8 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αμείωτη επέλαση του ουκρανικού στρατού

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αμείωτη επέλαση του ουκρανικού στρατού
Συνεχίστηκαν οι σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία όλο το Σαββατοκύριακο



...και μετά ψωμί
Στοχευμένα συνεχίζεται η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, όπου η ουκρανική κυβέρνηση πρώτα βομβαρδίζει και ισοπεδώνει κατοικημένες περιοχές κι έπειτα εμφανίζεται ως... προστάτης να μοιράζει στον πληθυσμό τρόφιμα.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η ουκρανική σημαία σηκώθηκε σε πόλεις όπως το Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ, από όπου μεταφέρθηκε η έδρα των ένοπλων ρωσόφωνων προς τα ανατολικότερα. Ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυε σφοδρές επιθέσεις σε μια σειρά πόλεις και χωριά, με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να σημειώνει: «Η διαταγή μου παραμένει σε ισχύ: πρέπει να ενισχύσουμε την περικύκλωση των τρομοκρατών». Αυτό φυσικά δε σήμαινε τίποτα άλλο από μια αμείωτη σε ένταση επέλαση του στρατού, με τον πληθυσμό της περιοχής να μετρά νέους νεκρούς και πρόσφυγες. Στο Λουγκάνσκ σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τέσσερις ακόμα τραυματίστηκαν, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ των δύο πλευρών την Κυριακή.
Μπαίνοντας ο στρατός στις περιοχές που πρώτα βομβάρδιζε καταστρέφοντας ολοσχερώς, οι εκπρόσωποι του Κιέβου ανακοίνωναν ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η «αποκατάσταση των υπηρεσιών» και μοίραζαν ένα πιάτο φαΐ στους ίδιους ανθρώπους που έχουν αφήσει χωρίς σπίτια.
Χτες, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι όποιος παρακούει τις εντολές όσων φυλάνε τα ουκρανικά σύνορα στην Αζοφική θάλασσα, θα πυροβολείται.

Πρώτα «μοίρασαν» θάνατο...
Στο μεταξύ, την Κυριακή έγινε στο Κίεβο συνάντηση της «Ομάδας επαφής» με συμμετοχή εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), όχι όμως των ρωσόφωνων. «Συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία... και ο τόπος συνάντησης για περαιτέρω επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΕ, που τονίζει ότι «η επόμενη συνάντηση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό».
Η Μόσχα ζητά να αντιδράσει η ΕΕ για τους θανάτους αμάχων
Χτες, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε να υπάρξει «προσήκουσα αντίδραση» από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους θανάτους αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας: «Ελπίζουμε ως προς αυτό να υπάρξει μια προσήκουσα αντίδραση από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αποκηρύξουν την εγκληματική πολιτική των αρχών στο Κίεβο».
Το Σάββατο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοραίν Φαμπιούς ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Ρωσία έχει κάνει ορισμένα βήματα» προς μια μακροπρόθεσμη και επιτηρούμενη από όλα τα μέρη «εκεχειρία».
Από τη μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι «ακόμη κι αν η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία εξελίσσεται υπέρ των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας, δε θα υπάρξει μια καθαρά στρατιωτική λύση, πολύ περισσότερο τώρα που η πλειονότητα των αυτονομιστών έχουν οχυρωθεί στο Ντονέτσκ» και συμπλήρωσε: «Θα συμβούλευα όλες οι πλευρές να παραμείνουν στο δρόμο της ανακοίνωσης του Βερολίνου της προηγούμενης Τετάρτης (...) κυρίως να εργαστούν προς τον κύριο στόχο: την κήρυξη εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ.
Στο μεταξύ, χτες, τέσσερα άτομα τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις στην κεντρική πλατεία του Κιέβου Μεϊντάν, όπου παραμένουν «διαδηλωτές» οι οποίοι θεωρούνται ότι το «κίνημα» της περασμένης άνοιξης δε δικαιώθηκε. Αλλωστε, δεν είναι σπάνιες και οι ανοιχτές διαδηλώσεις ακροδεξιών ομάδων στην ουκρανική πρωτεύουσα, που μεταξύ άλλων ζητούν από την κυβέρνηση να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα, ενώ διαμαρτύρονταν όταν το Κίεβο είχε δεχτεί προσωρινή εκεχειρία. Πάντως, τα αίτια της χτεσινής επίθεσης δεν έγιναν γνωστά.
Σήμερα η «συντονιστική συνάντηση»
Στο μεταξύ, σήμερα έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες «συντονιστική συνάντηση Υψηλού Επιπέδου», για την προετοιμασία της «Διάσκεψης Δωρητών για την Ουκρανία», που θα γίνει το χειμώνα. Η συνάντηση αφορά «στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και στο συντονισμό» της οικονομικής υποστήριξης προς το Κίεβο, ώστε να ολοκληρωθεί η «μεταρρύθμιση» της ουκρανικής οικονομίας.
Στη σημερινή συνάντηση θα συμμετάσχει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος.
  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Izvestia», στη Μόσχα ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τη δημιουργία εταιρειών ιδιωτικού στρατού. Μεταξύ άλλων, θα αναλαμβάνουν θα βοηθούν στην αντιμετώπιση «έκτακτων καταστάσεων», την εγγύηση της ασφάλειας σε κρίσιμα κυβερνητικά κτίρια, τη συνοδεία φορτίων. Θα εποπτεύονται από το υπουργείο Αμυνας και όσοι δουλεύουν σε αυτές θα μπορούν να οπλοφορούν, π.χ. με αυτόματα. Επίσημα, το υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοιο νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ