1 Σεπ 2014

Εκνευρισμός σε Κίεβο, Βερολίνο - Προελαύνουν οι "αντάρτες", απειλεί η Ε.Ε. με κυρώσεις κατα της Μόσχας


- Εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ αρνούνται μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού από Ρωσία στην Ουκρανία 

- Συνεχίζεται η προέλαση των δυνάμεων της "Λαικής πολιτοφυλακής" προς την Μαριούπολη, ενώ τα Ουκρανικά στρατεύματα υποχωρούν και στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Μάχες στην πόλη Ιλοβάισκ και στην ακτή της θάλασσς του Αζόφ.

Τα στρατεύματα της Ουκρανίας δεν φαίνονται ικανά να αναχαιτίσουν την προέλαση, άλλωστε δεν φαίνεται να

υπάρχει και το αναγκαίο φρόνημα μεταξύ των στρατιωτών, σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό και το πάθπς που υπάρχει στην πλευρά των "αυτονομιστών" της "Λαικής Δημοκρατίας".
Ταυτόχρονα Ουκρανοί αξιωματικοί κατηγορούν το Κίεβο, ότι έστειλε στρατεύματα χωρίς εφόδια, φαγητό και νερό στις μάχες, με αποτέλεσμα η μία ήττα να διαδέχεται την άλλη.


- Η πολιτοφυλακή κατέλαβε και Νοβοσβίτλιβ.

  Σε απάντηση της προέλασης, οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν την πόλη του Ντόνετσκ η οποία θυμίζει πια πολη φάντασμα.
   Ο επικεφαλής των δυνάμεων της πολιτοφυλακής Α. Zaharchenko ανέφερε τέσσερα ουκρανικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από καταιγισμό πυρών MANPADS καθώς πετούσαν σε χαμηλό έδαφος σε μία προσπάθεια να βομβαρδίσουν κατοικημένες περιοχές και θέσεις των δυνάμεων της "Νέας Ρωσίας".

Το ένα από τα Su-25 καταρρίφθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λούγκανσκ και τα υπόλοιπα τρία στην περιοχή του Ντόνετσκ, όπως αναφέρουν οι ρωσόφωνοι.

Υποστηρίζουν επίσης πώς από την έναρξη των συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχουν καταρρίψει συνολικά 25 Su-25 από τα 35 συνολικά που διαθέτει η ουκρανική Αεροπορία σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Πληροφορία πάντως που διαψεύδει το Κίεβο, λέγοντας πώς έχει απωλέσει μόνο 6 Su-25. Επιβεβαιώνει επίσης πώς καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις της Νέας Ρωσίας 2 μαχητικά MIG-29, ένα βομβαρδιστικό Su-24, ένα Il-76, ένα An-30, 4 Mi-8 και 4 Mi-24.

Η Ε.Ε. απειλεί ότι θα επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αποδίδει την κατάρρευση του "μετώπου" σε Ρωσική εισβολή.

   Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ζητήσουν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει κατεπειγόντως έναν νέο κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την «απαράδεκτη» στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία , καθώς ο πόλεμος στα ανατολικά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στο Μιλάνο για να εξετάσουν την κατάσταση και ουσιαστικά προανήγγειλαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η κατάσταση στην Ουκρανία κινδυνεύει να βγει «εκτός ελέγχου» με μια «απευθείας σύγκρουση» μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών στρατευμάτων, προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος πρόσθεσε πως: «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση, που ήταν ήδη επικίνδυνη στην ανατολική Ουκρανία, έχει περάσει σε νέα διάσταση».

Στο προσχέδιο της σημερινής Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που δημοσίευσαν οι Financial Times σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ετοιμάζεται να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα, σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης».

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε χθες το βράδυ τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι οποιαδήποτε νέα «αποσταθεροποίηση» της Ουκρανίας θα «στοιχίσει ακριβά» στη χώρα του.


Εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ αρνούνται μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού από Ρωσία στην Ουκρανία

Οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ στην αποστολή τους στην Ουκρανία, οι οποίοι βρίσκονται στα ρωσικά σημεία διέλευσης των συνόρων «Γκούκοβο» και «Ντονέτσκ», δεν παρατήρησαν καμία μεταφορά ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων ή άλλου εξοπλισμού, να κινούνται προς την Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στην περιοχή Ροστόφ, Paul Picard.

«Ορισμένα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι προς την πλευρά της Ουκρανίας μετακινείται ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός, αλλά οι οργανικές θέσεις παρατήρησης μας, δεν εντόπισαν καμία τέτοια μετακίνηση. Τα μόνο όπλα που υπάρχουν στην περιοχή είναι τα όπλα που έχουν οι συνοριοφύλακες, αλλά αυτά αποτελούν μέρος της δουλειάς τους», είπε ο Picard.

Σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό, το μόνο που παρατήρησαν είναι ότι από τη ρωσική πλευρά, είχαν φθάσει μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας στρατιωτικά ελικόπτερα καθώς και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τα οποία όμως κινούνται στη γραμμή των ουκρανο-ρωσικών συνόρων.

Νωρίτερα η Ρωσία είχε δηλώσει ότι επιθυμεί η αποστολή του ΟΑΣΕ να παραμείνει ως παρατηρητής στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, σημειώνει το ρωσικό Ίντερφαξ.

- Αξιωματούχος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι από 2.600. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ