30 Ιουλ 2014

Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσόφωνων

 Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσόφωνων



Το Κίεβο συνεχίζει τις αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του λαού της Ανατολικής Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα οξύνονται οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έχουν εμπλακεί στην περιοχή.

Τα oυκρανικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη Αβντιίβκα, ενώ τις τελευταίες ώρες επιχειρούν να καταλάβουν και το Ιλόβαϊσκ.

Η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει πνίξει στο αίμα τους ρωσόφωνους, χτυπάει σπίτια και νοσοκομεία, σκοτώνει αμάχους και παιδιά. Στην πόλη Γκορλίφκα οι νεκροί άμαχοι έφτασαν τους 19, ανάμεσα τους και παιδιά, από τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών. Μάλιστα ο oυκρανικός στρατός δεν δίστασε να πλήξει τη Μαιευτική Κλινική της συγκεκριμένης πόλης.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στο «διπλωματικό πόλεμο» που μαίνεται παράλληλα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Aμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι μια υπενθύμιση πως όταν οι ΗΠΑ λένε κάτι το εννοούν». Ο Μπάρακ Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι με τις νέες κυρώσεις, η ήδη αδύναμη οικονομία της Ρωσίας εξασθενεί ακόμη περισσότερο.

Οι νέες κυρώσεις έχουν οικονομικό χαρακτήρα και αφορούν σε τρεις τράπεζες και ένα ναυπηγείο. Στο εξής απαγορεύεται στους Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της, τη Bank of Moscow, και τη Russian Agriculture Bank, την τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε αγρότες.  Επίσης θα «παγώσουν» τυχόν περιουσιακά που έχει στις ΗΠΑ το ναυπηγείο United Shipbuilding Corp.

Ανάλογα μέτρα αποφάσισε να λάβει η ΕΕ. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και τον προέδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι νέες κυρώσεις «θα περιορίσουν την πρόσβαση ρωσικών κρατικών τραπεζών στις κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιβάλουν εμπάργκο στο εμπόριο όπλων, θα επιβάλουν απαγόρευση στην εξαγωγή αγαθών διπλής (πολιτικής και στρατιωτικής) χρήσης, και θα περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε ευαίσθητες τεχνολογίες, ιδιαίτερα στον τομέα του πετρελαίου».

Αντίδραση της Ρωσίας για τις κυρώσεις

Ο Βλαντίμιρ Σιζόφ, εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι η ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων «δεν οδηγεί πουθενά». 

Όπως είπε, «η απόφαση επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι η ΕΕ δεν μπορεί ή δεν θέλει ακόμη να εγκαταλείψει την οδό της ενίσχυσης της πίεσης μέσω των κυρώσεων, η οποία από μόνη της δεν οδηγεί πουθενά και, σε κάθε περίπτωση, δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ