25 Αυγ 2014

Βαθαίνει η εμπλοκή στις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις

Βαθαίνει η εμπλοκή στις ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις

Status
Θέσεις μάχης στη Βαλτική, στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα παίρνουν τελευταία οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε μια συντονισμένη (καταπώς φαίνεται) επιχείρηση συγκέντρωσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία.
Εν μέσω όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για είσοδο ευρωατλαντικών μονοπωλίων σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε αντιπαράθεση με ρωσικά κεφάλαια, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την ενεργό συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ (τη συμμετοχή στις οποίες θεωρεί «αδιαμφισβήτητη» και ο ΣΥΡΙΖΑ), εμπλέκοντας τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε επιχειρήσεις που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους.
Αλλωστε, όχι απλά αποστέλλονται για «ασκήσεις» κοντά σε ζώνες πυρός, αλλά φαίνεται να ανοίγει δρόμος ακόμα και για αποστολές αναχαίτισης ρωσικών αεροσκαφών...
Συγκέντρωση δυνάμεων
Η κινητικότητα αυτή ξεκίνησε να αναπτύσσεται λίγο μετά τις δηλώσεις, τον Απρίλη, του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ότι λόγω της κρίσης στο ουκρανικό θα υπάρξει «αναβαθμισμένη παρουσία» του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
Ακολούθησε η αποστολή επιπλέον αεροσκαφών του ΝΑΤΟ (από Βρετανία και Γαλλία) να περιπολούν πάνω από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, ενώ σταδιακά άρχισαν να προστίθενται δυνάμεις (και από Ελλάδα) υπό το πρόσχημα ασκήσεων και «συνεκπαιδεύσων»:
-- 8 με 23 Μάη έγινε η πολυεθνική άσκηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων «Joint Air Warfare Tactical Exercise 2014» (JAWTEX 2014). Ασκηση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι Γερμανοί άλλαξαν το αρχικό σενάριο της άσκησης (είχε σχεδιαστεί πριν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση), τη μετέφεραν από τη Νότια στη Βόρεια και Ανατολική Γερμανία και στη Βόρεια Θάλασσα, με επιχειρήσεις σε μικρή απόσταση από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με Ρωσία. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, συμμετείχε δύναμη 4.200 ανδρών, 800 εκ των οποίων ήρθαν από ΗΠΑ, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Τουρκία και Ουγγαρία. Μετείχαν, επίσης, δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, ελικόπτερα, το πυροβολικό, συστήματα αεράμυνας και μονάδες του γερμανικού στόλου.
Πέταξαν 110 αεροσκάφη από 11 διαφορετικές χώρες. Δοκιμάστηκε επίσης η συνεργασία πολλών διαφορετικών τύπων: F-16 από Ελλάδα, F-18 από Φινλανδία, γαλλικά Rafale, Γερμανοί και Ιταλοί με Eurofighter, Ούγγροι με σουηδικά μαχητικά τύπου Gripen. Δοκιμάστηκε και η συμβατότητα διαφόρων ΝΑΤΟικών συστημάτων αεράμυνας, καθώς στην άσκηση έλαβαν μέρος αμερικανικά Patriot και γαλλικά Crotale.
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με τέσσερα αεροσκάφη «F-16 Block 52+» και 46 άτομα προσωπικό (14 ιπτάμενοι, 31 τεχνικοί και ένας αξιωματικός Πληροφοριών).
-- 19 με 28 Μάη, κλιμάκιο της 380ής Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, αποτελούμενο από 25 άτομα προσωπικό και ένα αεροσκάφος Erieye EMB-145H, συμμετείχε στη ΝΑΤΟική Δοκιμή (Trial) Επιχειρήσεων «Joint Intelligence Surveillance Reconnaissance» (JISR), επίσης στη Βόρεια Ευρώπη, συγκεκριμένα στο Orland της Νορβηγίας, με την επωνυμία «Unified Vision 2014».
Επισήμως, η δοκιμή αφορούσε «στην αναβάθμιση των διαδικασιών διαλειτουργικότητας στη συλλογή - διανομή και επεξεργασία πληροφοριών με σκοπό τον εμπλουτισμό της κοινής επιχειρησιακής εικόνας και βελτίωσης της τακτικής κατάστασης στο θέατρο των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη εκμετάλλευσή τους από τους λήπτες των αποφάσεων σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο». Συμμετείχαν δυνάμεις από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Νορβηγία, Ολλανδία, Τσεχία.
Στη Μαύρη Θάλασσα
-- 29 Μάη με 4 Ιούνη η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014», με αεροσκάφη F-16, η οποία διοργανώθηκε από τη Βουλγαρία και διεξήχθη εντός του FIR Σόφιας, που ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία...
Στην «Thracian Star 2014» συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα οι Βουλγαρία, Ελλάδα, ΗΠΑ και Ρουμανία. Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ, «η άσκηση είχε σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών των συμμετεχουσών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο και την αύξηση της διαλειτουργικότητας». Οπου «διαλειτουργικότητα» βλέπε το πρόταγμα του ΝΑΤΟ για συνεργασία δυνάμεών του από διαφορετικές χώρες - μέλη του ανά πάσα στιγμή και σε κάθε επιχειρησιακό περιβάλλον, με στόχο την προάσπιση ευρωατλαντικών συμφερόντων στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Επιπλέον, το ΓΕΑ διευκρίνιζε ότι «μέρος αυτής ήταν και η εκπαίδευση των ιπταμένων στον εναέριο ανεφοδιασμό». Σε αυτό το πλαίσιο, ελληνικά μαχητικά ανεφοδιάζονταν στον αέρα από ιπτάμενα «τάνκερ» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γεγονός που προϊδεάζει για συμμετοχή μονάδων μας σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού τους, μακριά από τον ελλαδικό χώρο. Δηλαδή, συμμετοχή σε αποστολές που δεν έχουν σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αλλά αφορούν την προώθηση και προάσπιση θέσεων ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις συγκρούσεις τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία.
-- 16 έως 27 Ιούνη, διοργανώθηκε πάλι από τη Βουλγαρία, ξανά εντός του FIR Σόφιας, στο αεροδρόμιο Plovdiv, η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «European Air Transport Training 2014». Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με τέσσερα αεροσκάφη F-16 της 110 Πτέρυγας Μάχης (εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Λάρισας), ένα αεροσκάφος EMB-145H Erieye της 380ής Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (εδρεύει στην Ελευσίνα), τα οποία επιχειρούσαν από τις μητρικές τους μονάδες.
Επισήμως, η άσκηση σκοπό είχε «την παροχή επιχειρησιακής εκπαίδευσης τακτικού επιπέδου σε πληρώματα μεταφορικών αεροσκαφών». Συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Τσεχία, ενώ αρκετές χώρες θα συμμετάσχουν με παρατηρητές.
Στο FIR Σόφιας
Δεν περνά απαρατήρητο ότι αυτό το συνεχές, τελευταία, πήγαινε - έλα ελληνικών μαχητικών στον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, η χρήση εκεί ελληνικών συστημάτων Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, έρχεται μετά την επίσκεψη το Μάρτη στην Αθήνα πολυμελούς βουλγαρικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας της χώρας Angel Naydenov, τις συνομιλίες του με τον Ελληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο, τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές.
Οπως δήλωνε τότε ο Ελληνας ΥΕΘΑ, «Βουλγαρία και Ελλάδα είναι μέλη της ίδιας οικογένειας στο ΝΑΤΟ, και στην ΕΕ, και η συναντίληψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά. Και είναι επιθυμία, τόσο δική μας, όσο και της βουλγαρικής πλευράς, να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο, διευρύνοντας και ενδυναμώνοντας τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς».
Συμπλήρωνε: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών μας σε ΝΑΤΟικό επίπεδο, υπεγράφη σήμερα, από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Πολεμικής Αεροπορίας, η Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης, που αποτελεί από μόνο του άλλο ένα σημαντικό παράδειγμα της στενής ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας».
Ο δε Βούλγαρος σημείωνε: «Δε διστάζω να πω ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα της Αμυνας και της αμυντικής συνεργασίας θα μπορούσαν να είναι παράδειγμα στις σχέσεις που διέπουν όχι απλά δύο όμορες χώρες, αλλά και μεταξύ εταίρων και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (...) Συμπληρώνουμε αυτή τη βάση με ένα νέο έγγραφο το οποίο υπογράφεται. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, η οποία χειρίζεται τα θέματα και τις διαδικασίες για την ενοποίηση, των διασυνοριακών επιχειρήσεων, ολοκληρώνουμε αυτό το πλαίσιο. Πιστέψτε με, τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει ανάμεσα σε πολλές χώρες, ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ»...
Από αναλυτές διευκρινίζεται ότι η εν λόγω Τεχνική Διευθέτηση αφορά στον καθορισμό των αναγκαίων μέσων καθώς και στις διαδικασίες εκτέλεσης Διασυνοριακών Επιχειρήσεων για Εναέρια Αστυνόμευση (Cross Border Operations for Air Policing) του εναέριου χώρου των δύο κρατών. Οτι ελληνικά μαχητικά, ο αριθμός και ο τύπος των οποίων έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στη βουλγαρική πλευρά, θα αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης αεροσκαφών «αγνώστων ιχνών» τα οποία εισέρχονται στον βουλγαρικό FIR, αποστολές όπου η βουλγαρική Αεροπορία δεν μπορεί να ανταποκριθεί για διάφορους λόγους.
Παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία στερείται των επιχειρησιακών δυνατοτήτων για πραγματοποίηση αποστολών αναχαίτισης επί 24ωρου βάσεως. Λέγεται π.χ. ότι τα διαθέσιμα μαχητικά της δεν επαρκούν σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα καθώς διατίθενται μόνο 12 MiG-29S εκ των οποίων επιχειρησιακά πρέπει να θεωρούνται τα μισά.
Λέγεται επίσης ότι το θέμα απασχολούσε εδώ και καιρό τους αεροπορικούς επιτελείς του ΝΑΤΟ διότι δεν υπήρχε επαρκής αεροπορική αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Μαύρης Θάλασσας, θέμα που αναζωπυρώθηκε μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης. Αναφέρεται δε, σαν παράδειγμα ότι στο παρελθόν ρωσικά αεροσκάφη αναγνώρισης Ilyushin II -20 Coot-A πέταξαν στη Μαύρη Θάλασσα και αναχαιτίστηκαν από τουρκικά μαχητικά όταν αυτά παραβίασαν τις παρυφές του βουλγαρικού FIR.
Είναι επομένως ορατό το επικίνδυνο ενδεχόμενο ελληνικά μαχητικά να εμπλακούν σε αναχαιτίσεις με ρωσικά, εξυπηρετώντας ΝΑΤΟικά συμφέροντα στην κόντρα τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Συμφωνία και με Ρουμανία
Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο το ταξίδι - «αστραπή» που έκανε, 11 Ιούνη, ο Αβραμόπουλος στη Ρουμανία για συνομιλίες με το ομόλογό του Mircea Dusa, προς αναβάθμιση της υπάρχουσας αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να συστήσουν «έναν άξονα σταθερότητας από το βόρειο τμήμα της Βαλκανικής μέχρι το νότιο». Ο Ρουμάνος τάχθηκε υπέρ της στρατηγικής «θαλάσσιας ασφάλειας» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ζήτησε μάλιστα να καλύπτει εκτός από τη Μεσόγειο, και τον Εύξεινο Πόντο.
Λίγες βδομάδες αργότερα, 2 Ιούλη, Ρουμάνοι αξιωματικοί επισκέφτηκαν το ΓΕΕΘΑ για την υπογραφή «Τεχνικής Διευθέτησης» που αφορά τη διασύνδεση ρουμανικών Ενόπλων Δυνάμεων με το NRDC - GR. Είναι το Γ΄ Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επισήμως πιστοποιημένο ως «NATO Rapid Deployable Corps - GR», δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Οπως διαμηνύει άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, το Γ΄ Σώμα Στρατού είναι το μοναδικό από τους μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει και «ΝΑΤΟική υπόσταση», είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο ν' αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ