7 Ιουν 2014

ΚΕΡΚΥΡΑ Καλούν τους ιδιώτες στα Επείγοντα για να εξετάσουν

ΚΕΡΚΥΡΑ
Καλούν τους ιδιώτες στα Επείγοντα για να εξετάσουν
Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να ταξιδέψουν στα Γιάννενα



Από κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Κέρκυρας
Εκρηκτικά είναι τα προβλήματα και στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, ένα νησί με 120.000 περίπου κατοίκους, το οποίο τους θερινούς μήνες βουλιάζει από τουρίστες, ενώ όλο το χρόνο δέχεται πολλούς επισκέπτες, ανάμεσα σε αυτούς και σχολικές εκδρομές.
Από το νοσοκομείο λείπουν εντελώς κάποιες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα δερματολόγος, αλλεργιολόγος, ενδοκρινολόγος, ρευματολόγος. Επίσης σε μια σειρά ειδικότητες οι γιατροί δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο κάποιες μέρες να εφημερεύει χωρίς όλες ειδικότητες. Ετσι, για νευρολόγο, ΩΡΛ κ.ά. οι ασθενείς παίρνουν από το νοσοκομείο λίστα με τους ιδιώτες γιατρούς του νησιού και όποιον επιλέξουν τον φωνάζουν στα Επείγοντα για να εξετάσει.
Εξαιτίας των ελλείψεων, στο προσωπικό οφείλονται άδειες και ρεπό και φυσικά η υπερεντατικοποίηση της δουλειάς δημιουργεί καθημερινά σε όλους τους εργαζόμενους άγχος και στρες. Οπως είχε καταγγείλει η ΚΟ Κέρκυρας του ΚΚΕ, δύο γιατροί του νοσοκομείου έπαθαν έμφραγμα την ώρα εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Οι κίνδυνοι δεν είναι μικρότεροι για τους ασθενείς από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υγειονομικών υλικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και στο νοσοκομείο υπάρχει μαγνητικός αξονικός τομογράφος, αυτός ουδέποτε λειτούργησε γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, ενώ παράλληλα ο αξονικός τομογράφος μένει για μήνες εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς του νοσοκομείου διοχετεύονται στην ιδιωτική Υγεία.
Η γενική κατάσταση που παρουσιάζει ένα νοσοκομείο το οποίο απευθύνεται σε χιλιάδες ανθρώπους είναι η εξής:
  • Από τις θέσεις προσωπικού που προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου, λιγότερες από τις μισές θέσεις είναι καλυμμένες. Ενδεικτικά, από τους 133 γιατρούς που προβλέπονται στις οργανικές θέσεις, υπηρετούν 72 και από τους 422 νοσηλευτές που προβλέπονται, υπηρετούν 192 (σ.σ. στοιχεία Οκτώβρη 2013). Εξαιτίας αυτού οφείλονται άδειες και ρεπό, τα ωράρια καταπατούνται και η υπερεντατικοποίηση προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Γιατρός εργασίας, που να παρακολουθεί την υγεία των εργαζομένων, να κρατάει ατομικούς φακέλους, κάνει εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, δεν υπάρχει.
  • Ανά διαστήματα λείπουν φάρμακα και μάλιστα απαραίτητα για καρκινοπαθείς.
  • Εξαιτίας της υπολειτουργίας του νοσοκομείου, πολλοί κάτοικοι του νησιού ταξιδεύουν στα Γιάννενα, πληρώνοντας και έξοδα μεταφοράς εκτός από εξετάσεις, φάρμακα κλπ.
  • Τα κονδύλια των εφημεριών έχουν μειωθεί κι έτσι πολλές ειδικότητες εφημερεύουν από το τηλέφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ