24 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δυναμώνουν οι βομβαρδισμοί και οι εντάσεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δυναμώνουν οι βομβαρδισμοί και οι εντάσεις



Οι έρευνες συνεχίζονται στο σημείο συντριβής του μαλαισιανού αεροπλάνου, ζήτημα που αξιοποιείται στο έπακρο στην ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα
ΚΙΕΒΟ.--
Υψηλούς τόνους επιλέγουν να διατηρούν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία γύρω από την υπόθεση της «κατάρριψης» (σ.σ. όπως συνεχίζει να παρουσιάζεται χωρίς ακόμα να υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία) του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών αερογραμμών» στην ανατολική Ουκρανία, την οποία αξιοποιεί και η ουκρανική κυβέρνηση, για να στρέψει τα βλέμματα μακριά από τις αιματηρές στρατιωτικές επιθέσεις στις ανατολικές επαρχίες.
Κίεβο και Δύση επέμειναν να επιχειρηματολογούν υπέρ νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, κατηγορώντας την ότι έχει ευθύνες για το θάνατο των 298 ανθρώπων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επαφή με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας (από την οποία κατάγονταν οι περισσότεροι επιβάτες του μοιραίου «Μπόινγκ») Μαρκ Ρούτε, στην οποία και «εξέφρασαν τις ανησυχίες του για τις περαιτέρω ενδείξεις ότι η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει όπλα και μαχητές κατά μήκος των συνόρων για τη στήριξη των αυτονομιστών, ενώ συνεχίζει να συγκεντρώνει μαζικά και δικές της δυνάμεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Από τη μεριά του, ο «πρωθυπουργός» του Κιέβου Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε στην ουκρανική Βουλή πως συστάθηκε Επιτροπή που στο επόμενο 10ήμερο θα καταθέσει λίστα με κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. «Θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον κάθε ατόμου που έχει ρωσικό διαβατήριο και στηρίζει τρομοκράτες και αυτονομιστές», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Μιλάμε για μια λίστα προσωπικών κυρώσεων εναντίον ατόμων, αξιωματούχων αλλά και κλαδικές κυρώσεις εναντίον ορισμένων εταιρειών και οργανισμών», πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικό ήταν το σκεπτικό με το οποίο ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο απέρριψε αίτημα βουλευτών να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη χώρα: «Οι πωλήσεις όπλων και προϊόντων διπλής χρήσης (σ.σ. που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως όπλα) απαγορεύονται σε χώρα όπου έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος». «Ομως, εμείς πρέπει να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εντείνει την «αντι-τρομοκρατική επιχείρηση». «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε χορηγεί ποτέ οικονομική βοήθεια σε χώρες όπου έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα προσφύγει κατά του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του μεγαλοεπιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέεφ, επειδή συνέστησαν «παράνομες ένοπλες ομάδες», οι οποίες δρουν στην ανατολική Ουκρανία.
Πάντως, αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανακοίνωναν τελικά πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές πιθανόν να κατέρριψαν «κατά λάθος» το «Μπόινγκ», καθώς ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι. Επιπλέον - όπως μετέδωσε και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - είπαν ότι δεν έχουν στοιχεία για απευθείας εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης, δεν ξέρουν αν Ρώσοι ήταν παρόντες τη στιγμή που εκτοξεύτηκε ο πύραυλος που έπληξε το σκάφος, δεν μπορούν να πουν ότι εκείνοι που χειρίστηκαν το σύστημα εδάφους - αέρος εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία.
Νέα παρέμβαση έκανε και η Κίνα, με τον εκπρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών Χονγκ Λέι να δηλώνει ότι η χώρα του «αντιτίθεται στη διεθνή πρακτική των κυρώσεων και της επιβολής τους με την πρώτη ευκαιρία».
Η Ρωσία «πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της»
Από τη μεριά της Ρωσίας, οι Ενοπλες Δυνάμεις έκαναν χτες γνωστό ότι «αρχίσαμε την ανάπτυξη ενός ισχυρού στόλου της Μαύρης Θάλασσας». Ο ναύαρχος Αλεξάντρ Βίτκο έκανε σε μήνυμά του λόγο για ενίσχυση του αεροναυτικού τομέα, ανάπτυξη πυροβόλων στα παράλια, νέα πολεμικά σκάφη και υποβρύχια.
Είχαν προηγηθεί προχτές οι δηλώσεις του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που τόνισε ότι η Ρωσία «πρέπει να ανακαινίσει τις στρατιωτικές υποδομές» στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, «για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας» ως απάντηση στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα απορρίπτει τα «τελεσίγραφα» της Δύσης, εξηγώντας: «Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι που μοιάζει με τελεσίγραφο. "Αφήστε μας να καταστρέψουμε αυτό το τμήμα του πληθυσμού που είναι εθνοτικά και ιστορικά κοντά στη Ρωσία προκειμένου να μην επιβάλλουμε κυρώσεις εναντίον σας"... Η λογική αυτή είναι περίεργη και απαράδεκτη».
Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με χτεσινή του ανακοίνωση κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις μάχες (σ.σ. στην ανατολική Ουκρανία) προκειμένου και να δημιουργηθούν συνθήκες για μια πλήρη έρευνα της συντριβής του επιβατηγού αεροσκάφους.
Καταρρίφθηκαν δύο ουκρανικά μαχητικά
Στην ανατολική Ουκρανία, χτες έγινε γνωστό ότι οι ρωσόφωνοι κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά τύπου «Σουχόι». Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας ανέφερε: «Δύο από τα αεροσκάφη μας καταρρίφθηκαν σε ύψος 5.200 μέτρων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Ρωσίας». Τα «Σουχόι» Su-25 φέρονται να κατέπεσαν σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από το σημείο όπου συνετρίβη την περασμένη Πέμπτη το «Μπόινγκ».
Οι μάχες μαίνονται σφοδρές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει αδιάκοπα κατοικημένες περιοχές. Χτες το πρωί, η υπηρεσία Τύπου του Δημοτικού Συμβουλίου του Λουγκάνσκ ανακοίνωνε ότι το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τρεις ακόμα άμαχοι, ενώ οι καταστροφές στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προκάλεσαν προβλήματα και σε νοσοκομείο όπου εξυπηρετούνταν έκτακτα περιστατικά. Στο Ντονέτσκ, οι κάτοικοι αντιμετώπισαν προχτές ολονύχτιους βομβαρδισμούς ενώ όπως είχε γίνει και στο Λουγκάνσκ, στις φλόγες τυλίχτηκε μεταξύ άλλων και ένα χημικό εργοστάσιο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» ανέφερε χτες ότι έχασε τα ίχνη του Βρετανού συνεργάτη του Γκρέιαμ Φίλιπς, που το Μάη είχε συλληφθεί από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις.
Τέλος, χτες, στην Ολλανδία που έχει κηρύξει εθνικό πένθος άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες σοροί των ντόπιων επιβατών του μοιραίου «Μπόινγκ», οι οποίες έγιναν δεκτές με εκδηλώσεις στρατιωτικού τύπου, με ... εύλογους στόχους. Η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, ωστόσο προβλέπεται να είναι μια μακρά διαδικασία λόγω της κατάστασης των σορών.
Ακόμα, τα «μαύρα κουτιά» του «Μπόινγκ» παραδόθηκαν από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων της Ολλανδίας στην Πτέρυγα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Βρετανίας (AAIB), για να γίνει η σχετική ανάλυση. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών δήλωσε ότι θα χρειαστεί ένα 24ωρο για να αντληθούν δεδομένα, χωρίς να είναι σίγουρο αν αυτό αφορά και τα δύο κουτιά. Επικεφαλής της διεθνούς έρευνας ανέλαβε χτες το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας που θα συντονίσει ομάδα 24 ερευνητών από Ουκρανία, Μαλαισία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία, όπως και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ