7 Δεκ 2014

UEFA - ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΝATIONS LEAGUE» Νέα επιχειρηματικά σχέδια με απρόβλεπτες συνέπειες

UEFA - ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΝATIONS LEAGUE»
Νέα επιχειρηματικά σχέδια με απρόβλεπτες συνέπειες



Η μεγιστοποίηση των κερδών είναι ο στόχος της UEFA για την κατάργηση των όχι και τόσο εμπορικών φιλικών παιχνιδιών των Εθνικών ομάδων
ASSOCIATED PRESS
Σάρκα και οστά απέκτησαν τη βδομάδα που πέρασε τα νέα σχέδια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για τη νέα δομή που αφορά τους αγώνες των Εθνικών ομάδων στη γηραιά ήπειρο, με άμεσο επηρεασμό και στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (EURO). Τα νέα σχέδια, που έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε εφαρμογή από το 2019, ένα χρόνο πριν το Euro 2020, ουσιαστικά βάζουν τέλος στα φιλικά παιχνίδια των Εθνικών ομάδων, τα οποία αντικαθίστανται πλέον από το λεγόμενο Κύπελλο Εθνών (Νations Cup). Το τελευταίο θα φέρει και αρκετές αλλαγές στη διαδικασία των προκριματικών απ' όπου προέκυπταν οι ομάδες της τελικής φάσης. Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε την Πέμπτη τις εισηγήσεις του Γάλλου προέδρου της και πρώην ποδοσφαιριστή, Μισέλ Πλατινί, και των συνεργατών του, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τη νέα εποχή.
Τα νέα κέρδη και ο ανταγωνισμός με FIFA
Τα σχέδια που εδώ και ένα χρόνο περίπου μελετούσαν οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας οδήγησαν πλέον στις τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, και τα νέα επίσημα πλέον δεδομένα είναι ξεκάθαρο το πού στοχεύουν: Στην αύξηση των κερδών κυρίως για την ίδια την UEFA, που ουσιαστικά ρίχνει στην αγορά ένα καινούργιο προϊόν. Υπενθυμίζεται ότι αρχής γενομένης από φέτος, η Συνομοσπονδία έχει προχωρήσει στην εμπορική ισχυροποίηση της προκριματικής διαδικασίας για τις τελικές φάσεις του EURO, από τα πιο απλά ζητήματα (π.χ. ξεχωριστό διαφημιστικό σήμα) μέχρι τα πιο σοβαρά, όπως είναι η αύξηση των ομάδων που θα παίρνουν την πρόκριση. Στο ερχόμενο Euro 2016 της Γαλλίας θα μετάσχουν 32 από 24 που ήταν μέχρι τώρα. Οπως όμως δείχνουν τα πράγματα, αυτό δεν έφθανε στους διοικούντες το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, που αναζητούσαν νέο δρόμο για τα κέρδη. Ετσι, τα σαφώς κατώτερα στη βαθμίδα της κερδοφορίας φιλικά παιχνίδια αποτέλεσαν το επόμενο βήμα. Πλέον, μια καινούργια διοργάνωση, υπό το πνεύμα του ανταγωνισμού αφού θα κρίνονται και θέσεις για την τελική φάση, ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη του ενδιαφέροντος και φυσικά αποτελεί νέα πηγή εσόδων. Με ένα νέο προϊόν στα χέρια της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (νέες συμφωνίες με χορηγούς, είσοδος καινούργιων πολυεθνικών κ.τ.λ.), πλέον η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία δυναμώνει περισσότερο και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη γι' αυτήν περίοδο, όπου ο «ακήρυχτος» πόλεμος με τη μητρική Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) δείχνει να φουντώνει ξανά. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και με τις διαφωνίες που προέκυψαν με τις ημερομηνίες διεξαγωγής του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ (χειμώνα ή καλοκαίρι). Μάλιστα, την τελευταία περίοδο ακούστηκαν μέχρι και σκέψεις απόσχισης της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.
Πηγή κινδύνων οι λογικές της εμπορευματοποίησης

Με την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν ήταν εμφανής η κούραση στους περισσότερους παίκτες που συμμετείχαν και στο φετινό Μουντιάλ
Ωστόσο, εκτός από τα του ανταγωνισμού μεταξύ της UEFA και της FIFA αλλά και τις αγωνίες των παραγόντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για νέους δρόμους κερδοφορίας, τα όσα ανακοινώθηκαν αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το προφανές: Την επικινδυνότητα των λογικών που διέπουν και εφαρμόζονται στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, όπου ο σκοπός είναι τα κέρδη και μόνον αυτά. Τα νέα... πειράματα της UEFA έρχονται σε μια περίοδο όπου αυξάνονται οι φωνές από ανθρώπους του ποδοσφαίρου για την υπερφόρτωση των υποχρεώσεων, που οδηγεί τους παίκτες σε επικίνδυνα μονοπάτια. Οι τελευταίοι, βέβαια, δεμένοι κυρίως με τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια, είναι υποχρεωμένοι να βαδίσουν σε αυτά με στόχο να παραμένουν όρθιοι και πανέτοιμοι για την εκπλήρωση των στόχων, πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους. Ιδιαίτερα διαφωτιστικά σε αυτό το συμπέρασμα είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συσσωρευμένη σωματική αλλά και ψυχολογική κούραση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη φετινή σεζόν, που έρχεται μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας το περασμένο καλοκαίρι, οι περισσότεροι προπονητές των λεγόμενων ισχυρών συλλόγων, οι οποίοι αποτελούν και τους... τροφοδότες των εθνικών συγκροτημάτων, παραδέχθηκαν ότι η προετοιμασία σχεδιάστηκε με γνώμονα την κατάσταση των περισσότερων παικτών. Από την άλλη γεγονός είναι ότι περίπου στο τέλος του ενός τρίτου της αγωνιστικής σεζόν υπάρχει αύξηση των τραυματισμών, κυρίως σε παίκτες που προέρχονται από συνεχόμενες υποχρεώσεις με συλλόγους και αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Την ίδια ώρα, μόνο απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν τα στοιχεία έρευνας που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες και δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των ψυχολογικών παθήσεων σε ποδοσφαιριστές τόσο εν ενεργεία όσο και σε αυτούς που έχουν σταματήσει την αγωνιστική δράση. Πολλές από τις οποίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα της υπερκόπωσης. Το τι πραγματικά συμβαίνει είχε αποτυπώσει χαρακτηριστικά ο πρώην διεθνής Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Ριβάλντο, που σχολιάζοντας τις πολλές υποχρεώσεις δήλωσε ότι «θα πεθάνουμε σε ένα αεροπλάνο».
Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες



Σε νέα φάση αναμένεται να εισέλθουν οι αγώνες των εθνικών ομάδων στην Ευρώπη σε λίγα χρόνια
Eurokinissi
Με σταυρόλεξο μοιάζει η νέα διοργάνωση καθώς μπλέκεται με την αντίστοιχη των προκριματικών του Εuro που θα συνεχίσουν να υφίστανται σχεδόν με τους ίδιους συμμετέχοντες. Ωστόσο, από τη στιγμή που έγινε γνωστό δεν είναι λίγες οι απόψεις που έκαναν λόγο για πείραμα της UEFA που σκοπό έχει τις γενικότερες αλλαγές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πάντως, αναμένεται και αντίδραση της FIFA καθώς πλέον με την νέα διοργάνωση ουσιαστικά οι ευρωπαϊκές χώρες βγαίνουν εκτός κάδρου, τόσο όσον αφορά τα φιλικά με χώρες από άλλες ηπείρους ή ακόμα και τις διοργανώσεις της ίδιας της FIFA (π.χ. κύπελλο Συνομοσπονδιών που λειτουργεί ως πρόβα τζενεράλε για το Μουντιάλ).
Κατηγορίες και φάιναλ φορ
Οι 54 χώρες - μέλη της UEFA ανάλογα με το ράνκινγκ τους θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, δηλαδή σε τέσσερις κατηγορίες. Σε κάθε κατηγορία θα δημιουργηθούν τέσσερις όμιλοι, αποτελούμενοι από τρεις ή τέσσερις εθνικές ομάδες. Η League A θα αποτελείται από τις κορυφαίες εθνικές και όπως και η League B (με τις αμέσως επόμενες στην κατάταξη) θα έχει τέσσερα γκρουπ των τριών ομάδων. Η League C θα έχει δύο γκρουπ των τριών ομάδων και δύο των τεσσάρων. Η League D (με τις πιο αδύναμες) θα αποτελείται από τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων.
Τις μονές χρονιές ουσιαστικά με αυτό το σύστημα θα διεξάγεται το νεοσύστατο Κύπελλο Εθνών, το οποίο αντικαθιστά τα φιλικά των εθνικών ομάδων.
Οι νικήτριες των τεσσάρων ομίλων της League A θα διασταυρώνονται σε ημιτελικούς τύπου Final-4 στα πρότυπα του μπάσκετ (νοκ-άουτ) και από αυτούς τους αγώνες θα προκύπτουν οι ομάδες που θα διεκδικούν τον τίτλο, με τον πρώτο να κρίνεται τον Ιούνη του 2019, σε πόλη και γήπεδο που θα αποφασίσει η UEFA.
Από τις υπόλοιπες κατηγορίες, τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα που θα παίρνουν την πρώτη θέση στον όμιλό τους, θα ανεβαίνουν κατηγορία, ενώ αυτές που θα καταλαμβάνουν την τελευταία θέση θα υποβιβάζονται στην αμέσως παρακάτω.
Αλλαγές και στα προκριματικά
Η νέα διοργάνωση θα επηρεάσει και τον τρόπο πρόκρισης στις τελικές φάσεις των EURO. Οπως ανακοινώθηκε από την UEFA, πλέον θα υπάρχουν δέκα προκριματικοί όμιλοι, από τους οποίους οι δύο πρώτοι της βαθμολογίας θα παίρνουν απ' ευθείας το εισιτήριο για τα τελικά, αφήνοντας τέσσερις κενές θέσεις για να συμπληρωθούν οι 24 που θα λαμβάνουν μέρος.
Με τις 20 να είναι «κλεισμένες» από τα προκριματικά, οι υπόλοιπες τέσσερις θα συνδέονται άμεσα με τη διοργάνωση του Κυπέλλου Εθνών τις ζυγές χρονιές.
Συγκεκριμένα, οι νικητές των 16 ομίλων του Κυπέλλου Εθνών θα λάβουν μέρος σε πλέι οφ με νοκ-άουτ αγώνες, μέχρι να μείνουν τέσσερις και θα προστεθούν στις 20 που θα έχουν ήδη προκριθεί μέσω των προκριματικών του EURO.
Στην περίπτωση που κάποια ομάδα (και φυσικά δε θα είναι και λίγες) έχει ήδη περάσει μέσω των προκριματικών, τη θέση της στα πλέι-οφ που θα προκύπτουν από τη διαδικασία του Κυπέλλου Εθνών, θα παίρνει η αμέσως πιο κάτω στη βαθμολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ