25 Νοε 2014

ΗΠΑ Δεν παραπέμπεται σε δίκη ο αστυνομικός-δολοφόνος του Φέργκιουσον – Ξέσπασμα οργής στους δρόμους

Δεν παραπέμπεται σε δίκη ο αστυνομικός-δολοφόνος του Φέργκιουσον – Ξέσπασμα οργής στους δρόμους


Έκρηξη οργής προκαλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες η δικαστική απόφαση με την οποία δεν ασκείται δίωξη στον αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο άοπλο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις τον περασμένο Αύγουστο.
Οι ένορκοι (εννέα λευκοί και τρεις μαύροι) «έκριναν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανή αιτία για να αποδοθεί οποιαδήποτε κατηγορία κατά του αστυνόμου Γουίλσον», δήλωσε ο εισαγγελέας Μπομπ Μακ Κάλοχ σε δημοσιογράφους.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οργισμένα πλήθη κατέλαβαν τους δρόμους του Φέργκιουσον, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται.
«Δολοφόνοι, δεν είστε τίποτα άλλο παρά δολοφόνοι», φώναζαν οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για ρατσιστική αντιμετώπιση των μαύρων στο Φέργκιουσον. «Έτσι λειτουργεί το δικαστικό σύστημα – οι πλούσιοι είναι εκεί πάνω και οι φτωχοί εκεί κάτω», δήλωσε ο 25χρονος Αντόνιο Μπερνς στο Reuters.
Η αστυνομία του Σεντ Λούις κάνει λόγο για πυρά αυτομάτων όπλων σε περιοχή του Φέργκιουσον, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από το Φέργκιουσον.
Διαδηλώσεις ξέσπασαν όμως και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, η Βοστώνη και το Σιάτλ, οι περισσότερες ειρηνικές.
Η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν εξέφρασε, μέσω των δικηγόρων της, τη «βαθιά απογοήτευσή» της για την απόφαση, και ζήτησε οι διαμαρτυρίες να είναι τέτοιες που να φέρουν μία «θετική αλλαγή».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε πως η δικαστική απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή, σημειώνοντας πως «γεγονός παραμένει ότι σε πάρα πολλά μέρη της χώρας υπάρχει μία βαθιά έλλειψη  εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αστυνομία και τις κοινότητες μαύρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ