17 Αυγ 2014

Η κινητικότητα καλά κρατεί

Η κινητικότητα καλά κρατεί



Δεν «ησυχάζει» η κινητικότητα στο αστικό πολιτικό σκηνικό στο πλαίσιο της αναμόρφωσής του. Κινητικότητα η οποία διαπερνά όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που το συνθέτουν και έχουν κοινό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς.

Στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς (βλέπε: σοσιαλδημοκρατία) οι σχετικές διεργασίες έχουν φουντώσει με ζητούμενο τη διαμόρφωση ενός πόλου ικανού να συμβάλει αποφασιστικά στα εναλλακτικά σενάρια αστικής διακυβέρνησης και στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Η «πίτα» είναι πολύ συγκεκριμένη και πολλοί αυτοί που τη διεκδικούν, γεγονός που γεννά και οξύτατους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.
Η ΔΗΜΑΡ πασχίζει να κατοχυρώσει την ύπαρξή της, ενώ μαστίζεται από έντονες εσωτερικές διαφωνίες και το Συνέδριο του Σεπτέμβρη, κατά πάσα πιθανότητα, θα σηματοδοτήσει την παραπέρα συρρίκνωσή της καθώς η μειοψηφία έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει, ενώ δεν αποκλείει την αποχώρηση και ίδρυση ενός νέου φορέα.
Η προσπάθειά της να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσκρούει στην επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να κατοχυρώσει τον ηγεμονικό του ρόλο στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Αλλωστε, και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει, μέσω του συνεδρίου του φθινοπώρου, τη σύσταση ενός φορέα που, κατακτώντας την τρίτη θέση στις εκλογές, θα μπορεί να λάβει τη «διερευνητική εντολή», ώστε να προχωρήσει σε συμφωνίες με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποστάσεις από την «κεντροαριστερά» επιδιώκοντας να εκφράσει αυτός την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας, συνδυάζοντας «νέα» και παλιά υλικά. Σε αυτήν την κατεύθυνση μιλάει για «ανοιχτή πολιτική συμμαχιών», πρόσκλησης ουσιαστικά σε στελέχη της «παλιάς» σοσιαλδημοκρατίας και της «κεντροαριστεράς» για συμπαράταξη μαζί του στην προοπτική της κυβέρνησης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις προς τη ΔΗΜΑΡ για να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την Προεδρία της Δημοκρατίας, άρα και για το με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει στην παρούσα φάση. Οι 13 της βουλευτές είναι κρίσιμοι τόσο για την κυβερνητική πλειοψηφία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την αποφυγή και την πρόκληση εθνικών εκλογών, που επιδιώκουν αντίστοιχα οι δύο πλευρές. Μάλιστα, πληροφορίες λένε πως και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται τον Φ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη διαφορά ότι η Κουμουνδούρου θέλει εκλογή του από νέα Βουλή. Ακόμα κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να προτείνει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της.
Κανένα, πάντως, απ' τα δύο κόμματα δεν πορεύεται ανέφελα για την επίτευξη των στόχων του. Μερίδα του ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται στους σχεδιασμούς Βενιζέλου. Μόλις προχτές ο πρώην γραμματέας Μ. Καρχιμάκης εξέδωσε ανακοίνωση έντονα επικριτική για τους χειρισμούς του προέδρου του κόμματος. Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι σαφώς με μεγαλύτερη σύμπνοια δουλεύουν για να βάλουν στο χέρι την αστική διαχείριση, δεν λείπουν κόντρες και γκρίνιες από μερίδα του κόμματος που δεν καλοβλέπει την ανέλιξη των λεγόμενων ΠΑΣΟΚογενών, αλλά και στελέχη του αστικού πολιτικού συστήματος που περιμένουν στον προθάλαμο για οφίτσια. Αρχισαν δε να κυκλοφορούν και «φήμες» για «δελφίνους» που περιμένουν στη γωνία τον Αλ. Τσίπρα, έτοιμοι να τον αμφισβητήσουν, με την Ρένα Δούρου να σπεύδει πρώτη να διαψεύσει...
Αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να μπει «σφήνα» στους σχεδιασμούς των άλλων δυνάμεων της «κεντροαριστεράς» είναι το Ποτάμι, προς το οποίο φαίνεται να κατευθύνονται διάφοροι αδέσποτοι του χώρου και γυρολόγοι της πολιτικής. Ο Γ. Βούλγαρης των «58», η Α. Λυμπεράκη από τη «Δράση», ο πρώην γγ εσόδων Χ. Θεοχάρης, ο Πλ. Τήνιος απ' το αλλοτινό εκσυγχρονιστικό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Καφετζόπουλος απ' το ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Χρυσόγελος απ' τους Οικολόγους - Πράσινους, ο Σπ. Δανέλλης, προερχόμενος από ΣΥΝ, μετά ΠΑΣΟΚ με μια στάση πιο πρόσφατα στους «58», ο Ηλ. Μόσιαλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Παπανδρέου, ο Γ. Γεωργάτος απ' τη ΔΗΜΑΡ, ο Α. Δοξιάδης απ' τους «58» και άλλοι.
Το Ποτάμι τηρεί προς το παρόν αποστάσεις απ' τα άλλα κόμματα παρά τις προτάσεις συνεργασίας που δέχεται. Αλλοι λένε ότι επιθυμεί να δυναμώσει ώστε να επιβάλει τους όρους του, άλλοι ότι θέλει να κατακάτσει ο κουρνιαχτός αφού δεν έχει λόγο να σπεύσει να μοιραστεί τη «φθορά» άλλων κομμάτων.
«Αναδεύσεις» και στην κεντροδεξιά
Και η κεντροδεξιά όμως ψάχνεται και ψάχνει τρόπους ενίσχυσης της θέσης της στο αστικό πολιτικό σύστημα. Σχέδια συγκρότησης μιας ισχυρής παράταξης, η οποία θα απορροφήσει και πολιτικούς σχηματισμούς και στην οποία θα ηγεμονεύσει αποδίδονται στον Αντ. Σαμαρά. Προθέσεις άρσης της στήριξής τους στον Αντ. Σαμαρά, ακόμα και με παραιτήσεις τους απ' τη Βουλή, αποδίδονται σε στελέχη της ΝΔ, τα επονομαζόμενα και «Καραμανλικά».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις για συνέδριο «πανστρατιάς της κεντροδεξιάς» ή επανίδρυσης της «παράταξης», για τρόπους και μέσα ώστε να ανακτήσει η ΝΔ την επαφή με ένα τμήμα της κομματικής βάσης που την εγκατέλειψε ή τη στηρίζει κριτικά. Αλλωστε, διακηρυγμένος στόχος του είναι η σύμπραξη των ευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, η δημιουργία μιας «μεγάλης αστικής παράταξης».
Στους σχετικούς σχεδιασμούς μένει να φανεί ο ρόλος που θα παίξουν στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, που εμφανίζεται οργισμένη επειδή δεν προτάθηκε για τη θέση επιτρόπου στην ΕΕ, αλλά και ο Γ. Καρατζαφέρης που έχει επανέλθει στο αστικό πολιτικό σκηνικό διεκδικώντας ρόλο και φέρεται να προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τη ΝΔ. Σε τροχιά προσέγγισης με το κυβερνών κόμμα φέρεται να βρίσκονται και στελέχη των ΑΝΕΛ, το μέλλον των οποίων είναι άδηλο, με τον Π. Καμμένο να δέχεται πολλές επικρίσεις.
Κι επειδή ο «λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», η κινητικότητα φαίνεται να ευνοεί κινήσεις κι από άλλες πλευρές, όπως του Τ. Μπαλτάκου. Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης συνεχίζει τις επαφές του (πρόσφατα συνάντησε τους Χρήστο Ζώη και Βασίλη Καπερνάρο και κατ' ιδίαν τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο), κινούμενος με γνώμονα το 16,5% του εκλογικού σώματος που είναι στα δεξιά της ΝΔ, όπως υποστηρίζει. Ο ίδιος λέει ότι δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παραπέμπει για εξελίξεις στο φθινόπωρο και χαρακτηρίζει μονόδρομο την ίδρυση νέου κόμματος αν η ΝΔ «δεν κάνει την αναγκαία δεξιά στροφή».
Λέγεται μάλιστα ότι το κόμμα που θέλει να δημιουργήσει θα υψώσει αντισυστημική «παντιέρα», την ώρα που δημοσιεύματα στον Τύπο αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος είναι χωμένος μέχρι τα μπούνια στο σύστημα έχοντας στενές επαφές με επιχειρηματικές οικογένειες περιωπής (Γιαννακόπουλοι, Αγγελόπουλοι). Πάντως, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι απλά ο πρώην γγ της κυβέρνησης υπενθυμίζει την παρουσία του με το σχετικό θόρυβο που προκαλεί καθώς αναζητά ένα ρόλο στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σκηνικό, κι αυτός δεν είναι ο ρόλος του αρχηγού κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ