7 Νοε 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κλιμακώνεται η σύγκρουση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση



Γονείς παιδιών που σκοτώθηκαν στον προχτεσινό βομβαρδισμό σχολείου
ΚΙΕΒΟ.--
Σε ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τις πολιτοφυλακές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) προχώρησε η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Επέβαλε έλεγχο διαβατηρίων γύρω από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών. Οπως ανακοίνωσε χτες η κρατική υπηρεσία προστασίας των συνόρων, «κάθε Ουκρανός ή αλλοδαπός πολίτης θα πρέπει στο εξής να δείχνει το διαβατήριό του προκειμένου να εισέλθει στην περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών ή να εξέλθει από αυτήν». Η ανακοίνωση έχει το χαρακτήρα της παρακολούθησης των ροών ανθρώπων που μπαίνουν στη χώρα από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Η απόφαση λαμβάνεται την επομένη της ανακοίνωσης του Κιέβου για διακοπή των πόρων από τον προϋπολογισμό (προς το παρόν συνεχίζεται η παροχή φυσικού αερίου) στα εδάφη που ελέγχονται από τους πολιτοφύλακες. Η Ουκρανία σκλήρυνε τους τόνους μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στις περιοχές της ανατολικής χώρας που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι, τις οποίες μόνο η Ρωσία αναγνώρισε και οι οποίες, σύμφωνα με το Κίεβο, κατάφεραν βαρύ πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική εξουσία παραμένει προσηλωμένη στο ειρηνευτικό σχέδιο και ότι θα λάβει σειρά μέτρων για την προστασία της χώρας και την απομόνωση των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων.
Σε άμεση αντίδραση προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τονίζοντας πως «είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι οι συμφωνίες καταπατήθηκαν χονδροειδώς από την ουκρανική πλευρά. Αντί να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση, το Κίεβο κατέφυγε εντατικά στη στρατιωτική βία στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα, γεγονός που προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και μαζικές καταστροφές». Και προσθέτει: «Αντί να προχωρήσει σε πραγματικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει διάλογο με τον ίδιο του το λαό, (το Κίεβο) πήρε παρασκηνιακά αόριστες αποφάσεις που δεν οδήγησαν πουθενά, πέραν από υποσχέσεις χωρίς αύριο».
Επίσης, οι αρχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που εκλέχτηκαν την περασμένη Κυριακή, με αφορμή τη στάση της κυβέρνησης του Ποροσένκο να αποσύρει το νόμο για τη μερική αυτονομία, πρότειναν να γίνει νέα συνάντηση για την κατάληξη νέου ειρηνευτικού σχεδίου. Την πρόταση αυτή ωστόσο απέρριψε αμέσως η ουκρανική πλευρά. Επίσης, ο ουκρανικός στρατός απέρριψε τις κατηγορίες των πολιτοφυλακών ότι εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι τηρεί «αυστηρά» τη συμφωνία εκεχειρίας. Πάντως, προχτές, το χτύπημα του σχολείου στο Ντονέτσκ, με δύο νεκρά παιδιά και πολλά τραυματισμένα, προήλθε από τη μονάδα του στρατού που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της πόλης. Ταυτόχρονα οι μετακινήσεις στρατού στα ανατολικά είναι γεγονός αλλά η ουκρανική πλευρά μιλάει για μεταφορά στρατού της Ρωσίας κοντά στα σύνορα.
Χτες πάντως ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, συγκάλεσε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημείωσε με νόημα: «Οι αποκαλούμενες εκλογές ήταν ένα πολύ αρνητικό σημάδι, η κατάσταση στο πεδίο είναι εξαιρετικά κακή, με τους νεκρούς χθες. Πρέπει να συζητήσουμε τη δράση που πρέπει να αναλάβουμε σε πολιτικό επίπεδο, για να δούμε ποια μορφή διαλόγου και ποιο πολιτικό κανάλι (επικοινωνίας) θέλουμε να εφαρμόσουμε και ποια στρατηγική κυρώσεων να υιοθετήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ