1 Οκτ 2014

Επικίνδυνη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Επικίνδυνη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στο κουβάρι των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ενδοαστικών αντιθέσεων, σηματοδότησαν οι επαφές και συνεννοήσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων την προηγούμενη βδομάδα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κατ' αρχάς του υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα, οι συναντήσεις του με τους ομολόγους του από Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο προς ενδυνάμωση της «συνεργασίας» των αστικών τάξεων των τεσσάρων χωρών, που σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Ιράκ και Συρία, οξύνει τους ανταγωνισμούς της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική.
***
Η συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ έγινε στο φόντο των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δύο πλευρών, των συνεννοήσεων για μπίζνες πάνω στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και για τους αγωγούς διοχέτευσης καυσίμου στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο επίκεντρο των συνεννοήσεών τους μπήκαν, επίσης, οι γενικότεροι σχεδιασμοί για τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα την καταπολέμηση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους». Λίγες μέρες νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τη στρατιωτική της συμμετοχή στη νέα ιμπεριαλιστική εκστρατεία, μέσω της αποστολής πυρομαχικών σε κουρδικές δυνάμεις, που αντιμάχονται τους «τζιχαντιστές», περιπλέκοντας παραπέρα την κατάσταση σε μια περιοχή που συνδέεται άμεσα με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της. Σημειωτέον, για την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά τη σύμφωνη γνώμη και του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ό,τι μπόρεσε να ψελλίσει για το θέμα η Κουμουνδούρου ήταν ορισμένες ψευτο-ενστάσεις για τη μορφή της εμπλοκής. Αλλωστε, η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ «αδιαμφισβήτητη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα, ο Ευ. Βενιζέλος είχε συνεννοήσεις και με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, με βασικό αντικείμενο τη χάραξη ΑΟΖ, για να «τρέξουν» οι μπίζνες με τα υποθαλάσσια κοιτάσματα.
***
Ολες αυτές οι κινήσεις εξυπηρετούν τις ευρύτερες επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης, για να παίξει με καλύτερους όρους στη γεωστρατηγική αντιπαράθεση της ευρύτερης περιοχής. Εξ ου και, εξηγώντας ο Ευ. Βενιζέλος τη σκοπιμότητα στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας στη μάχη κατά των «τζιχαντιστών», υποστήριξε ότι «για το διεθνή και περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, για την αξιοπιστία της Ελλάδας, για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, για να έχουμε ισχυρή θέση στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, για να μπορούμε να προστατεύσουμε δικά μας θέματα, τα οποία είναι πάντα στον πυρήνα της πολιτικής μας, πρέπει να έχουμε διεθνή αξιοπιστία. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ (...) και κρίναμε με τον πρωθυπουργό ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό από πλευράς περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων και από πλευράς προστασίας των εθνικών συμφερόντων».
***
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι διαβεβαιώσεις που έδωσε την προηγούμενη βδομάδα η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φ. Γεννηματά από το Γ' Σώμα Στρατού/NRDC-GR (ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων): «Το NRDC-GR δεν αποτελεί για εμάς απλά και μόνο την εκπλήρωση κάποιων εθνικών μας υποχρεώσεων. Αποτελεί τη δέσμευσή μας σε σχέσεις αληθινής φιλίας και άρρηκτης συμμαχίας εντός του ΝΑΤΟ». Η ίδια διαβεβαίωνε μια μέρα νωρίτερα το βοηθό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ John M. McHugh, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των τεσσάρων Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ), ότι «η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία, όσο και με τη Ρωσία. Τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τα αραβικά κράτη. Μια χώρα με ηγετικές δυνατότητες, αλλά όχι ηγεμονικές βλέψεις στα Βαλκάνια. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά ένα σημαντικό σύμμαχο για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την επίτευξη σημαντικών στόχων κοινού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή».
***
Αυτά λέγονται, ενώ όλα τα ιστορικά, αλλά και τα πιο πρόσφατα παραδείγματα (από τη μικρασιατική τραγωδία έως τη σύγχρονη Ουκρανία) αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνα είναι για το λαό τα τέτοια σχέδια της ελληνικής άρχουσας τάξης. Μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, των διεθνών ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και λυκοφιλιών, οι τέτοιες «άρρηκτες συμμαχίες» και τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» αποτελούν κόλαση και όχι ευλογία για τους λαούς. «Διεθνής αξιοπιστία», γεωστρατηγική «αναβάθμιση», ιμπεριαλιστική «ειρήνη» προετοιμάζουν νέες ιμπεριαλιστικές συρράξεις, στο στόχαστρο των οποίων μπαίνουν οι λαοί, όλοι οι λαοί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί έναν πραγματικά ειρηνικό κόσμο με ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Εξ ου και ο λαός χρειάζεται να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, για έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και τους άλλους οργανισμούς που αιματοκυλούν τους ανθρώπους του μόχθου για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κάτι που μπορεί να εγγυηθεί μόνο η εργατική - λαϊκή εξουσία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ