιστική άποψη «Για όλα φταίει η ανδροκρατία». Από το ζήτημα της ισότητας ως την κρίση και τον πόλεμο, δεν φταίει ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων, το σύστημα παραγωγής που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, το κράτος που επιδοτεί τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των κοινωνικών δομών. Για όλα φταίει «η καταστροφή που προκαλούν οι άντρες» λέει αυτή η άποψη και κολακεύοντας το φύλλο μας συνεχίζει  «οι γυναίκες διαθέτουν πολύ καλύτερα προσόντα και αν μετείχαν στα κέντρα των αποφάσεων, όλα θα ήταν διαφορετικά». Αποκρύπτουν εσκεμμένα ότι η ανισότητα εξυπηρετεί κύρια τη μεγαλοεργοδοσία που θησαυρίζει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων γυναικών και ανδρών. Το κεφάλαιο χρειάζεται εργαζόμενους χαμηλών απαιτήσεων και μισθών όπως οι γυναίκες, για να μπορεί να συμπιέζει τους μισθούς. Η ανισότητα είναι κυρίως θέμα ταξικό.

Τα μέτρα που προτείνει η ΕΕ

•    Προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας. Είναι σκληρή εκμετάλλευση, εργασία χωρίς μισθό-ασφάλιση, με ένα πενιχρό επίδομα μαθητείας.
•    Κοινωφελής εργασία μέσω ΜΗΚΥΟ. Προγράμματα που ανακυκλώνουν τους ανέργους στις ΜΗΚΥΟ, σε υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει το κράτος. Μέσω ΜΗΚΥΟ μεταφέροντα κοινωνικές υπηρεσίες από το κράτος στους ιδιώτες. Οι ΜΗΚΥΟ λαμβάνουν παχουλές επιδοτήσεις, ενώ οι άνεργοι ένα ελάχιστο επίδομα, χωρίς ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα, και επίδομα ανεργίας όταν τελειώσει το πρόγραμμα.
•    Δια βίου μάθηση. Εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες, με χρήματα από τον ΟΑΕΔ, επιδοτώντας  επιχειρήσεις, αντί των χιλιάδων ανέργων.
•    Προσιτές – ποιοτικές υπηρεσίες για παιδιά και εξαρτώμενα μέλη. Δηλαδή μέσω ΜΗΚΥΟ, οι γυναίκες να αναλάβουν το ρόλο των παιδικών σταθμών, και των άλλων ειδικών κέντρων για ανάπηρους και ηλικιωμένους. Και σ’ αυτά οι εργαζόμενες θεωρούνται ωφελούμενοι άνεργοι χωρίς δικαιώματα.
•    Τέλος μιλούν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τέτοιες είναι η ευελφάλεια (ευελιξία + ασφάλεια) ν’ αλλάζει η γυναίκα πολλές δουλειές και ειδικότητες, ενώ δε θα έχει σταθερό ωράριο, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και της οικογενειακής(!) της ζωής.

Συμπεράσματα
•    Πίσω από τις διακηρύξεις της ΕΕ για ισότητα, κρύβονται οι στόχοι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για διασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης.
•    Αφού υπέσκαψαν κοινωνικές δομές προστασίας των εξαρτωμένων μελών, ανακάλυψαν ότι η γυναίκα για να συνδυάσει οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, πρέπει να δουλεύει μειωμένες μέρες - ώρες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Το δημογραφικό σημαίνει λιγότεροι να είναι σε παραγωγική ηλικία, καταργούν την ευεργετική 5ετία για σύνταξη στις γυναίκες, για να έχουν μεγαλύτερη προσφορά εργατικού δυναμικού.
•    Οι τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας που είναι κερδοφόροι, ιδιωτικοποιούνται, επιβαρύνοντας τα νέα ζευγάρια και όλο το λαό.
•    Η επιδίωξη για γυναίκες στα κέντρα των αποφάσεων αφορά της γυναίκες της αστικής τάξης. Τη Θάτσερ, τη Μέρκελ, τη Μπακογιάννη, τη Νταϊφά. Εκείνες γίνονται πρωθυπουργοί, Πρέσβειρες καλής θέλησης, Πρόεδροι Ολυμπιακών αγώνων ή ποδοσφαιρικών ομάδων, κα. Η γυναίκα της λαϊκής οικογένειας αντιθέτως παλεύει να βρει δουλειά, παιδικό σταθμό και να τα βγάλει πέρα.
•    Για όλες εμάς προτείνουν απασχόληση (μερική ή ευέλικτη) κι όχι εργασία με ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Απαιτούμε πραγματική ισοτιμία

Δεν ανεχόμαστε να γίνουμε σκλάβες στον 21ο αιώνα, δεν επιφυλάσσουμε αυτό το μέλλον στα παιδιά μας. Δε συμβιβαζόμαστε με τον εφιάλτη της ανεργίας και τον εργασιακό μεσαίωνα. Απαιτούμε ισοτιμία, που να λαμβάνει υπόψη τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η γυναίκα στην αναπαραγωγή.
Πρωτοστατούμε στην πάλη για:
•    Ειρήνη. Καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, κανένα παιδί μας, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
•    Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν Υγεία. Προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμοί, ασφάλιση για εμάς, για τα παιδιά μας, για τους άνεργους και τους ανασφάλιστους, για όλους.
•    Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν Σύγχρονη Παιδεία. Από τον Παιδικό Σταθμό ως το Πανεπιστήμιο.
•    Δωρεάν πρόσβαση στον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και τις Διακοπές. Ειδική μέριμνα σε παιδιά, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ
•    Πρόληψη, Απεξάρτηση και Κοινωνική Επανένταξη. Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά. Και κυρίως
•    Δουλειά με δικαιώματα για όλους. Για μας και τα παιδιά μας, που τελειώνουν σχολές και μένουν άνεργα ή ξενιτεύονται.

Διεκδικούμε άλλο δρόμο Ανάπτυξης
 
        Οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας διεκδικούμε άλλο δρόμο Ανάπτυξης, μακριά από τα δεσμά των μονοπωλίων και των τοκογλύφων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, με Κεντρικό Σχεδιασμό κι Εργατικό Έλεγχο. Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων δυναμώνουμε τα σωματεία μας, τις ομάδες της ΟΓΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές, στηρίζουμε το κίνημα Ειρήνης, παλεύουμε ενάντια στα ναρκωτικά, δίνουμε ταξικό προσανατολισμό στο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Και στις εκλογές δεν ψηφίζουμε φεμινιστικά, σύμφωνα με το φύλλο.

Ψηφίζουμε τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης
         Ψηφίζουμε σύμφωνα με την πολιτική που συμφέρει τη λαϊκή οικογένεια. Ενιαία στέλνουμε μήνυμα και από την κάλπη των Ευρωεκλογών και από τις κάλπες των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών, ότι είμαστε αποφασισμένοι να χειραφετηθούμε από την ΕΕ και τα μονοπώλια και να δώσουμε δύναμη στη φωνή της εργατικής τάξης, στο ΚΚΕ και στη Λαϊκή Συσπείρωση. Γιατί μόνο το ΚΚΕ, είπε την αλήθεια για την ΕΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ανταλλάξει την ψήφο μας, για υπουργεία και ύποπτες συνεργασίες. Γιατί η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ και η επιτυχία της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορεί να δώσει ελπίδα και αυτοπεποίθηση στο κίνημα, να νιώσει ο λαός τη δύναμή του, να πάρει ώθηση για νέους νικηφόρους αγώνες. Στις 17 και τις 25 του Μάη, ψηφίζουμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Εκείνους που όλο το προηγούμενο διάστημα, πρωτοστάτησαν στους αγώνες των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που έδωσαν τον αγώνα μαζί με τους εμποροϋπάλληλους και τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ, που ξεσηκώθηκαν για το εποχιακό επίδομα ανεργίας, που απαίτησαν να καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ. Ψηφίζουμε τους αγωνιστές που έδωσαν μάχες μέσα στα Σχολεία, τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για Δημόσια-Δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Εκείνους που συσπείρωσαν τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες ενάντια στην φοροληστεία. Εκείνους που σταθερά παλεύουν, ενάντια στα ναρκωτικά, τις αποκρατικοποιήσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Περιουσίας. Ψηφίζουμε τους υποψήφιους της Λαϊκής Συσπείρωσης, γιατί δεν έλειψαν από κανέναν αγώνα, κι ακόμα έδωσαν βήμα στο Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο σε κάθε αγωνιζόμενο να ακουστεί, πρόβαλαν κάθε λαϊκό και τοπικό πρόβλημα, απέκρουσαν αντιλαϊκά μέτρα και από τη θέση της πλειοψηφίας θα μπορέσουν να κάνουν πολύ περισσότερα. Με αισιοδοξία ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια και το Δήμο και ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, κάνοντας  την ανατροπή!   

* Είναι υποψήφια της Λαϊκής Συσπείρωσης (τοπικό συμβούλιο Δήμου Κέρκυρας)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ