30 Αυγ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Εν μέσω σφοδρών μαχών και ΝΑΤΟικών απειλών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εν μέσω σφοδρών μαχών και ΝΑΤΟικών απειλών



Ουκρανικό πυροβολικό έξω από την πόλη του Ντονέτσκ
Οξύνεται διαρκώς η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης των εθνικιστών και των φασιστών του Κιέβου, του ΝΑΤΟ και της καπιταλιστικής Ρωσίας. Οι τόνοι ανεβαίνουν για απάντηση στην εμφανιζόμενη «εισβολή της Ρωσίας», όπως και οι απειλές ΝΑΤΟικών αξιωματούχων για μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή στην Ανατολική Ουκρανία, ζήτημα άλλωστε που αναμένεται να εξετάσει και η σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Ουαλία την επόμενη βδομάδα.
Ο ΓΓ της λυκοσυμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε δηλώσεις του είπε χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη μόνιμη περιφρόνηση της Ρωσίας προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, να σταματήσει να υποστηρίζει τους ένοπλους αυτονομιστές και να λάβει άμεσα και επαληθεύσιμα μέτρα προς μια αποκλιμάκωση της κρίσης αυτής». Παράλληλα, ο Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ δε θα κλείσει την πόρτα στην Ουκρανία, αν αυτή επιθυμεί να προσχωρήσει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λίγη ώρα αφού ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε ότι το Κίεβο σκοπεύει να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής.
Αντιπαράθεση υπήρξε και στη προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ασχολήθηκε με το θέμα, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Στο συγκεκριμένο συμβούλιο, που ανταλλάχτηκαν από τους πρέσβεις των ΗΠΑ, Βρετανίας και της Ρωσίας κατηγορίες σχετικά με την ύπαρξη ή όχι ρωσικών στρατευμάτων που δρουν στην Ανατολική Ουκρανία, δεν έγινε δεκτή πρόταση του πρέσβη της Ρωσίας, Βιτάλι Τσιούρκιν, για εκεχειρία για να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Οπως είπε ο ίδιος, τα προσχήματα για το μπλοκάρισμα της πρότασης ήταν πολύ ευτελή, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση που κάνει πόλεμο στο λαό της έχει ήδη πάνω από 2.000 θύματα και 813.000 πρόσφυγες.
Συνεχίζεται η αντεπίθεση των ρωσόφωνων
Το Συμβούλιο Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το Νοβοαζόφσκ και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής χώρας έπεσαν στον έλεγχο των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, ενώ υποστήριξε ότι είναι σε εξέλιξη η «αντεπίθεση Ρώσων στρατιωτών και αυτονομιστών».
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου υποχώρησαν από το Νοβοαζόφσκ και οχυρώνονται πλέον στο λιμάνι της Μαριούπολης, που θεωρούν ότι θα είναι ο επόμενος στόχος των ρωσόφωνων. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει από το Σεπτέμβρη την υποχρεωτική στράτευση, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι οπλίτες δε θα συμμετέχουν στα πεδία των μαχών.
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο σε σχετική του ανακοίνωση την Παρασκευή, κάλεσε τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στην Ανατολική Ουκρανία για τα περικυκλωμένα κυβερνητικά στρατεύματα, ώστε οι Ουκρανοί στρατιώτες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης. Επίσης, για εύλογους λόγους, ο Πούτιν φέρεται να παραλλήλισε την πολιορκία των πόλεων στην Ανατολική Ουκρανία με αυτήν του Λένινγκραντ από τους Ναζί. Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυρομαχικά τους.
Με επιπλέον κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ
«Η ρωσική παρείσφρηση, που εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ενώ απέφυγε να κάνει λόγο περί «εισβολής» της Ρωσίας. Παράλληλα, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα επισκεφθεί το Σεπτέμβρη την Ουάσινγκτον, σε μια κίνηση με στόχο την υποστήριξη του Πέτρο Ποροσένκο και της Ουκρανίας.
Ο Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, είχαν την Πέμπτη το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες», όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία στο Βερολίνο. Η Μέρκελ «επιβεβαίωσε», επίσης, προς τον Πρόεδρο Ομπάμα ότι η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο ξεκινά σήμερα.
Οι πρεσβευτές των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας συνεδρίαζαν εκτάκτως χτες για το θέμα μετά από αίτημα της Ουκρανίας, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως συμμετέχει τακτικά σε συνεδριάσεις των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας, μέσω της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.
Στο «παιχνίδι» και η Οργάνωση Συλλογικής Ασφάλειας
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι και η δήλωση του Νικολάι Μπορντιούσα, ΓΓ του Οργάνωσης Συλλογικής Ασφάλειας, που συγκροτούν η Ρωσία, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε ότι η Οργάνωση είναι «έτοιμη να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις παντού, περιλαμβανομένης και της Ουκρανίας αλλά η ανάπτυξή τους απαιτεί την έγκριση όλων των χωρών και ηγετών». Διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να αποφασιστεί μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Οργάνωσης.
Ζήτημα με αμερικανικό πυρηνικό καύσιμο
Μια άλλη πτυχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι και η πληροφορία, που έγινε γνωστή προχτές, ότι η κυβέρνηση του Κιέβου προχωράει στην υλοποίηση παλιότερης συμφωνίας με τις ΗΠΑ του 2008 -που είχε όμως προβλήματα- για τροφοδοσία με αμερικανικό πυρηνικό καύσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ουκρανίας. Κατά την εφαρμογή της συμφωνίας υπήρξε ασυμβατότητα στο σχήμα των ράβδων καυσίμου που δέχονται οι αντιδραστήρες, πράγμα που δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Το ζήτημα αυτό έκανε ακόμα και τον πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον Ελβετό Ντιντιέ Μπουρκάλτερ, να έχει σοβαρές αντιρρήσεις, αφού μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλεί τεράστιους κινδύνους για όλη την Ευρώπη. Η Ουκρανία διαθέτει 4 πυρηνικούς σταθμούς για παραγωγή ηλεκτρικής Ενέργειας με 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Την ίδια ώρα, εντείνεται η αντιπαράθεση με τις κυρώσεις και αντικυρώσεις ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας. Στο κομβικό ζήτημα της Ενέργειας αναζητείται ένας συμβιβασμός, κάτι, όμως, που δείχνει δύσκολο, ενώ εκατοντάδες μεγάλες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία αντιτίθενται στις κυρώσεις. Χτες, πάντως, η Ρωσία έκλεισε άλλα 13 καταστήματα «Μακ Ντόναλντς» και κάνει ελέγχους σε άλλα εκατό. Επίσης, χτες η πολωνική κυβέρνηση απαγόρευσε στο αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, να περάσει πάνω από τον εναέριο χώρο της Πολωνίας, καθώς επέστρεφε από την Μπρατισλάβα στη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ