14 Αυγ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ Διαμάχη με «ανθρωπιστική βοήθεια» και κυρώσεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Διαμάχη με «ανθρωπιστική βοήθεια» και κυρώσεις



Η αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνεται από το Βορονέζ στο Μπέλγκοροντ
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--
Το κονβόι της ανθρωπιστικής βοήθειας που ξεκίνησε από τη Ρωσία προς τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες βομβαρδίζονται ανηλεώς εδώ και πάνω από 4 μήνες από την κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών, πλησίαζε χτες το βράδυ τα ουκρανικά σύνορα. Τα 280 φορτηγά με εφόδια 2.000 τόνων έχουν γίνει, όπως αναμενόταν, αντικείμενο διαπάλης ανάμεσα στην πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ουκρανίας που αιματοκυλάει το λαό της με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία που έχει άλλες επιδιώξεις. Πάντως, το πώς και αν θα φτάσουν τα εφόδια σε όσους κατοίκους έχουν απομείνει στις επαρχίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) είναι ακόμα αβέβαιο. Οι Ουκρανοί και οι ιμπεριαλιστές, ΗΠΑ και ΕΕ, κατηγορούν τη Ρωσία ότι υπό ανθρωπιστικό πρόσχημα θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι που απορρίπτει η ρωσική κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση του Κιέβου σήκωσε τους τόνους όλες τις προηγούμενες μέρες, με χαρακτηριστική την ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, στο διαδίκτυο, που χαρακτήριζε την αποστολή του κονβόι «πρόκληση ενός κυνικού εισβολέα». Ωστόσο, χτες, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, Αντρέι Λισένκο, δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει μόνο στην περίπτωση που μπει υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Δεν έχει διευκρινιστεί όμως ο τρόπος που θα γίνει η παραλαβή ούτε και το σημείο που θα γίνει αυτή, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης πιθανότερο σημείο εισόδου είναι στην περιφέρεια του Χάρκοβο.
Χιλιάδες οι νεκροί και οι εκτοπισμένοι

Στρατιώτες των δυνάμεων του Κιέβου κοντά στην πόλη του Ντονέτσκ
Χτες έγινε επίσης γνωστός ο νεότερος απολογισμός των νεκρών από τότε που ξεκίνησε η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις ανατολικές περιοχές, με τον αριθμό να φτάνει τους 2.086. Αυτό ανακοίνωσε η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με δηλώσεις της εκπροσώπου της, Σεσίλ Πουγί. «Κατά μέσον όρο περισσότεροι από 60 άνθρωποι τη μέρα χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται αφότου άρχισαν οι μάχες στα μέσα του Απριλίου στην Ανατολική Ουκρανία», τόνισε, και πρόσθεσε πως «μέχρι σήμερα έχουν τραυματιστεί άλλοι 5.000 άνθρωποι, όπου συμπεριλαμβάνονται Ουκρανοί στρατιωτικοί, μέλη ενόπλων ομάδων και άμαχοι», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις». Και συμπλήρωσε: «Για παράδειγμα, οι απώλειες μεταξύ των αμάχων είναι πολύ πιθανό ότι δεν αναφέρονται όλες, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης ασφάλειας που αποτρέπει τους τραυματίες να αναζητούν ιατρική βοήθεια... και λόγω του γεγονότος ότι πολλοί δίαυλοι επικοινωνίας έχουν διακοπεί». Η πραγματικότητα βεβαίως είναι ακόμα πιο τραγική αφού με την καταστροφή σημαντικών υποδομών από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Κιέβου, όπως νοσοκομεία και διοικητικές υπηρεσίες, δεν μπορεί να καταγραφεί σημαντικός αριθμός θυμάτων. Ταυτόχρονα, στους 730.000 εκτιμάται ότι είναι όσοι έχουν βρει καταφύγιο στη Ρωσία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά.
Χτες επίσης συνεχίζονταν οι μάχες στο Ντονέτσκ. Σύμφωνα με εκπροσώπους της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», σκοτώθηκαν 7 μέλη του φασιστικού «Δεξιού Τομέα» και 13 στρατιώτες τραυματίστηκαν. Το περιστατικό με τα μέλη του «Δεξιού Τομέα» σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, όπου έγινε ανταλλαγή πυρών.
Στην Κριμαία ο Ρώσος Πρόεδρος
Με ενδιαφέρον αλλά και οργή από την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, αναμενόταν η εμφάνιση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Κριμαία, που ενσωματώθηκε μετά από δημοψήφισμα στη δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Πούτιν έφθασε χτες και ενώ είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Σεβαστούπολη, με συμμετοχή υπουργών και βουλευτών, προφανώς σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης και απάντησης στον οικονομικό πόλεμο από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, με τις κλιμακούμενες κυρώσεις.
Κυρώσεις και ...γέφυρες από τη Γερμανία
Στο μέτωπο των κυρώσεων και αντικυρώσεων υπάρχει έντονη κινητικότητα. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ζέχσισε Τσάιτουνγκ» η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ενεργώ ώστε να μη διακοπεί η γραμμή των συζητήσεων με τον Ρώσο Πρόεδρο, παρά τις κυρώσεις». Και προσθέτει με νόημα: «Ημουν ανέκαθεν προσηλωμένη στην εποικοδομητική συνεργασία με τη Ρωσία και εξακολουθώ να είμαι έτοιμη γι' αυτή στο μέλλον». Ενώ ασκεί κριτική για την υπόθεση της Κριμαίας λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν ενήργησε εναντίον μιας αρχής για την οποία υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη και η οποία έγκειται στη διαφύλαξη της ακεραιότητας των κρατών μας, στο να μην τροποποιούνται με μονομερή τρόπο τα σύνορα». Βέβαια, όταν διαλυόταν η Γιουγκοσλαβία με «πρώτο βιολί» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση τη Γερμανία, τα σύνορα ...άλλαζαν βελούδινα. Είναι φανερή η υποκρισία της καγκελαρίου, αλλά η βάση του γεγονότος ότι δεν θέλει να κλείσει την επικοινωνία με τη Ρωσία είναι η αλληλοδιαπλοκή συμφερόντων γερμανικών και ρωσικών μονοπωλίων, όχι μόνο στον τομέα της Ενέργειας αλλά και σε μια σειρά βιομηχανικούς τομείς. Αλλωστε, καπιταλιστικές ενώσεις στη Γερμανία έχουν κατά καιρούς διαφοροποιηθεί σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις.
Επίσης, σημαντική είναι η πληροφορία που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ότι η ΕΕ ασκεί πιέσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής να μην επωφεληθούν από το ρωσικό εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα από ΕΕ, ΗΠΑ, ώστε να πουλήσουν τα δικά τους.
«Μιλάμε με χώρες της περιοχής που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές στη Ρωσία, και τους μεταφέρουμε ότι περιμένουμε να μην επιδιώξουν κέρδη εκμεταλλευόμενοι τη σημερινή κατάσταση. Πρέπει να επιδιωχθεί κοινή στάση απέναντι στη Ρωσία για την κατάσταση στην Ουκρανία», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Βέβαια, ανεξάρτητα από τις παραινέσεις και πιέσεις της ΕΕ, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι μονοπωλιακοί όμιλοι από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο (είναι γνωστές τελευταία και οι περιπτώσεις της Αιγύπτου και της Τουρκίας) σχεδιάζουν να διευρύνουν τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία καλύπτοντας και το κενό των εισαγωγών.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη και αμέσως μετά από έγκριση από το ουκρανικό Κοινοβούλιο να επιβάλει 29 νέες κυρώσεις ενάντια σε ρωσικά συμφέροντα, η Ρωσία ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλει την εισαγωγή αλκοολούχων ποτών από την Ουκρανία, επικαλούμενη η αρμόδια υπηρεσία και ζητήματα ασφάλειας των προϊόντων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ