26 Αυγ 2014

Δύο νεκροί εργάτες σε στεριά και θάλασσα

Δύο νεκροί εργάτες σε στεριά και θάλασσα

Οι εργασιακές ανατροπές στη θάλασσα έχουν πολλαπλασιάσει τους κινδύνους ακόμα και για τη ζωή των ναυτεργατών
Δύο ακόμα νεκρούς μετράει η εργατική τάξη.
Τραγικό θάνατο στα 42 του χρόνια βρήκε ο ναύτης Δ. Γαλανός μέσα στο ρυμουλκό «Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», όταν έσπασε κάβος και έπεσε με δύναμη πάνω στο στήθος του, πετώντας τον στη θάλασσα.
Το ναυτεργατικό «ατύχημα» έγινε στη ράδα του Πειραιά, κατά τη διάρκεια των εργασιών που έκανε το πλήρωμα για να μαζέψει τους κάβους και τα συρματόσχοινα (ρυμούλκεια) από τη θάλασσα, μετά τη ρυμούλκηση πλοίου από το Σουέζ μέχρι τον Πειραιά. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ενώ ο ναύτης μάζευε τον κάβο με το βαρούλκο, αυτός έσπασε και έπεσε πάνω του, ενώ στην άκρη του είχε και μεταλλικό κλειδί (ο κρίκος που συνδέει δύο κάβους).
Με αφορμή το «ατύχημα», οι ναυτεργάτες καταγγέλλουν τα εξαντλητικά ωράρια και συνολικά την υπερεντατικοποίηση που έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές στα ρυμουλκά μετά και τις συνεχείς μειώσεις των οργανικών συνθέσεων.
Στο συγκεκριμένο ναυαγοσωστικό, έχει μειωθεί το πλήρωμα κατά δύο άτομα, με αποτέλεσμα οι εννιά ναυτεργάτες, στη διάρκεια της ρυμούλκησης πλοίου που μπορεί να κρατήσει και βδομάδες, να είναι στο πόδι πολλές παραπάνω ώρες από αυτές που προβλέπουν οι κανονισμοί ασφαλείας.
Το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» έγινε χτες, σε οικοδομή στις Μοίρες του νομού Ηρακλείου, με θύμα τον 47χρονο Νικόλαο Μπαμπιονιτάκη, πατέρα δύο παιδιών. Ο εργάτης υπέστη ηλεκτροπληξία όταν η μάνικα που κρατούσε για να ρίχνει μπετό, ακούμπησε τα καλώδια της ΔΕΗ. Καταγγελία για ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας, εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ