26 Νοε 2014

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2020» Η «ευελιξία» βασικός μοχλός αύξησης της απασχόλησης

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2020»
Η «ευελιξία» βασικός μοχλός αύξησης της απασχόλησης
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατήγγειλε το ψήφισμα που ήρθε για συζήτηση στην Ολομέλεια



Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης
Η αντεργατική Στρατηγική «Ευρώπη 2020» σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις για να υπηρετήσει έναν και μοναδικό στόχο: Να διασφαλίσει και να ενισχύσει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, πάνω στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού. Αυτή η πολιτική δεν έχει «κοινωνικές πτυχές», υπηρετεί τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για πάμφθηνη εργατική δύναμη, οδηγεί στην εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης για την εργατική τάξη και τα φτωχά - λαϊκά στρώματα.
Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με την «Απασχόληση και τις κοινωνικές πτυχές της Στρατηγικής ΕΕ 2020». Σχολιάζοντας το σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Στρατηγική ΕΕ 2020 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αστικών κυβερνήσεων για φθηνή εργατική δύναμη και κέρδη στο κεφάλαιο επιτάσσει:
-- Επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, μεταφορά φόρων και εισφορών από την εργοδοσία στο λαό με άγρια φορολογία, μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, κοινωνικών παροχών.
-- Γενίκευση της ευέλικτης κακοπληρωμένης εργασίας μοιράζοντας σε περισσότερους τη φτώχεια και ανεργία.
-- Υποταγή της εκπαίδευσης στους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων.
-- Απλήρωτη δουλειά με προγράμματα κατάρτισης, μαθητεία.
-- Γενικευμένη γραμμή φτώχειας με Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
-- "Κοινωνικό εταιρισμό και διάλογο" εργοδοτών - εργοδοτικού συνδικαλισμού για να νομιμοποιήσει την αντεργατική λαίλαπα.
-- Απαρέγκλιτη εφαρμογή αυτής της πολιτικής με μόνιμη εποπτεία και μνημόνια, σε όλα τα κράτη - μέλη.
Με πρόφαση την ανεργία τσακίζουν ενιαία ανέργους, νέους, εργαζόμενους. Αυτή η πολιτική δεν έχει και δεν μπορεί να έχει κοινωνικές πτυχές. Είναι αιτία πολέμου για την εργατική τάξη ενάντια σε κεφάλαιο, ΕΕ και όλα τα κόμματα που τη στηρίζουν και την ωραιοποιούν. Η γενική απεργία στις 27 Νοέμβρη στην Ελλάδα είναι βήμα κλιμάκωσης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».
Κυνικές ομολογίες
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αποκαλυπτικό σε ό,τι αφορά το βάθεμα των κοινωνικών ανισοτήτων στα κράτη - μέλη της ΕΕ και τις δυσκολίες που έχει προσθέσει η κρίση στην προσπάθεια του ευρωενωσιακού κεφαλαίου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του με στοχευμένες παρεμβάσεις στον τομέα της απασχόλησης.
Θυμίζουμε ότι ο στόχος της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», όπως και της προηγούμενης «Στρατηγικής της Λισαβόνας», ήταν να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης στο 75% μέχρι το 2020, που σημαίνει να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολούμενων κατά 16 εκατομμύρια.
Στο ψήφισμα διαπιστώνεται ότι «η ΕΕ βρίσκεται εντελώς εκτός πορείας όσον αφορά την επίτευξη των πρωταρχικών στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για την απασχόληση και τη μείωση της φτώχειας» και ότι «από τότε που εκπονήθηκε η στρατηγική Ευρώπη 2020, το 2010, τα επίπεδα της ανεργίας συνεχίζουν να αυξάνονται σε ορισμένα κράτη - μέλη, ενώ το ποσοστό ανεργίας για την ΕΕ-28 έφτασε στο ανησυχητικό επίπεδο του 10,1% το 2014, με 24,6 εκατ. ανέργους στην Ενωση και με τον αριθμό των εργαζομένων φτωχών να αυξάνεται επίσης».
Το ψήφισμα αναπαράγει την πρόβλεψη της Κομισιόν ότι «το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει μόνο μια εντελώς αμελητέα μείωση και να κατέλθει στο 10,4% το 2015».
Σε άλλο σημείο, διαπιστώνεται κυνικά ότι «οι αυξήσεις στα ποσοστά απασχόλησης ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα επισφαλών μορφών απασχόλησης, όπως οι συμβάσεις ακαθόριστου ωραρίου, η ψευδοαυτοαπασχόληση και η ακούσια μερική απασχόληση», εκφράζοντας υποκριτικά την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «οι εν λόγω θέσεις εργασίας δεν παρέχουν στους εργαζομένους αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και επαρκή δικαιώματα εργασίας»!
Στο ίδιο πνεύμα, το ψήφισμα εκφράζει ανησυχία για το ότι «η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών σε ορισμένα κράτη - μέλη οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μερικής απασχόλησης». Διαπιστώνει επίσης ότι «όταν μετράται σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, μόνο το 53,5% του γυναικείου εργατικού δυναμικού απασχολείται στην ΕΕ» και ότι το 2012 «το ποσοστό μερικής απασχόλησης των γυναικών ανερχόταν σε 32,9% σε σύγκριση με το 8,4% για τους άνδρες».
Τέλος, στο ψήφισμα καταγράφεται η διαπίστωση ότι «οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν αυξηθεί, με το ανώτατο 20% της κλίμακας να κερδίζει 5,1 φορές περισσότερο από το κατώτατο 20% το 2012».
Ενταση της εκμετάλλευσης
Με βάση τα παραπάνω, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει την επιτάχυνση μέτρων όπως «η εισαγωγή ενός συστήματος διττής εκπαίδευσης, το οποίο θα λειτουργεί με ευέλικτη μορφή σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο (...) την εφαρμογή πραγματικών εννοιών διά βίου μάθησης και μετρήσεων στην αγορά εργασίας με στόχο να τονωθούν τα επίπεδα προσόντων των ηλικιωμένων εργαζομένων».
Είναι φανερή η πρόθεση του κεφαλαίου να τραβήξει στην παραγωγή νέους και νέες με προγράμματα κατάρτισης και να μειώσουν τον αριθμό των μεγαλύτερων σε ηλικία, που μένουν εκτός παραγωγής είτε επειδή δε διαθέτουν τα προσόντα που ζητάει η αγορά, είτε επειδή δεν έχουν «κίνητρα» για να μη συνταξιοδοτηθούν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ταξική συνεργασία για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής, και «καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή και τα κράτη - μέλη να αυξήσουν τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων για να εξασφαλίσουν την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020», ενώ ζητάει και «την υλοποίηση μιας πλατφόρμας των κοινωνικών εταίρων που θα συνδυάζει τα συμφέροντα των εργοδοτών και των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ