9 Οκτ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μάχες και παζάρι για την Ενέργεια

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες και παζάρι για την Ενέργεια
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Οι σποραδικές μάχες συνεχίζονται καθημερινά στην Ανατολική Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας το πόσο εύθραυστη παραμένει η εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τις 5 Σεπτέμβρη ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους και τη σύνδεση με την καπιταλιστική Ρωσία. Σύμφωνα με τις αρχές του δήμου του Ντονέτσκ, «τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν στις μάχες την 8η Οκτώβρη στο Ντονέτσκ» (σ.σ.: μέχρι αυτήν την ώρα), ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμος της πόλης. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο από τη δική του πλευρά ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες. Στο Λουγκάνσκ, ο διορισμένος από το Κίεβο κυβερνήτης Γκενάντι Μόσκαλ έκανε λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς με όλμους στην πόλη Ποπάσνα, περίπου 80 χλμ. δυτικά της πόλης Λουγκάνσκ, χωρίς να μπορεί να εξακριβωθεί αν υπήρξαν θύματα.
Χτες επίσης επεισόδια σημειώθηκαν στο Κίεβο, από επιθέσεις νεοναζί του «Δεξιού Τομέα» που δρουν ανεμπόδιστα εναντίον όποιου θεωρούν αντίπαλο.
Εκθεση του ΟΗΕ
Από τα μέσα Απρίλη που ξεκίνησε η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, με τη συνδρομή παραστρατιωτικών ταγμάτων του «Δεξιού Τομέα» και άλλων φασιστών από άλλες περιοχές του κόσμου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 3.660 άνθρωποι, ενώ άλλοι 8.756 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Από την περίοδο της εκεχειρίας στις 5/9 αναφέρεται ότι τουλάχιστον 331 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
Στη σχετική αναφορά επισημαίνεται ότι «κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης χρονικής περιόδου, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (...) παραβιάστηκε από τις ένοπλες οργανώσεις και από ορισμένες μονάδες υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού» και κάνει λόγο για «καθημερινές εμπλοκές σε μάχες και πυρά πυροβολικού». Στην έκθεση βεβαίως επιχειρείται να κρατηθούν ίσες αποστάσεις, ενώ αναφέρεται ότι από τις 2 Οκτώβρη τουλάχιστον 375.792 άνθρωποι είχαν φύγει από την Ανατολική Ουκρανία, ενώ 2 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξύτατες ελλείψεις. Ωστόσο ρωσικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των προσφύγων στη Ρωσία σε πάνω από 700.000.
Την ίδια ώρα, χτες ο προσωρινός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι θα ζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αυξήσει την «οικονομική βοήθεια», κάτι που προοιωνίζει νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Ανησυχία για την Ενέργεια
Στην αντιπαράθεση που υπάρχει για το κρίσιμο ζήτημα της Ενέργειας, αναμένεται η νέα τριμερής συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας και ΕΕ, που το πιθανότερο είναι να γίνει την επόμενη βδομάδα, για να διευθετηθεί το χρέος της Ουκρανίας προς τον κολοσσό του φυσικού αερίου, Γκαζπρόμ, αλλά και τον καθορισμό της τιμής αγοράς. Πάντως ο επικεφαλής του κολοσσού Α. Μίλερ δήλωσε ότι πλέον είναι δύσκολο από τεχνικής άποψης να γεμίσουν οι δεξαμενές πριν ξεκινήσει ο βαρύς χειμώνας στην ΕΕ, που θα υπάρχει η μεγάλη ζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ