11 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η πραξικοπηματική κυβέρνηση σκοτώνει και τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η πραξικοπηματική κυβέρνηση σκοτώνει και τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

  • Παρά την τρομοκρατία, η 9 η Μάη γιορτάστηκε από το λαό της Ουκρανίας
  • Επίδειξη δύναμης έκανε η Ρωσία καπηλευόμενη την ένδοξη Ιστορία της ΕΣΣΔ
  • Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές επαρχίες

Το μακελειό στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται. Εδώ νεκρός στη Μαριούπολη
Η κυβέρνηση των εθνικιστών - φασιστών του Κιέβου που έχει την πλήρη στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ συνεχίζει να αιματοκυλά τον ουκρανικό λαό. Νέο μακελειό σημειώθηκε την Παρασκευή, αυτήν τη φορά στη Μαριούπολη, στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπου με άρματα μάχης και τάγματα εφόδου των νεοναζί του «Δεξιού Τομέα» σκότωσαν τουλάχιστον 20 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Το νέο έγκλημα έγινε με προκλητικό τρόπο από τους φασίστες, ανήμερα του γιορτασμού της 9ης Μάη του 1945, τη μέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με μπροστάρη το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο, τη Σοβιετική Ενωση. Παρά την τρομοκρατία, η επέτειος τιμήθηκε και στην Ουκρανία με λαϊκές εκδηλώσεις, με τα σύμβολα της σοσιαλιστικής πατρίδας, με τους βετεράνους να τιμούν τον τιτάνιο αγώνα και τα πάνω από 20 εκατομμύρια μαχητών και απλών ανθρώπων που έπεσαν για να γκρεμιστεί το ναζιστικό τέρας.
Το νέο μακελειό έρχεται ακριβώς μια βδομάδα μετά τη σφαγή στο κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό, όπου στις 2 Μάη κάηκαν από τους φασίστες ζωντανοί 46 άνθρωποι επίσημα, ωστόσο υπάρχουν φόβοι, ότι από τον πυρπολισμό και τις εν ψυχρώ δολοφονίες από τα όπλα και τα ρόπαλα των ναζί οι νεκροί ξεπερνάνε τους 100.
Δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Λένινγκραντ, εκδήλωση για την 9η Μάη την περασμένη Παρασκευή: Η μνήμη της θυσίας των συγγενών είναι ζωντανή στους λαϊκούς ανθρώπους, αξιοποιείται όμως για να δοθεί κύρος στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία
Η κλιμάκωση της επίθεσης της αντιδραστικής κυβέρνησης, που συμπληρώνει ήδη δυόμισι μήνες, έρχεται γιατί θέλει να τσακίσει όσους αντιστέκονται, κυρίως ρωσόφωνοι στις ανατολικές επαρχίες που διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Η ιδιαίτερη ανησυχία εκδηλώνεται, γιατί, παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι αντικυβερνητικοί ρωσόφωνοι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σήμερα στη διενέργεια των δημοψηφισμάτων στις δύο επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ για διευρυμένη αυτονομία ή ακόμη και πλήρη ανεξαρτητοποίηση και ένταξη στη Ρωσία.
Η προτροπή του Ρώσου Προέδρου, την Πέμπτη, που επιδοκιμάστηκε και από ΗΠΑ και ΕΕ, οι ρωσόφωνοι να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα ως βήμα για να ανοίξουν οι προοπτικές για έναν πανεθνικό διάλογο, δεν εισακούστηκαν, ενώ η επιμονή της κυβέρνησης του Κιέβου στο αιματοκύλισμα του λαού, δυνάμωσε τη διάθεση να εκφραστεί η αντίσταση.
Ο λεγόμενος κυβερνήτης της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ντένις Πουσίλιν, την Παρασκευή ανακοίνωνε ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε με ομοφωνία στο λεγόμενο Συμβούλιο του λαού και έχει την αποδοχή του. Ετσι, με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, 3 εκατ. πολίτες των περιφερειών αυτών καλούνται στις κάλπες. Η κίνηση αυτή προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την μήνη της κυβέρνησης του Κιέβου, αλλά και των ιμπεριαλιστών πατρόνων της.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με νεότερη δήλωσή του, είπε ότι «η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί συνέπεια της άσκησης ανεύθυνων πολιτικών» και εκτίμησε ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές που προετοιμάζονται για τις 25 Μάη, ενώ άνοιξε και το «ζήτημα των λαών στην αυτοδιάθεση», θέμα που βέβαια, στο πλαίσιο του καπιταλισμού, αξιοποιείται όχι για τα συμφέροντα των λαών. Η κίνηση αυτή είναι φανερό ότι μπορεί να οξύνει περαιτέρω την κατάσταση.
Η 9η Μάη στη φαρέτρα της αντιπαράθεσης με ΗΠΑ και ΕΕ
Εξάλλου, ο Ρώσος Πρόεδρος σε μια συμβολική κίνηση βρέθηκε στην Παρασκευή στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που ενσωματώθηκε πρόσφατα στη Ρώσικη Ομοσπονδία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιθεώρησε το ναυτικό στόλο και τις δυνάμεις που βρίσκονται εκεί και έκανε μια ηγετική εμφάνιση στη συγκέντρωση όπου γινόταν η εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη προβάλλοντας το γεγονός της ένωσης με τη Ρωσία. ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβέρνηση του Κιέβου εξέφρασαν αμέσως τη δυσαρέσκειά τους για τη συμβολική κίνηση Πούτιν.
Πριν από την επίσκεψη στη νέα επαρχία, ο Ρώσος Πρόεδρος και η ηγεσία του σημερινού αστικού κράτους είχε προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή σε όγκο στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, για το γιορτασμό της Αντιφασιστικής Νίκης. Εμφανής στόχος ήταν να γίνει μια επίδειξη δύναμης, που σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Περίσσεψαν οι αναφορές στο ένδοξο παρελθόν της Σοβιετικής Ενωσης, με λάβαρα, γιγαντοπανό αποσιωπώντας βεβαίως ότι η Νίκη ήταν αποτέλεσμα της εργατικης - σοσιαλιστικής εξουσίας. Η σημερινή αστική εξουσία, που, με κύριο όχημα τον «αντισταλινισμό», συμβάλλει στη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, την ίδια ώρα προσπαθεί να αξιοποιήσει τα αντιφασιστικά αισθήματα του ρώσικου και των άλλων λαών που συναποτελούσαν την ΕΣΣΔ και έχουν ιστορική μνήμη, για να πάρει κάτι από την αίγλη της και την προσφορά της στην Αντιφασιστική Νίκη, προκειμένου να ενισχύσει το κύρος της στον ανταγωνισμό της με άλλες καπιταλιστικές δυνάμεις.
Στο τραπέζι και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Αύριο, συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να εξετάσουν νέες στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής, οι κυρώσεις από πλευράς ΕΕ αφορούν σε πρόσωπα και λιγότερο σε επιχειρήσεις που θα έθιγαν οικονομικά συμφέροντα. Ωστόσο, η δήλωση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι προς αποχώρηση, πως «η διαμόρφωση μιας ενιαίας απάντησης εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, δεδομένων των διαφορετικών απόψεων των κρατών - μελών της ΕΕ» δείχνει και τη δυσκολία του εγχειρήματος, ζήτημα στο οποίο βέβαια ασκούν πιέσεις οι ΗΠΑ, γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων. Αυτά ενδιαφέρονται να διεισδύσουν στο ρήγμα που μπορεί να προκληθεί στις σχέσεις Γερμανίας - Ρωσίας, αλλά και άλλων χωρών. Οι τομείς που ενδιαφέρονται είναι πολλοί από την Ενέργεια, τη χημική βιομηχανία, τις κατασκευές, την αυτοκινητοβιομηχανία κ.λπ.
Πάντως, τα παζάρια, οι προσωρινοί συμβιβασμοί πάνε ταυτόχρονα και με τη στρατιωτική κλιμάκωση, καθώς το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει όλο και περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή, ενώ επικαλείται ακόμα και το λεγόμενο άρθρο 5 της λυκοσυμμαχίας περί «συλλογικής ασφάλειας» και μάλιστα και για μη μέλη της, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας. Σε αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς, η ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας μερίδιο για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, παίρνει ενεργά μέρος. Ενα πρόσφατο παράδειγμα είναι η συμμετοχή με τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52+ και 46 άτομα προσωπικό, στην πολυεθνική άσκηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων «Joint Air Warfare Tactical Exercise 2014» (JAWTEX 2014), από την Πέμπτη έως 23 Μάη, στη Γερμανία, στη Βόρεια Θάλασσα. Η άσκηση γίνεται δίπλα σε χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας που συνορεύουν με τη Ρωσία. Η συγκεκριμένη είναι ετήσια άσκηση της γερμανικής αεροπορίας (Luftwaffe) και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, που φέτος αποκτά βέβαια ιδιαίτερη σημασία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ