10 Δεκ 2014

ΗΠΑ Εκτακτα μέτρα για τις «αποκαλύψεις» των βασανιστηρίων της CIA

ΗΠΑ
Εκτακτα μέτρα για τις «αποκαλύψεις» των βασανιστηρίων της CIA



Στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο
Associated Press
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας επανέρχονται τα φρικτά βασανιστήρια και οι τρομοκρατικές ανακριτικές μέθοδοι που εφάρμοζαν επί χρόνια οι πράκτορες της CIA σε μυστικές φυλακές των ΗΠΑ στο εξωτερικό, με τη συναίνεση ενίοτε ξένων «συμμαχικών» κυβερνήσεων, στο πλαίσιο υποτίθεται του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001.
Στο φως επανήλθαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από μεθόδους της CIA κατά υπόπτων τρομοκρατών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η στέρηση ύπνου με την υποβολή του ανακρινόμενου σε πολύωρη έκθεση σε δυνατό φως και ακούσια ακρόαση εκκωφαντικής μουσικής και θορύβων, η απομόνωση σε ασφυκτικά, στενά κελιά, το μαρτύριο του εικονικού πνιγμού με τη χρήση λίτρων νερού, οι εικονικές εκτελέσεις και απειλές θανάτου, απάνθρωπες ταπεινώσεις διαφόρων ειδών κ.ά.
Οι πληροφορίες αυτές και το συμπέρασμα πως οι σκληρές ανακριτικές μέθοδοι δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πως εφαρμόστηκαν έπειτα από παραπλάνηση της τότε κυβέρνησης του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους και πως συνιστούσαν «μαρτύρια» σε βάρος των υπόπτων, καταγράφονται στην 500σέλιδη περίληψη της έκθεσης των 6.700 σελίδων της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικάνικης Γερουσίας που δημοσιοποιήθηκε χτες βράδυ, αναγκάζοντας τις αμερικανικές αρχές να επιβάλουν πρόσθετα, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε αμερικανικές πρεσβείες, αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και κτίρια αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό από το φόβο τυχόν αντιποίνων.
Επιδιώκοντας, από τη μια, την ατιμωρησία των υπευθύνων και, από την άλλη, το φτιασίδωμα της εικόνας της τάχα «προοδευτικής» κυβέρνησής του, ο Πρόεδρος Ομπάμα σχολίασε σε γραπτή δήλωσή του πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης «θα βοηθήσει να θέσει τις σκληρές τεχνικές ανάκρισης εκεί που ανήκουν: στο παρελθόν».
Νωρίτερα, ο Τζος Ερνεστ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υποστήριξε τη σημασία δημοσιοποίησης της έκθεσης της Γερουσίας λέγοντας ότι είναι ένας τρόπος «ώστε ο κόσμος στις ΗΠΑ και στις υπόλοιπες χώρες να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη» και ότι αυτό «ήταν απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ». Ο Ερνεστ κατέληξε σημειώνοντας ότι οι σκληρές, ανακριτικές μέθοδοι της CIA σταμάτησαν «αμέσως» μόλις ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2009 ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα...
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Στιβ Γουόρεν, επισήμανε τα πρόσθετα μέτρα ασφάλειας που ελήφθησαν ενόψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης, που εγκρίθηκε από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας τον Δεκέμβρη του 2012 και τα μέλη της ψήφισαν τον περασμένο Απρίλη υπέρ της δημοσιοποίησης μίας περίληψης περίπου 500 σελίδων. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν οκτώ μήνες, μέχρις ότου να έρθει η ώρα δημοσιοποίησής της καθώς γερουσιαστές και Λευκός Οίκος διαφωνούσαν σχετικά με τον όγκο των πληροφοριών που πρέπει να λογοκριθεί.
Ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ (επί προεδρίας Τζορτζ Μπους) υπεραμύνθηκε των μεθόδων ανάκρισης, λέγοντας ότι ήταν «απολύτως δικαιολογημένες» και ότι «το πρόγραμμα εγκρίθηκε και εξετάστηκε από νομικής άποψης από το υπουργείο Δικαιοσύνης». Στη διάρκεια δηλώσεών του στους «New York Times» ο Τσένεϊ αναφέρθηκε στους πράκτορες της CIA που εφάρμοσαν τις σκληρές ανακριτικές μεθόδους, λέγοντας προκλητικά ότι «θα έπρεπε να παρασημοφορηθούν αντί να επικρίνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ