9 Ιουν 2014

Το..ΜΗ Σουηδικό μοντέλο, είναι (ήδη) εδώ!

 Το..ΜΗ Σουηδικό μοντέλο, είναι (ήδη) εδώ!

H γεφυρα του Sundsvall
Στην Ευρώπη, βρισκει κανεις σημερα φτηνο εργατικο δυναμικο και οι εταιρείες στελέχωσης προσωπικου κερδίζουν δισεκατομμύρια απο το «ντάμπινγκ μισθών». Αλλά όχι και στη Σουηδία, γιατί εδω έχουμε το Σουηδικό μοντέλο. Ή μηπως δεν ειναι ετσι, αναρρωτιεται το ντοκυμαντερ Σουηδικης παραγωγης με τιτλο «Den Osvenskamodellen» (το μη Σουηδικό μοντέλο).

Εχοντας παρακολουθησει κανεις το πρόγραμμα, συνειδητοποιει οτι οι δεν μπορει οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, η Σουηδική κατασκευαστική βιομηχανία, η NCC, το Τrafikverket(Τροχαια) να ειναι τόσο αδαείς να παρουσιαζονται ως ανοητοι που δεν εχουν ιδεα τι συμβαινει.

Ένας υπουργος Εργασίας μας διηγειται για το ποσο ...καλα παει σημερα η οικοδομική βιομηχανία, ενω το ίδιο κάνει κι ένας σοσιαλδημοκρατης αντιπρόσωπος, ο οποίος δεν θέλει πραγματικά να παραδεχτει ότι το σουηδικό μοντέλο μπαζει...νερα!

Ο Σουηδος εργατης Christer Smedberg απολυθηκε γιατι, οπως λεει, αντικατασταθηκε απο φθηνοτερους εργατες. Το ντοκυμαντερ δεν επικεντρωνεται oμως μονο στη Σουηδια, αλλα μιλαει και για τη Δανια οπως και τη Γερμανια, με παραδειγματα απο βιομηχανιες κρεατος, οπου ειδικα στη Γερμανια οι στατιστικες δειχνουν οτι 9 στους 10 εργατες ειναι απο τις πρωην ανατολικες χωρες και ειναι αυτο που λεγεται «ενοικιαζομενοι» εργατες. Η Γερμανια εχει γινει η πιο ανταγωνιστικη χωρα της Ευρωπης στη βιομηχανια κρεατος λογω των χαμηλων μισθων!
Ο Γερμανος Jens Bischoff ο οποιος εργαζοταν σε εργοστασιο σφαγης ζωων διηγειται οτι εχασε προσφατα το σπιτι του λογω του οτι εξανασκαστηκε σε αλλαγη ποστου στο ιδιο εργοστασιο, τα αφεντικα του οποιου προσελαβαν φθηνοτερους αλλοδαπους εργατες στη θεση του. Η Αtlanco/Rimec, μια απο αυτες τις εταιρειες, πληρωνει μισθους 650 Eυρω το μηνα και τωρα διαβαζουμε οτι επενδυει στη Τουρκια και τη Πολωνια. Η Σουηδικη Εφορια που ηδη εδω και 3 χρονια ειχε μηνυσει τον Ιρλανδο ιδρυτη της Μichael o´ Shea, (ιδρυτη πολλων τετοιων εταιρειων σε διαφορετικες χωρες), για παρακρατηση φορων, καταφεραν τελικα με δικαστικη αποφαση να παρουν πισω 11 εκατομυρια SEK.

-«Μισθολογικό ντάμπινγκ» γινεται οταν ξεφευγει κανεις από τα επίπεδα που έχει καθορίσει η συλλογική σύμβαση που έχουμε, λέει με θρασος η Σουηδική Κατασκευαστική Ομοσπονδία. Αρα το «μισθολογικό ντάμπινγκ» συμβαίνει στα πλαίσια του Σουηδικού μοντέλου. Τι αραγε λενε οι..Σοσιαλδημοκράτες, γι αυτό, που θελουν να αναλαβουν κυβερνηση στις επομενες εκλογες;

Στον κλάδο των κατασκευών ομως και παλι, η εκπομπη εστιαζει στους ανθρώπους από τις χώρες του πρωην ανατολικού μπλοκ. Ούτε ο οργανισμος Μεταφορών (που δεν μπήκαν στον κόπο να ελέγξουν) ουτε η NCC (που ενεργουν λογω απληστίας), ουτε καν οι πολιτικοί θελουν να καταλάβουν ότι το «ντάμπινγκ μισθών» υπαρχει εδω και καιρο. Στη νέα γέφυρα που χτιζεται στο Sundsvall ενας Σουηδος εργάτης κερδιζει περίπου 150 SEK /ωρα καθαρα, ενας Ιρλανδος περίπου 110 SEK/ωρα και ενας Σλοβακος περίπου …56 SEK/ωρα, για να κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά! Αν ρωτησει κανεις γιατι συμβαινει αυτό, υπαρχουν χιλιες δυο βλακωδεις δικαιολογίες. Δηθεν η «έλλειψη επαγγελματικων προσοντων» ειναι ενας λογος, ενω τελικα μόνο εξειδικευμένα άτομα προσλαμβάνονται για αυτες τις θέσεις εργασίας.

Η αιτια γι αυτα τα χάλια φερει τον τιτλο "εταιρείες στελέχωσης προσωπικου", τις οποίες έχουν βάλει στο σύστημα για να κρατουν τους μισθούς τόσο χαμηλά ωστε οι εργαζομενοι με τις χαμηλοτερες απαιτησεις να αποδεχονται, προκειμενου να ζήσουν. Ταυτοχρονα απαγόρευουν στους εργαζομενους να οργανώνονται και να μιλουν στα μέσα ενημέρωσης, οπως ειδαμε στο ντοκυμαντερ οπου κανεις απο τους Σλοβακους εργαζομενους στη γεφυρα του Sundsvallδεν εμφανιστηκε να μιλησει. Όχι μόνο στην οικοδομή φυσικα υπαρχουν αυτά τα χάλια, αλλά και στον τομέα των μεταφορών, οπως και στα εστιατόρια.

Το σωματειο οικοδομων Byggnads αναφερεται κι αυτο στο ντοκυμαντερ και στη σελιδα τους στο facebook υπαρχουν σχολια αρκετων εργαζομενων σχετικα με τον εργασιακο μεσαιωνα που ηδη υπαρχει και στην Σουηδια,οπως και σε πολλες αλλες χωρες της ΕΕ, ας μη γελιομαστε και ας μη πιστευουμε ο τι μας λενε τα μηντια.
Συχνα αναρρωτιεται κανεις ποτε αραγε οι πολιτικοι που λενε οτι ειναι ''φιλοεργατικοι'' θα πάρουν στα σοβαρά το θέμα, θα πεταξουν τις παρωπίδες και θα δουν τι τελικα ισχυει σημερα; Ανθρωποι που εχουν εργαστεί στο κλαδο δεκαετιες, λενε οτι με τρομο βλέπουν που βαδιζουν τα πραγματα και αναρρωτιουνται πώς γινεται καποιοι αλλοι μπορούν να εργαζονται για το 1/3 του κανονικου μισθού.
Πηγή: Elva

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ