9 Οκτ 2014

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ Ενταση στα ύψη με συγκρούσεις και διαδηλώσεις

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταση στα ύψη με συγκρούσεις και διαδηλώσεις



Από τις συγκρούσεις στο Ντιγιαρμπακίρ
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Η εκρηκτική κατάσταση στη συρο-τουρκική μεθόριο με συγκρούσεις Κούρδων της βόρειας Συρίας και των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και οι διαδηλώσεις Κούρδων μέσα στην Τουρκία, αξιοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Τουρκία, ΗΠΑ, ΕΕ) ως μοχλός προώθησης των σχεδιασμών τους για «ανακάτεμα» της γεωπολιτικής τράπουλας στην περιοχή.
Η επίμονη απαίτηση της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου για υπό όρους παραχώρηση της βάσης του Ιντσιρλίκ και του τουρκικού εδάφους στους συμμάχους της, σε συνδυασμό με τις προχτεσινοβραδινές θυελλώδεις διαδηλώσεις χιλιάδων Κούρδων σε πάνω από 20 πόλεις της Τουρκίας στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άτομα, εκβίασε χτες, μία πρώτη απτή αντίδραση αξιωματούχων σε ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Τζον Κέρι και Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ εμφανίστηκαν πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας «νεκρής» ζώνης ασφαλείας» επί του συριακού εδάφους, προς τη μεριά των συνόρων με την Τουρκία τάχα για την «προστασία» των Σύρων προσφύγων.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον ότι τόσο η κυβέρνησή του όσο και η κυβέρνηση Ομπάμα είναι «έτοιμες να εξετάσουν» την ιδέα της «ζώνης ασφαλείας», σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν, αφού εξεταστεί η πρόταση αυτή και με τους άλλους συμμάχους τους.
Ο Αμερικανός ομόλογός του χαρακτήρισε την ιδέα της «ζώνης ασφαλείας» σαν μία ιδέα «που αξίζει να τη δούμε πολύ - πολύ προσεκτικά», προσθέτοντας ότι για τις ΗΠΑ δεν είναι στρατηγικός στόχος η αποτροπή της άλωσης της συριακής μεθοριακής κουρδικής πόλης Κομπανί, αλλά «τα κέντρα διοίκησης ελέγχου και οι υποδομές του "Ισλαμικού Κράτους"». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι αναμένει «τις επόμενες ώρες και μέρες» την απόφαση της Τουρκίας, η οποία έχει θέσει ως προϋποθέσεις για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης (χερσαία επέμβαση) να επιβληθεί παράλληλα και μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων αλλά και να προωθηθούν τα σχέδια για την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Τα σχέδια κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε Συρία και Ιράκ και η εκπαίδευση και εξοπλισμός χιλιάδων ενόπλων της «συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» τέθηκαν αργά χτες βράδυ στο «μικροσκόπιο» ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων και του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο έκτακτης συνάντησης στο Πεντάγωνο.
Αιματοβαμμένες διαδηλώσεις Κούρδων στην Τουρκία
Στο περιθώριο των ενδοϊμπεριαλιστικών σχεδιασμών, αίσθηση δημιουργεί η προχτεσινοβραδινή κινητοποίηση χιλιάδων Κούρδων σε 22 τουρκικές πόλεις και οι συγκρούσεις τους με δυνάμεις ασφαλείας και παραστρατιωτικές ισλαμικές ομάδες, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 19 διαδηλωτών, τον τραυματισμό εκατοντάδων και τις συλλήψεις πάνω από 100 άλλων.
Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα του κουρδικού «Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού» (HDP), ώστε να ασκήσουν πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει επέμβαση του τουρκικού στρατού για να σώσει, υποτίθεται, τους Κούρδους της Συρίας. Την περασμένη βδομάδα, ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είχε απειλήσει την Αγκυρα με διακοπή της ειρηνευτικής διαπραγματευτικής διαδικασίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει βοήθεια προς τη μεριά των Κούρδων της Συρίας.
Οι πιο βίαιες διαδηλώσεις έγιναν σε νοτιοανατολικές πόλεις, όπως τις Ντιγιαρμπακίρ, Βαν, Μπάτμαν, Σιίρ, Μους, Μαρντίν, Αδανα, Σιρνάκ. Σε έξι από αυτές επιβλήθηκε 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας, προσωρινό κλείσιμο των σχολείων, ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια, καταγράφηκαν περιπολίες του στρατού στους δρόμους.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό της βίας», κατηγόρησε τους Κούρδους διαδηλωτές ότι «προδίδουν τη χώρα τους» απειλώντας, σε αντίθετη περίπτωση, με «απρόβλεπτες συνέπειες».
«Υποχώρηση» των «τζιχαντιστών» μετά τους βομβαρδισμούς
Αμερικανοί και Αραβες βομβάρδισαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο θέσεις «τζιχαντιστών» περιμετρικά αλλά και εντός της συριακής πόλης Κομπανί. Αυτό υποτίθεται ότι ανάγκασε τους ισλαμιστές σε τακτική οπισθοχώρηση κυρίως από τις ανατολικές συνοικίες και τη νοτιοδυτική περιφέρεια.
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν πως η προσωρινή οπισθοχώρηση των τζιχαντιστών δεν αποτρέπει τον κίνδυνο κατάληψης του Κομπανί, προωθώντας προφανώς το σχέδιο της «απαραίτητης χερσαίας επέμβασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ