19 Σεπ 2014

Νομιμοποιεί τη διαπλοκή στο όνομα της καταπολέμησής της

Νομιμοποιεί τη διαπλοκή στο όνομα της καταπολέμησής της
Τροποποίηση - κοροϊδία για το προωθούμενο φακέλωμα του λαού μέσω των κουπονιών παρουσίασε χτες η κυβέρνηση



Ολοκληρώθηκε χτες, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων, με το οποίο προωθούνται η απροκάλυπτη παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων και το φακέλωμα του λαού στο όνομα της «καταπολέμησης της διαφθοράς», την ίδια ώρα που νομιμοποιείται και επισήμως η χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρηματικούς ομίλους, με έκπτωση μάλιστα στο 100% των σχετικών ποσών από το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρηματιών που χρηματοδοτούν κόμματα. Πλέον, το νομοσχέδιο προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, διαδικασία που αναμένεται την επόμενη βδομάδα.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο στην Επιτροπή και είναι το μοναδικό κόμμα που, από τη δημοσίευση ακόμα του κυβερνητικού σχεδίου νόμου, ανέδειξε το βαθιά αντιδραστικό του χαρακτήρα. Κατά ψήφισαν και οι ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, χωρίς ωστόσο να αμφισβητούν τις πραγματικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για τη στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια, ενώ χτες η εισηγήτριά του, Ο. Γεροβασίλη, ανέφερε ότι ενδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με τη στάση της κυβέρνησης να ψηφίσει «παρών». Η ΧΑ ψήφισε «παρών» στην Επιτροπή.
Σε μία κίνηση ελιγμού, που δεν αλλάζει καθόλου την ουσία του εκτεταμένου φακελώματος που προωθεί το νομοσχέδιο (μέσα από τις διατάξεις που υποχρεώνουν κάθε άνθρωπο του μόχθου που ενισχύει ένα κόμμα -είτε είναι μέλος του είτε είναι φίλος του- ακόμα και με 1 ευρώ, να δίνει ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ ή Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας), στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλος, ανέφερε ότι «η πρότασή μας είναι να υπάρχει η δυνατότητα για οικονομικές εξορμήσεις, στις οποίες να μπορεί ο κάθε πολίτης να δίνει τη δική του συνεισφορά στο κόμμα, μέσω και των κουπονιών, αρκεί αυτή να είναι μέχρι ενός ορισμένου ποσού», διευκρινίζοντας ότι το συνολικό ποσό εισφορών από ανώνυμα κουπόνια που θα επιτρέπεται σε κάθε κόμμα θα είναι μόλις 150 χιλιάδες ευρώ το χρόνο!
Θέλουν να εξοικειωθεί ο λαός με την ενίσχυση κομμάτων από εταιρείες
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, χαρακτήρισε την τροποποίηση «καθαρή κοροϊδία».
Οπως σημείωσε, «η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων κρίνεται από το τι πολιτική εφαρμόζουν και ποιον εξυπηρετούν (...)
Εμείς διαφωνούμε συνολικά με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Οχι ότι φοβόμαστε τη διαφάνεια (...) Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, δίνεται αναλυτική αναφορά πόσα μαζεύει, πού τα διαθέτει, γίνεται έλεγχος κάθε χρόνο και δεν έχουμε κανένα τέτοιο θέμα.
Το κεντρικό ζήτημα το οποίο βάζουμε είναι ότι νομιμοποιείται η διαπλοκή στο όνομα του να χτυπηθεί. Με στόχο μακροπρόθεσμο, να εξοικειωθεί ο κόσμος με το ονομαζόμενο αμερικανικό σύστημα, όπου οι εταιρείες προσφέρουν και χρηματοδοτούν κόμματα και βουλευτές (...) Επιτρέπεται σε ΝΠΙΔ, εταιρείες κλπ. να χρηματοδοτούν κόμματα μέχρι ένα ύψος. Και δεύτερον, επιτρέπεται να χρηματοδοτούν και βουλευτές όχι μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας (...) Νομιμοποιείται ότι είναι πολύ φυσιολογικό πράγμα οι διάφορες εταιρείες να ενισχύουν τα κόμματα. Και αυτό δεν αντιμετωπίζει τη διαφθορά».
«Τα κόμματα», πρόσθεσε, «δεν είναι εταιρείες, ούτε επιχειρήσεις. Αντιμετωπίζονται ως Ανώνυμες Εταιρείες. Η παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων είναι σημαντική. Κάθε κόμμα έχει καταστατικό, έχει όρους που γίνεται ένας μέλος του. Σε ό,τι αφορά το δικό μας Κόμμα, η πληρωμή της συνδρομής τουλάχιστον στο 1% είναι όρος για να είναι ένας μέλος του Κόμματος, ο εσωτερικός έλεγχος είναι σκληρός στο ΚΚΕ και το γνωρίζουν οι πάντες, άσχετα αν διαφωνούν μαζί μας ιδεολογικά.
(...) Στην Ουγγαρία, κάποιον διαγράψανε και πήγε στο δικαστήριο για να παρέμβει στην εσωτερική λειτουργία ενός κόμματος. Αυτός είναι ο στόχος. Να δημιουργήσει κόμματα που θα είναι του ίδιου του συστήματος και θα λειτουργούν στα πλαίσια του συστήματος».
Για τα κουπόνια, τόνισε, «εμείς θα ξεκαθαρίσουμε ότι το ΚΚΕ θέλει και επιδιώκει όσοι το ενισχύουν, να το δηλώνουν κιόλας γιατί αυτό μας ωφελεί πολιτικά και σπάει κάποια τρομοκρατία. Ομως, στην πράξη (...) ο άλλος θα σου θέσει το εξής ερώτημα "από πού και ως πού θα πρέπει να ξέρει ο οποιοσδήποτε -το κράτος- ότι εγώ που είμαι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ., ενισχύω και το ΚΚΕ; Δε θέλω, δεν είναι προσωπικό δεδομένο αυτό;" (...)
Θα καταπολεμηθεί τώρα η διαπλοκή, αν ονομαστικοποιηθούν όλα τα κουπόνια; Το ΚΚΕ έχει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας από τα άλλα κόμματα και είναι γνωστό. Παράδειγμα, ο βουλευτικός μας μισθός πάει στο Κόμμα και παίρνουμε 800 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, θα απαγορεύεται να δίνουμε το βουλευτικό μισθό ή τη σύνταξη αύριο; Θα πρέπει να τη δίνουμε μέχρι 20.000 ευρώ το χρόνο όπως λέει;»
Ο Θ. Παφίλης, τέλος, εξέφρασε τη συμφωνία του ΚΚΕ στο άρθρο που προβλέπει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ