11 Νοε 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σφοδρές μάχες και συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων

 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες και συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζεται στην Ανατολική Ουκρανία, στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και είναι πολύ πιθανό ότι οι σποραδικές αλλά σφοδρές συγκρούσεις σύντομα θα πάρουν χαρακτήρα γενικευμένου πολέμου. Την νύχτα της Κυριακής σημειώθηκαν μάχες με πυρά πυροβολικού από την περιοχή του αεροδρομίου του Ντονέτσκ που ελέγχει ο στρατός της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, που συνεχίστηκαν έως το πρωί. Ταυτόχρονα, σε απάντηση καταγγελίας για αυτοκινητοπομπή στρατιωτικών οχημάτων χωρίς διακριτικά, που παρατηρήθηκε με κατεύθυνση το Ντονέτσκ, ανακοινώθηκε χτες από στρατιωτικό υπεύθυνο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ότι πρόκειται για δυνάμεις δικές της, που κάνουν τακτικούς ελιγμούς. Οι παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης, οργανισμού που συμμετείχε στη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφτηκε στο Μινσκ στις 5 Σεπτέμβρη από την κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες, παρουσία και της Ρωσίας, επίσης επιβεβαίωσαν την κίνηση της αυτοκινητοπομπής χωρίς να προσδιορίσουν ποιας δύναμης ήταν. Ταυτόχρονα η ουκρανική κυβέρνηση μαζί με τις απώλειες 2 στρατιωτών της ανακοίνωσε και την ενίσχυση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με νέες δυνάμεις.
Στη συνάντηση, πάντως, που έγινε στο Πεκίνο το Σάββατο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, ο τελευταίος δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει μεταφέρει στρατεύματά της στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση του Κιέβου, ώστε να την αποτρέψουν από κλιμάκωση της σύγκρουσης και να προκριθεί ο διάλογος. Ο Κέρι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και είπε χαρακτηριστικά: «Αρκεί να πω ότι έχουμε ορισμένες διαφωνίες για ορισμένα γεγονότα επί του πεδίου αναφορικά με την Ουκρανία. Εχουμε συμφωνήσει να ανταλλάσσουμε ορισμένες πληροφορίες μεταξύ μας σε σχέση με το θέμα αυτό. Συμφωνήσαμε επίσης αυτός ο μεταξύ μας διάλογος να συνεχιστεί».
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε επίσης τη Ρωσία να εμποδίσει τη μετάβαση ενισχύσεων στην Ανατολική Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη τη μετακίνηση, την οποία κατέγραψε χτες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στρατιωτικών οχηματοπομπών και αρμάτων μάχης στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε επίσης σήμερα «σοβαρή» την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας.
Επίσης, από το Πεκίνο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε κάλεσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο και να εγγυηθεί ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία θα συνεχίσει να τηρείται. Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ στο περιθώριο της συνόδου APEC στην Κίνα, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι εμποδίζει την έρευνα για την κατάρριψη του αεροπλάνου της «Malaysia Airlines». που συνετρίβη τον Ιούλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας προκαλώντας το θάνατο 298 ανθρώπων, προκειμένου να μην διεξαχθεί πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ