10 Αυγ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Καταιγιστικές εξελίξεις αυξάνουν τις απειλές για τους λαούς

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καταιγιστικές εξελίξεις αυξάνουν τις απειλές για τους λαούς
Την αποφασιστικότητα κάθε εμπλεκόμενης πλευράς να υπερασπιστεί με αξιώσεις τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπεί επιβεβαίωσαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και της ενδοϊμπεριαλιστικής «κόντρας» με πρωταγωνιστή, από τη μια μεριά, τη Ρωσία και, από την άλλη μεριά, τις ΗΠΑ - ΕΕ (με διαφοροποιήσεις βεβαίως).
Στις αρχές της βδομάδας ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, ξεκαθάρισε ότι «θα καταρτίσουμε νέα αμυντικά σχέδια. Η ρωσική επίθεση ήταν ένας κώδωνας κινδύνου και δημιούργησε μια νέα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη», ενώ σημείωσε: «Τα πέντε τελευταία χρόνια η Ρωσία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 50%, οι χώρες του ΝΑΤΟ τις μείωσαν κατά 20% κατά μέσο όρο. Πρέπει να αντιστραφεί η τάση αυτή».
Την Πέμπτη, ο Ράσμουσεν βρέθηκε στο Κίεβο δηλώνοντας ότι το Βορειοατλαντικο Σύμφωνο είναι έτοιμο να στηρίξει την Ουκρανία, εξηγώντας πως «έχει όλες τις απαιτούμενες δυνατότητες να διασφαλίσει αποτελεσματική προστασία όλων των συμμάχων μας». Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε, αφενός, ότι «έχουμε αναστείλει την πρακτική μας συνεργασία με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς», αφετέρου, ότι αποφασίστηκε να γίνει «ειδική συνάντηση ΝΑΤΟ - Ουκρανίας» στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, το Σεπτέμβρη.
Της επίσκεψης του Ράσμουσεν στο Κίεβο είχε προηγηθεί μια επισήμανση της Οάνα Λουνγκέσκου, εκπροσώπου της λυκοσυμμαχίας, που εξέφρασε «έντονη ανησυχία» επειδή «η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιωτικούς στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας» και υπογράμμιζε ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα μιας ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής ως μια δικαιολογία για να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις (της) στην Ανατολική Ουκρανία».
Την Τρίτη, στη διάρκεια έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρώσος πρεσβευτής, Βιτάλι Τσούρκιν, είχε κάνει λόγο για «καταστροφική» ανθρωπιστική κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία και δήλωσε ότι η χώρα του έχει προσφερθεί να στείλει μια οχηματοπομπή με «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία για τους εκτοπισμένους.
Την Παρασκευή, η Αμερικανίδα πρέσβης στον Οργανισμό, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι «η Ουκρανία έχει επιτρέψει σε διεθνείς οργανώσεις αρωγής να μοιράσουν βοήθεια στο έδαφός της» και ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερής επέμβαση από τη Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένης μιας (επέμβασης) με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, θα είναι εντελώς απαράδεκτη και βαθιά ανησυχητική. Και θα θεωρηθεί εισβολή στην Ουκρανία».
Στη Ρωσία συγκλήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου συζητήθηκε αναλυτικά η «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία χαρακτηρίστηκε «ολέθρια», χωρίς να γίνει γνωστό αν υπήρξαν αποφάσεις και ποιες ήταν αυτές.
«Πόλεμος» οικονομικών κυρώσεων
Οι εξελίξεις ήταν, όμως, καταιγιστικές και σε οικονομικό επίπεδο. Μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ - ΗΠΑ στη Ρωσία, η Μόσχα αποφάσισε μια σειρά «αντίμετρα». Ετσι, την Πέμπτη, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε λίστα με μια σειρά προϊόντα των οποίων οι εισαγωγές από ΕΕ, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία απαγορεύονται ή περιορίζονται για ένα χρόνο, «με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας». Στη λίστα περιλαμβάνονται γεωργικά, διατροφικά προϊόντα αλλά και πρώτες ύλες. Η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο να επιβάλλει περιορισμούς σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις πάνω από τη Σιβηρία, όπως ήδη έκανε για ορισμένες ουκρανικές.
Οι ανακοινώσεις της Ρωσίας πυροδότησαν, όπως ήταν φυσικό, αλυσιδωτές αντιδράσεις από κυβερνήσεις, εργοδοτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θίγονται από τα ρωσικά μέτρα. Ανάμεσα σε πλήθος διαπιστώσεων και εκτιμήσεων από τους εκπροσώπους των μονοπωλίων, αναδείχτηκε το εύρος της αλληλεξάρτησης των καπιταλιστικών οικονομιών και τα νέα άγρια «παζάρια» που έχουν ήδη ξεκινήσει, ανοιχτά ή παρασκηνιακά, με σκοπό τον έλεγχο της «χασούρας». Σ' αυτά δήλωσε, φυσικά, «παρούσα» και η ελληνική κυβέρνηση, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι είναι δυνατόν η χώρα να ξεφύγει από τις συνέπειες της συμμετοχής της σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους σφοδρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Η έκταση και οι προεκτάσεις των κυρώσεων είναι τέτοιες που την Πέμπτη 14 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκαλεί στις Βρυξέλλες συνάντηση ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις που έχει η απαγόρευση εισαγωγών ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων στη ρωσική αγορά αλλά και μέτρα που χρειάζεται να παρθούν. Ηδη υπάρχουν χώρες, όπως η Φινλανδία και η Σλοβενία, που έχουν ζητήσει η ΕΕ να εκφράσει «αλληλεγγύη» και να αποζημιώσει όσους πλήττονται.
Ταυτόχρονα, άλλοι βλέπουν δεδομένα ευνοϊκά για νέες μπίζνες. Για παράδειγμα, στο Βελιγράδι ήδη μιλούν για μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τους Σέρβους εξαγωγείς και επιχειρηματίες. Η Ρωσία, από τη μεριά της, ήδη ξεκίνησε επαφές με χώρες όπως οι Βραζιλία, Αργεντινή, Ισημερινό, Χιλή προκειμένου να ενισχυθούν οι εμπορικές τους σχέσεις.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί
Την Πέμπτη, στην Ανατολική Ουκρανία οι βόμβες χτύπησαν ένα ακόμα νοσοκομείο στην πόλη του Ντόνετσκ. Οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά και ανάμεσα στους άμαχους, ενώ το δρόμο της προσφυγιάς έχουν πάρει εκατοντάδες χιλιάδες (τα ρωσικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 750.000 που έχουν ζητήσει καταφύγιο στη ρωσική επικράτεια).
Τα «σημάδια» της «καπιταλιστικής ανάπτυξης» και των άγριων ανταγωνισμών που αυτή συνεπάγεται χαράσσονται όλο και πιο βαθιά στις σάρκες ενός λαού που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού του έλεγαν πως, επιτέλους, είχε βρει την «ελευθερία». Την «ελευθερία» να είναι αιχμάλωτος των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και να βλέπει τις «φλόγες» να τυλίγουν τα σπίτια του και τώρα να απειλούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και άλλους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ