3 Αυγ 2014

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ Η φρίκη που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι δεν έχει τέλος

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Η φρίκη που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι δεν έχει τέλος



Ψάχνοντας στα συντρίμμια μιας κατεστραμμένης ζωής σε μια γειτονιά της πόλης της Γάζας, για ό,τι μπορεί ακόμα να διασωθεί
Associated Press
Μια ακόμα εφιαλτική βδομάδα πέρασε ο πολύπαθος Παλαιστινιακός λαός της Γάζας από το σφοδρό σφυροκόπημα της φονικής στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ που είχε στο στόχαστρο ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα που ισοπέδωσε, το μοναδικό σταθμό παραγωγής Ενέργειας στην πόλη της Γάζας μέχρι και νοσοκομεία και σχολεία - καταφύγια του ΟΗΕ, όπως έγινε την περασμένη Τετάρτη. Τα θύματα, που καθημερινά ανεβαίνουν, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, έχουν φτάσει τους 1.453 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8.500.
Το χτύπημα την Τετάρτη στο σχολείο του ΟΗΕ είναι χαρακτηριστικό της κτηνωδίας, αφού είχαν δοθεί επανειλημμένα στον ισραηλινό στρατό οι συντεταγμένες. Ωστόσο, χτυπήθηκε πολλαπλά με βλήματα από άρματα μάχης. Αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι (ανάμεσά τους και πολλά βρέφη και παιδιά, που απλά κοιμόντουσαν) και να υπάρξουν 200 τραυματίες.
Συγκλονιστικά όμως είναι άλλα δύο γεγονότα: Μέσα στα θύματα της τραγωδίας είναι και η μικρή Σέιμα που δεν κατάφερε να επιβιώσει. Το ιδιαίτερο με τη μικρή είναι ότι πρόκειται για το νεογέννητο που οι γιατροί του έδωσαν το όνομα της σκοτωμένης μητέρας που πέθανε μετά από βομβαρδισμό του σπιτιού τους στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Το μωράκι γεννήθηκε με καισαρική, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και κατέληξε την Τετάρτη. Μια μέρα μετά έγινε γνωστό ότι και ο 23χρονος πατέρας του, δημοσιογράφος, επίσης κατέληξε. Το δεύτερο αποτροπιαστικό γεγονός είναι το βίντεο που μόστραραν ανθρωποειδή ακροδεξιού κόμματος του Ισραήλ, όπου φαίνονται να πανηγυρίζουν και να κράζουν «Στη Γάζα δεν θα υπάρχουν σχολεία, γιατί πια δε θα έχει παιδιά».
Η εκεχειρία που τελείωσε πριν ...αρχίσει

Χτυπημένα παιδιά της Παλαιστίνης από το τελευταίο μακελειό στη Ράφα
Associated Press
Την Παρασκευή μιάμιση ακριβώς ώρα, στις 9.30 το πρωί, μετά την έναρξη της λεγόμενης ανθρωπιστικής εκεχειρίας 72 ωρών, που είχε συμφωνηθεί με τις παλαιστινιακές οργανώσεις, ο ισραηλινός στρατός βρήκε το πρόσχημα και βομβάρδισε την πόλη Ράφα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι. Ισχυρίστηκε ότι η «Χαμάς», που είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση στη Γάζα, ήταν αυτή που παραβίασε την εκεχειρία γιατί μαχητές της επιτέθηκαν σε στρατιώτες που κατέστρεφαν τούνελ στη νότια πόλη της Ράφα κοντά στα σύνορα στη Γάζα. Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης από την άλλη κατήγγειλαν ότι οι δυνάμεις αυτοάμυνας όντως ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά αυτό συνέβη πολύ πριν την έναρξη της εκεχειρίας, δηλαδή πριν τις 8.00 το πρωί της Παρασκευής. Ετσι αυτό το περιστατικό, που οδήγησε στο θάνατο δύο στρατιωτών και στην αιχμαλωσία ενός άλλου και στο θάνατο μαχητών της αυτοάμυνας, χρησιμοποιήθηκε ως το πρόσχημα για τη συνέχιση της σφαγής.
Ταυτόχρονα, το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βόρεια Δυτική Οχθη ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ, στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν στην Τουλκάρεμ, κοντά στην Νάμπλους. Σύμφωνα με τον παλαιστινιακό Ερυθρό Σταυρό, 39 νεαροί τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Οχθης, ενώ στη Χεβρώνα 5.000 Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα» και για να ζητήσουν «ένα διεθνές ποινικό δικαστήριο» να δικάσει «το Ισραήλ».
Αναβλήθηκαν οι συνομιλίες των δύο πλευρών
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή στους Παλαιστίνιους εκπροσώπους που είχαν μεταβεί στο Κάιρο, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει συνάντηση με εκπροσώπους του Ισραήλ, ότι αναβάλλει τις συνομιλίες με το Ισραήλ, που είχαν διακηρυγμένο στόχο την επίτευξη οριστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Η σύλληψη του Ισραηλινού στρατιώτη ήταν αυτό που προβάλλεται ως δικαιολογία.
Οπλίζουν το χέρι των δολοφόνων οι ΗΠΑ
Παρέμβαση αμέσως έκαναν και οι ΗΠΑ, που έσπευσαν να υιοθετήσουν την εκδοχή του Ισραήλ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε μάλιστα από την Τουρκία και το Κατάρ να ασκήσουν την επιρροή τους για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη. Ο Κέρι συνομίλησε με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ, Χάλιντ μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια, καθώς και με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. «Τους καλέσαμε, τους παρακαλέσαμε να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να επιστρέψει ο στρατιώτης», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και απειλητικά σημείωσε: «Αν δεν συμβεί αυτό, ο κίνδυνος να συνεχίσει να κλιμακώνεται η κατάσταση, γεγονός που θα οδηγήσει στην περαιτέρω απώλεια ζωών, είναι πολύ μεγάλος».
Ο Κέρι μάλιστα, στη γνωστή γραμμή απροκάλυπτης στήριξης του Ισραήλ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις προσπάθειές της να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις, όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ από ταξίδι στην Ινδία: «Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον (Ισραηλινό) πρωθυπουργό (Μπενιαμίν) Νετανιάχου, με τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι και με άλλους εταίρους μας στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και μέσω των στοών που εξαπολύουν οι τρομοκράτες της "Χαμάς" εναντίον του Ισραήλ, τα δεινά και οι απώλειες ζωών πολιτών».
Την ίδια ώρα που δήθεν ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις απώλειες ζωών, την Παρασκευή το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ομόφωνα την παροχή επιπλέον 225 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, του «Σιδηρού Θόλου». «Με την έγκριση και από τα δύο κόμματα αυτού του μέτρου, στέλνουμε ένα μήνυμα στη "Χαμάς" ότι οι τρομοκρατικές τακτικές της και οι προσπάθειές της να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό του Ισραήλ δε θα επιτύχουν», δήλωσε ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Η αποδέσμευση των πόρων αυτών πρέπει τώρα να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο.
Στη γραμμή των ίδιων αποστάσεων από θύτη και θύμα κινείται και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, που σε συνέντευξή του μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, την Τετάρτη, ζήτησε άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τις «ρουκέτες της "Χαμάς" και την αναντίστοιχη απάντηση του στρατού του Ισραήλ». Πάντως, και τα θύματα των Ισραηλινών, που έφτασαν τους 61 στρατιώτες και 3 πολίτες νεκρούς, δείχνουν ότι πρόκειται για εξόφθαλμο της προσπάθειας εξίσωσης της μαζικής δολοφονίας και των μαχών της ένοπλης αντίστασης με τη δύναμη κατοχής.

Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ