23 Αυγ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ- ΕΕ-ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ Αλληλοκατηγορίες για το κονβόι βοήθειας

ΟΥΚΡΑΝΙΑ- ΕΕ-ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Αλληλοκατηγορίες για το κονβόι βοήθειας
Νέα παζάρια μεταξύ ιμπεριαλιστών



Τα ρωσικά φορτηγά περνούν στο ουκρανικό έδαφος
ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--
Τα πρώτα φορτηγά του ρωσικού κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, έφθασαν χτες Παρασκευή το απόγευμα στο Λουγκάνσκ, σε περιοχή υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών των ρωσόφωνων, που αντιστέκονται στο πάνω από 6 μήνες σφυροκόπημα από την πραξικοπηματική κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου.
Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι 90 φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στο έδαφος της χώρας χωρίς την έγκρισή τους, ενώ ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της χώρας, Αντρίι Λισένκο, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «απευθείας εισβολή» από πλευράς της Ρωσίας. «Πέρασαν στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς έγκριση ή συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ή (τη συνοδεία Ουκρανών) συνοριοφρουρών», τόνισε ο Λισένκο μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θεωρούμε πως πρόκειται για μια άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε σε μια χωριστή δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανέφερε νωρίτερα, με δήλωσή του στον ιστότοπο της ουκρανικής Προεδρίας, ότι η είσοδος των ρωσικών φορτηγών σε ουκρανικό έδαφος χωρίς άδεια των ουκρανικών αρχών είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάλεσε τη Ρωσία να θέσει εκ νέου την επιχείρηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας υπό νόμιμες διαδικασίες.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον, από την πλευρά της, τόνισε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αγνοήσει τις ουκρανικές αρχές στο θέμα του κονβόι αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας και κάλεσε τη Μόσχα να αλλάξει στάση.
Χτες πάντως ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στην οποία είπε ότι αποφάσισε να προωθήσει την αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στο Λουγκάνσκ γιατί «δεν μπορούσε να περιμένει άλλο» ενώ εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες για τη στρατιωτική κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενόψει της αυριανής επίσκεψης της καγκελαρίου στο Κίεβο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν από κοινού προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στην Ουκρανία.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν καταδίκασε χτες την ενέργεια της Ρωσίας. «Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανέλαβε πρόσφατα στο Βερολίνο και τη Γενεύη» αλλά και «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία», είπε. Ακόμα αμφισβήτησε «ότι ο πραγματικός στόχος της οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια είναι να στηρίξει τους πολίτες» και είπε ότι «θέλει να επανεφοδιάσει τους ένοπλους αυτονομιστές». Ταυτόχρονα τόνισε ότι η λυκοσυμμαχία «παρακολουθεί την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα».
Σαν το «κοκοράκι» πετάχτηκε και η ιταλική κυβέρνηση που έχει την προεδρία της ΕΕ που δηλώνει: «Πρόκειται λοιπόν για μια μονομερή ενέργεια που αντίκειται στους κανόνες των διαδικασιών και της ασφάλειας που θεωρούνται απαραίτητοι από τη ΔΕΕΣ προκειμένου να διασφαλιστεί ο ουδέτερος, αμερόληπτος και ανεξάρτητος χαρακτήρας αυτής της πρωτοβουλίας».
ΥΠΕΞ Ρωσίας: «Δεν ανεχόμαστε άλλη κωλυσιεργία»
Νωρίτερα ο προσωπάρχης του Προέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, αλλά και ο σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, Μπόρις Λόζκιν, φέρεται να συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η ταχεία ολοκλήρωση της επιχείρησης για τη διανομή της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Itar-Tass», επικαλούμενο τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε νωρίτερα δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν, και στον σύμβουλό του, Μπόρις Λόζκιν, να τηλεφωνήσουν στους Ρώσους ομολόγους τους προκειμένου «να εκφράσουν την ανησυχία τους και να τους πουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο».
«Ολα τα προσχήματα για να καθυστερήσει η παράδοση της βοήθειας στις ζώνες που βρίσκονται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής εξαντλήθηκαν. Η Ρωσία αποφάσισε να δράσει. Η αυτοκινητοπομπή μας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση του Λουγκάνσκ, στην Ανατολική Ουκρανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες και στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, περιοχές που αναμενόταν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με παραδοχή και των ουκρανικών αρχών, οι πολιτοφυλακές στην Ανατολική Ουκρανία κατέρριψαν την Τετάρτη ένα ελικόπτερο Mi-24 του στρατού κοντά στο Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πιλότοι.
Και διπλωματική κινητικότητα
Επίσης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου τώρα προεδρεύει η Βρετανία, έχει κατατεθεί από την Πέμπτη πρόταση της Ρωσίας να συμφωνηθεί εκεχειρία για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας των 2.000 τόνων βρεφικών τροφών, φαρμάκων, σιτηρών, ζάχαρης και ειδών πρώτης ανάγκης. Ωστόσο έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δήλωσε μέσα στη βδομάδα ότι αναμένει μια επίσημη εγγύηση ασφάλειας για τους εργαζόμενους - συνοδεία του κονβόι της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αντρέι Πούργκιν, δήλωσε ότι εγγυάται αυτή την ασφάλεια, και όπως όλα δείχνουν ένοπλοι των ρωσόφωνων πολιτοφυλακών διακριτικά συνοδεύουν την αποστολή. Πάντως, από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Λισένκο, δήλωσε ότι η εκεχειρία είναι δυνατή στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά θα πρέπει να βασίζεται στο «σχέδιο ειρήνης» του Πρόεδρου Ποροσένκο, σχέδιο που ουσιαστικά σημαίνει την παράδοση των πολιτοφυλάκων και τη δυνατότητα εκκαθάρισης της περιοχής. Αυτό το σχέδιο είχε αρχικά υπολογιστεί να έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα Σάββατο 23 Αυγούστου, που γιορτάζεται η μέρα ανεξαρτησίας.
Στις σχετικές εκδηλώσεις είναι προσκεκλημένη η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που θα έχει συναντήσεις με την κυβέρνηση του Κιέβου για όλες τις εξελίξεις. Την Τρίτη, δε, γίνεται στο Μινσκ η συνάντηση ΕΕ, Ρωσίας, Ουκρανίας ενώ έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι των κρατών - μελών της Τελωνειακής Ενωσης (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης όπου ηγείται η Ρωσία και περιλαμβάνει ακόμα τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν). Στη συνάντηση αυτή θα μπουν στο τραπέζι τα πάντα, από το μεγάλο θέμα της Ενέργειας έως το εμπάργκο προϊόντων, τις κυρώσεις και αντικυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ