5 Δεκ 2014

ΗΠΑ Νέα αθώωση αστυνομικού που σκότωσε Αφροαμερικάνο

ΗΠΑ
Νέα αθώωση αστυνομικού που σκότωσε Αφροαμερικάνο
Κύμα διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις



Από τις κινητοποιήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Οτι η ένταση και η «καθιέρωση» της αστυνομικής καταστολής πάει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση έρχεται να επιβεβαιώσει νέα αθώωση αστυνομικού που φέρεται υπεύθυνος για το θάνατο ενός Αφροαμερικανού.
Χτες, ένα σώμα ενόρκων αποφάσισε ότι δεν πρέπει να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του λευκού αστυνομικού που κατηγορείται ότι στις 17 Ιούλη 2014 ακινητοποίησε με βίαιη λαβή τον 43χρονο Αφροαμερικανό Ερικ Γκάρνερ, με αποτέλεσμα εκείνος να πεθάνει από καρδιακή προσβολή. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο Γκάρνερ, πατέρας έξι παιδιών που κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο τσιγάρων, αντιστάθηκε στη σύλληψη. Ο 43χρονος υπέφερε από παχυσαρκία και άσθμα. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε το πτώμα έκανε λόγο για ανθρωποκτονία.
Η νέα προκλητική αθώωση της αστυνομικής βίας, απόρροια του ίδιου του ρόλου της αστυνομίας ως οργάνου επιβολής της εξουσίας των αστών, πυροδότησε διαδηλώσεις σε διάφορες γειτονιές της Νέας Υόρκης, τις οποίες η αστυνομία υποδέχτηκε και με αρκετές συλλήψεις διαδηλωτών. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που λένε ότι ήταν και τα τελευταία λόγια του Ερικ Γκάρνερ. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις εναντίον της αστυνομικής καταστολής.
Από τη πλευρά του, ο Πρόεδρος Ομπάμα περιορίστηκε να δηλώσει ότι η απόφαση αναδεικνύει «την ανησυχία από την πλευρά πάρα πολλών μειονοτικών κοινοτήτων προς τις υπηρεσίες της επιβολής του νόμου ότι δε συνεργάζονται για την αντιμετώπισή τους με δίκαιο τρόπο». Πάντως, ο Ομπάμα πρότεινε πρόσφατα ως μέτρο κατά της βίας των αστυνομικών αυτοί να κυκλοφορούν με κάμερες ενσωματωμένες στην στολή τους, υποτίθεται για να αποδεικνύεται η συμπεριφορά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ