1 Ιουν 2014

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014 Φαβέλες και φτωχοί στο στόχαστρο κυβέρνησης - πολυεθνικών

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014
Φαβέλες και φτωχοί στο στόχαστρο κυβέρνησης - πολυεθνικών



Η βίαιη καταστολή ήταν η απάντηση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης στα αιτήματα των διαδηλωτών
Κάτι λιγότερο από δυο βδομάδες απομένουν για την έναρξη του φετινού Μουντιάλ στη Βραζιλία και όσο και εάν χορηγοί και πολυεθνικές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για το δικό τους κυνήγι κερδών το ότι το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα, η πραγματικότητα δείχνει μια διαφορετική εικόνα. Μια εικόνα που βγάζει στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που η ντόπια αστική τάξη και οι πολυεθνικές ετοιμάζονται να στήσουν το δικό τους... φαγοπότι. Οσο για το ποιος θα είναι ο πραγματικός χαμένος του... πάρτι κερδών, έχει ήδη φανεί πολύ πριν από την έναρξη των αγώνων. Αύξηση στη φορολογία και σε αγαθά που αφορούν την καθημερινότητα των Βραζιλιάνων (π.χ. εισιτηρίων στα ΜΜΜ), «πάγωμα» των όποιων κοινωνικών προγραμμάτων (σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα) είχαν εξαγγελθεί, είναι μερικά από αυτά που έχουν βγάλει τους Βραζιλιάνους στους δρόμους. Στο προσκήνιο βρίσκεται και το πρόβλημα της στέγασης για εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν στις φαβέλες (παραγκουπόλεις) την ώρα που η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει ξοδέψει υπέρογκα ποσά για τις υποδομές που αφορούν τους αγώνες. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα τον τελευταίο καιρό είναι στο επίκεντρο των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έγιναν γνωστά τα στοιχεία που αφορούν το κόστος της διοργάνωσης και τα οποία έκαναν λόγο για ποσό κοντά στα 15 εκατ. δολάρια. «Δεν θέλουμε γήπεδα, θέλουμε στέγη», ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλώσεων τον τελευταίο μήνα.
Τρομοκράτηση και δρακόντεια μέτρα, η απάντηση της κυβέρνησης

Ιδιαίτερα ακριβά θα πληρώσει τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο λαός της Βραζιλίας, με το κόστος να ξεπερνάει τα 850 εκατ. δολάρια
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά η κυβέρνηση της Βραζιλίας, εκτός από το να αγνοεί τα αιτήματα των διαδηλωτών, να προβαίνει στην καταστολή των κινητοποιήσεων, προχωράει και ένα βήμα παραπέρα. Θέλοντας να κρύψει τα κακώς κείμενα της χώρας και ιδιαίτερα σε πόλεις που θεωρούνται τουριστικές και αναμένεται να σηκώσουν το βάρος των επισκέψεων, δεν διστάζει να προχωρήσει ακόμα και σε επιδρομές στις φαβέλες έχοντας ως άλλοθι διάφορα προσχήματα. Στόχος, η τρομοκράτηση προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις αλλά και ο πλήρης έλεγχος της κατάστασης τουλάχιστον για όλη τη διάρκεια των αγώνων με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στις επίμαχες περιοχές. Και μπορεί μια από τις επίσημες δικαιολογίες των κυβερνητικών παραγόντων να είναι η καταπολέμηση των συμμοριών και του εμπορίου ναρκωτικών, η βία, ωστόσο, μέχρι σήμερα, όπως π.χ. η προ δύο μηνών επιδρομή σε μια από τις μεγαλύτερες φαβέλες του Ρίο, δείχνει και μια διαφορετική εικόνα. Στη συγκεκριμένη επιδρομή η βία ασκήθηκε αδιακρίτως προς όλους. Ο υπερβάλλων ζήλος των αστυνομικών δυνάμεων, η έλλειψη εμφανούς σχεδίου για το τι ψάχνουν και πού αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον πραγματικό στόχο. Από την άλλη κυβέρνηση και διοργανωτές δεν χάνουν ευκαιρία να διαφημίσουν τον τελευταίο καιρό τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που ουσιαστικά έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή και θα εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο πλησιάζοντας την ημερομηνία έναρξης των αγώνων. Αν και επίσημα στοιχεία ακόμα δεν έχουν δοθεί, εκτιμάται πάντως πως από τα συνολικά 15 δισ. δολάρια που θα φθάσει το κόστος της διοργάνωσης, αρκετά μεγάλο είναι το μέρος του ποσού που αφορά τα μέτρα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τον εξοπλισμό και τα επιχειρησιακά σχέδια αστυνομίας και στρατού έχουν ήδη ξοδευτεί 316 εκατ. δολάρια. Τα σχέδια προβλέπουν την πλήρη ανάπτυξη 160.000 αστυνομικών, στρατιωτών και ανδρών ασφαλείας στα μέρη όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες αλλά και σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, μέσα μεταφοράς κ.τ.λ., ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται αρκετές ομάδες ασφαλείας. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόσο, δήλωσε πως «δεν θα απαγορευτούν οι δημοκρατικές διαμαρτυρίες, αλλά αν απειληθεί η διεξαγωγή των αγώνων, οι αρχές θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τυχόν ταραχές».
Εκτοπίσεις... για τα συμφέροντα των πολυεθνικών

Ενα άλλο σχέδιο των κυβερνώντων που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε εξέλιξη και έχει στόχο επίσης τις φαβέλες είναι αυτό που αφορά τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης, με την απομάκρυνση - σε αρκετές περιπτώσεις διά της βίας - ολόκληρων περιοχών ή χιλιάδων ατόμων. Ουσιαστικά αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται εδώ και μια διετία περίπου εντασσόμενες στα σχέδια των πολυεθνικών, κυρίως των κατασκευαστικών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι στόχοι κερδοφορίας που αφορούσαν τις υποδομές. Μάλιστα, μιας και μετά τη λήξη του Μουντιάλ θα ακολουθήσουν αντίστοιχα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, οι αρχές είδαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καθαρίσουν μια ώρα αρχύτερα το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό το ότι μέχρι σήμερα μόνο στο Ρίο πάνω από 20 χιλιάδες άτομα που διέμεναν κυρίως στις παραγκουπόλεις έχουν απομακρυνθεί προκειμένου να κατασκευαστούν εκεί δρόμοι, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.τ.λ. Τελευταίο περιστατικό τα επεισόδια πριν από λίγο καιρό, λίγα μέτρα πριν το περίφημο στάδιο «Μαρακανά», όταν οι αρχές προχώρησαν σε κατεδαφίσεις τουλάχιστον 12 σπιτιών προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια ...ανάπλασης των χώρων πέριξ του σταδίου.
Από την άλλη, το τελευταίο διάστημα διεξάγονται και άλλου είδους επιχειρήσεις «εκκαθάρισης», που περιλαμβάνουν και πάλι εκτοπίσεις ατόμων ή και κατεδάφιση σπιτιών, χωρίς όμως αυτό να συνδέεται άμεσα με τα κατασκευαστικά σχέδια, αλλά με την πρόθεση των αρμοδίων (κυβέρνησης - διοργανωτών) να εξαφανίσουν τα κακώς κείμενα που μπορούν να χαλάσουν την εικόνα του προϊόντος. Ετσι, κάτοικοι που έχουν την ατυχία να ζουν κοντά στις λεγόμενες τουριστικές ζώνες (π.χ., γήπεδα, ξενοδοχεία) αναγκάζονται τους τελευταίες μήνες να εκτοπιστούν προκειμένου να μην αμαυρώσουν τον βραζιλιάνικο... παράδεισο.

Οι αστυνομικές επιδρομές στις φαβέλες εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς για κυβέρνηση και πολυεθνικές στη Βραζιλία

Μπ. Τσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ