10 Ιαν 2015

"Αριστερή" παρένθεση

 "Αριστερή" παρένθεση

Αυξάνονται και πληθύνονται οι υποστηρικτές της άποψης, μιας αριστερής παρένθεσης στον κυβερνητικό θώκο, ακόμα και μέσα σε φιλελεύθερους κύκλους . Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά υπάρχουν δύο κύριοι που εξηγούν σε αρκετά μεγάλο βαθμό αυτό το φαινόμενο.

Από την μια πλευρά, το ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ θα ξεμπλοκάρει την εχρθότητα και την καχυποψία του μέσου Έλληνα εναντίων της τρόικας και των αντιλαικών μέτρων που υοθετούνται. Μια ένεση με επιφανειακές κοσμητικές αλλαγές και συγκεκριμένη στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική, ίσως εξομαλύνει την οργή του λαού και εγκλωβίσει εκ νέου την εργατική τάξη ανάμεσα σε αστικά συμφέροντα και αντιπαραθέσεις. Σκοπός τέτοιας κατάστασης είναι να δώσει χρόνο το αστικό πολιτικό προσωπικό και κρατος για ανασύνταξη, να εξοπλιστεί περισσότερο αλλά παράλληλα να περάσει διαφορετικά το μνημόνιο και την Ευρωπαική οικονομική διακυβέρνηση.

Η δεύτερη, πιο κυνική, έχει να κάνει με την καλλιέργεια ηττοπάθειας στα εργατικά λαικά στρώματα σε μια ενδεχόμενη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό την έννοια ότι η ψήφος σε μια κυβέρνηση της αριστεράς εμπεριέχει την ελπίδα για εναλλακτική πολιτική, η αδυναμία αλλαγής πλεύσης (αφού οι επίδοξοι κυβερνώντες έχουν τονίσει ότι δεν αμφισβητούν Ε.Ε-ΝΑΤΟ) θα αποδεκατίσει και καταστρέψει το ηθικό όσων ελπίζουν, με αποτέλεσμα επιστροφή με σαφώς εντατικότερο και αυταρχικότερο τρόπο στην λογική της αποδοχής της πολιτικής της τρόικας για “ταχύτερη έξοδο από την κρίση”.

Όπως και να έχει το πράμα για αυτή την υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση, μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, μόνο πισωγύρισμα μπορεί να επιφέρει τόσο στην καθημερινή ταξική πάλη αλλά και μακροπρόθεσμα για ολική αλλαγή της κατάστασης.
Πηγή: Αγκάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ