13 Οκτ 2014

Συμβολή στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος

Συμβολή στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος

Από την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα συνειδητοποιούν πως οι εξελίξεις που βιώνουν καθημερινά έχουν άμεση σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις, με όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια. Από τη μια, βλέπουμε πως η επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα είναι συντονισμένη, ενώ από την άλλη οι εργαζόμενοι και συνολικά τα λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που βιώνουν, πρώτα απ' όλα, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μέσα από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και συνεπώς τη μείωση των κοινωνικών κονδυλίων, όσο και με τις τραγικές συνέπειες που έχουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι.
Σ' αυτές τις συνθήκες, είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως απαιτείται η ισχυροποίηση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος σε κάθε χώρα, σε κάθε περιοχή, στον κόσμο. Απαιτείται ο συντονισμός της δράσης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαία η άντληση διδαγμάτων από την Ιστορία και η διαμόρφωση σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση δρα το ΚΚΕ εδώ και χρόνια και αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες, παρά τις δυσκολίες που περνά το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, σε συνθήκες όπου διάφορα Κομμουνιστικά Κόμματα, τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν υποχωρήσει από τις αρχές μας, έχουν παραιτηθεί ακόμη και από τα σύμβολά μας. Σε συνθήκες όπου δημιουργούνται σε αρκετές περιπτώσεις και μέσα από απερίγραπτες δυσκολίες νέα Κομμουνιστικά Κόμματα, κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου και σε πόλεμο με τις δυνάμεις που πρόδωσαν και εγκατέλειψαν την υπόθεση της εργατικής τάξης.
Το φετινό Οκτώβρη, το Κόμμα μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Ευρωκοινοβουλευτικής του Ομάδας, πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες τρεις τέτοιες δράσεις: α) Την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση, β) τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της «Πρωτοβουλίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους» γ) τη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΔΚΕ).
Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση
Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση 2014 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 2 Οκτώβρη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και τη συμμετοχή 32 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, με θέμα: Η Ευρώπη 100 χρόνια από τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο. Καπιταλισμός: κρίση, φασισμός, πόλεμος. Η πάλη των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Στόχος της Συνάντησης ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπης να εξετάσουν τις εξελίξεις, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από τη δράση τους. Εννοείται, πως μια τέτοια προσπάθεια έχει νόημα όταν απευθύνεται σε κόμματα που δεν έχουν αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η ΕΕ. Γι' αυτό και στην παραπάνω συνάντηση δεν προσκαλούνται κόμματα, που είναι πλήρη μέλη του λεγόμενου «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ), στο οποίο από την Ελλάδα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΕΑ και οι δυνάμεις του είναι ο «αριστερός ψάλτης» της ΕΕ, σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους για ένα καλύτερο «μείγμα» διαχείρισης, μέσα στην ΕΕ και στον καπιταλιστικό δρόμο. Στηρίζουν ή δε θέτουν σε αμφισβήτηση την επιλογή της συμμετοχής των χωρών τους στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι στην πράξη τα προσχήματα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για τις επεμβάσεις και τους πολέμους. Υπόσχονται τον «εκδημοκρατισμό» της ΕΕ, τον «εξανθρωπισμό» του καπιταλισμού. Δραστηριοποιούνται στην αντικομμουνιστική κι αντισοσιαλιστική επίθεση της ΕΕ. Με αυτά τα κόμματα βαδίζουμε σε ξεχωριστούς κι αντίθετους δρόμους!
Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση συνέβαλε στην ανταλλαγή απόψεων και στο ανακοινωθέν της σημειώνονται τα εξής:
«Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, που συναντηθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση 2014, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την 2α Οκτώβρη, εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη κι αντάλλαξαν απόψεις κι εμπειρίες από τη δράση τους.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Ευρώπης έρχονται αντιμέτωπα με τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, όπως την ανεργία, που βασανίζει εκατομμύρια εργαζομένων και χτυπάει ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες. Γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, επεκτείνεται η φτώχεια.
Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, η επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, πρώτα απ' όλα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οδηγούν σε νέες εστίες πολέμων, που ξεσπούν πλέον όχι μόνον στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με τη στήριξη της αστικής τάξης, ενισχύονται εθνικιστικές, ρατσιστικές, έως κι ανοιχτά φασιστικές δυνάμεις.
Κοινή είναι η εκτίμησή μας πως σ' αυτές τις συνθήκες η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία πρέπει να δυναμώσουν τη μαζική πάλη τους ενάντια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά τις οικονομικές κρίσεις και τον πόλεμο.
Ο καπιταλισμός είναι ένα σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που δεν φτιασιδώνεται, δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, έχει ξεπεράσει τα ιστορικά του όρια. Η πάλη των λαών θα γίνεται αποτελεσματική στο βαθμό που κατευθύνεται ενάντιά του.
Οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να καταδικάσουν αποφασιστικά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την πολιτική της καταστολής, τον αντικομμουνισμό, την εγκληματική δράση των φασιστικών οργανώσεων.
Τα κόμματά μας διαθέτουν και θα διαθέσουν και στο μέλλον τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της λαϊκής πάλης, την ανάπτυξη της εργατικής αλληλεγγύης, επιμένοντας στην οργάνωση της εργατικής τάξης στην οικοδόμηση της κοινωνικής, λαϊκής συμμαχίας, ώστε να γίνει αποτελεσματικός ο αγώνας για την κατάργηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ώστε οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν. Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος».
Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της «Πρωτοβουλίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους» (http://www.initiative-cwpe.org/en/home/), στην οποία συμμετέχουν 29 ευρωπαϊκά Κομμουνιστικά Κόμματα, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτώβρη, εξετάστηκε η πορεία αυτής της νέας μορφής διακομματικής περιφερειακής συνεργασίας. Εκτιμήθηκε ότι η συγκρότησή της, πέρσι τον Οκτώβρη, αποτέλεσε βήμα μπροστά για το συντονισμό της πάλης του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, για τη μελέτη σύνθετων θεμάτων και την προσπάθεια προσαρμογής της στρατηγικής και της τακτικής στις σύνθετες ανάγκες της ταξικής πάλης. Αποτέλεσε, ακόμα, βάση στην πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, για την οργάνωση και στήριξη των εργατικών - λαϊκών αγώνων, βάση αντιμετώπισης του οπορτουνιστικού ρεύματος που είναι φορέας ενσωμάτωσης στις επιδιώξεις και στους στόχους του κεφαλαίου. Η Ολομέλεια συζήτησε κι ενέκρινε σχέδιο δράσης για ενδυνάμωση της λαϊκής πάλης κατά των αντιλαϊκών μέτρων, κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Προωθείται έτσι ένα σοβαρό βήμα στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, που 'ναι προϋπόθεση για ενδυνάμωση της λαϊκής πάλης κατά του καπιταλισμού και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρώπη του σοσιαλισμού.
«Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση»
Η «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση» αποτελεί μια συνεργασία των θεωρητικών και πολιτικών εντύπων 11 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Τα 11 αυτά κόμματα, πριν από 5 χρόνια, συμφώνησαν στη «Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης» και κατέληξαν έτσι σε ένα ιδεολογικό - πολιτικό πλαίσιο υπεράσπισης του μαρξισμού - λενινισμού, διακηρύσσοντας επιπλέον και τη θέλησή τους, να επεξεργαστούν μια επαναστατική στρατηγική, να μελετήσουν από κοινού σύγχρονες εξελίξεις. Βεβαίως, από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε πως σ' αυτό το εγχείρημα θα υπάρξουν δυσκολίες, μιας και δεν αρκούν οι διακηρύξεις, για να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη κοινή επαναστατική στρατηγική και αντιμετώπιση των σύγχρονων φαινομένων. Κάθε κόμμα δεν παύει να έχει τις δικές του επεξεργασίες. Παρά αυτές τις δυσκολίες, το Κόμμα μας έδωσε και δίνει μεγάλη σημασία στη «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΔΚΕ), ως μια πρώτη, (αλλά όχι αποκλειστική) μορφή, που μπορούσε να συμβάλει στη συγκρότηση ενός πόλου μαρξιστικών - λενινιστικών κομμάτων.
Στη ΔΚΕ συμμετέχουν τα περιοδικά: «Ettudes Marxistes» (του Κόμματος Εργασίας Βελγίου), «Debate Abierto» (του ΚΚ Βενεζουέλας), «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας), «Propuesta Comunista» (του ΚΚ των Λαών Ισπανίας), «Socialist Latvii» (του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας), «Zeitung vum Letzebuerger Vollek» (του Κομμουνιστικού Κόμματος Λουξεμβούργου), «El Communista» (του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού), «Szabadsag» (του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας), «Marksizm I Souvemennost» (της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας), «Sovetski Sojuz» (του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας), του «Gelenek» (του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας).
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν μέτρα ενίσχυσης της ΔΚΕ, καθώς επιλύθηκαν επίσης πρακτικά ζητήματα που αφορούν το 5ο τεύχος (που θα κυκλοφορήσει σύντομα και θα αφορά τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου), καθώς και του 6ου τεύχους της ΔΚΕ, που αποφασίστηκε να ασχοληθεί με το ζήτημα της στάσης των κομμουνιστών απέναντι στις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις.
Σήμερα, στην ιστοσελίδα της ΔΚΕ υπάρχουν τα πρώτα 4 τεύχη του περιοδικού (αγγλικά, ισπανικά, ρωσικά κι ελληνικά - http://www.iccr.gr/el/home/), ενώ αποφασίστηκε η ιστοσελίδα στο εξής να αρχίσει σιγά - σιγά να αποκτά «φωνή» και στα ιταλικά, πορτογαλικά, γερμανικά, γαλλικά, τουρκικά.
***
Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε πως όλη αυτή η διεθνής δραστηριότητα, που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στις Βρυξέλλες διέψευσε με ηχηρό τρόπο τις «Κασσάνδρες» που πριν από μερικούς μήνες ισχυρίζονταν πως η επιβεβλημένη αποχώρηση του ΚΚΕ από την «αριστερή» πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, την GUE/NGL, θα οδηγούσε δήθεν στην «απομόνωση» του ΚΚΕ και στην απώλεια κάθε πολιτικής παρέμβασης στην Ευρώπη.
Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!
Το ΚΚΕ αξιοποιεί καλύτερα τις δυνατότητές του και στο Ευρωκοινοβούλιο, για την ενίσχυση της δράσης των κομμουνιστών στην Ευρώπη και διεθνώς. Συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην επαναστατική ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
* Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ