15 Νοε 2014

Γαλλία: Κατάργηση κυριακάτικης αργίας και νέο χτύπημα Συλλογικών συμβάσεων

Γαλλία: Κατάργηση κυριακάτικης αργίας και νέο χτύπημα Συλλογικών συμβάσεων
Εμπορικός δρόμος στο Παρίσι (Φωτο ΑΡ)

Πιο σκληρό, από αυτό που και η ίδια είχε προαναγγείλει, φαίνεται να είναι το τελικό σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να καταθέσει η γαλλική κυβέρνηση καταργώντας την κυριακάτικη αργία. Συγκεκριμένα,η κυβέρνηση Ολάντ προωθεί την εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας σε μία ευρύτερη γεωγραφική ζώνη ( θα εξαρτάται από την «ανάπτυξη» της οικονομικής δραστηριότητας ανά περιοχή, καθιστώντας αρμόδια την τοπική αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του μέτρου ).
Το σχέδιο νόμου τελικά δε θα προβλέπει καμία προσαύξηση για τους εργαζόμενους που εργάζονται σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 μισθωτούς (ενώ τον Οκτώβρη η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι το μέτρο θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις με λιγότερα από 11 άτομα προσωπικό).
Την ίδια στιγμή, στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η προσαύξηση που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι θα αποφασίζεται με συλλογικές διαπραγματεύσεις, είτε σε κλαδικό είτε σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η κυβέρνηση αφήνει έτσι τελείως ακάλυπτους τους εργαζόμενους, ενώ χτυπά και τις συλλογικές συμβάσεις.
Με το ίδιο νομοσχέδιο, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών προωθεί την επέκταση του μέτρου της νυχτερινής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, πρώτα στις ζώνες μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος, κάτι που, όπως ομολογεί και η αστική εφημερίδα «Φιγκαρό», θα ευνοήσει τα μεγάλα εμπορικά κέντρα του Παρισιού.
Η ολοένα  αυξανόμενη επιθετικότητα των κυβερνήσεων, είτε οι χώρες τους έχουν μνημόνια είτε όχι είναι αποκαλυπτική. Εκθέτει, επίσης, δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ που μιλούν περί «συμμαχίας του Νότου». Δείχνει την αποφασιστικότητά τους για το πέρασμα δια πυρός και σιδήρου μέτρων που το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί σταθερά εδώ και χρόνια, όπως είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και το άνοιγμα των καταστημάτων τις νυχτερινές ώρες,το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σάπιο σύστημα εκεί που σάπιζε αρμολογείται

Του Αεροπεζοναύτη «Αρμοί είναι κενά ανάμεσα σε δομικά στοιχεία, ηθελημένα ή και αθέλητα, ...

TOP READ