3 Ιαν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αντιπαράθεση και με φασιστικές παρελάσεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση και με φασιστικές παρελάσεις


ΚΙΕΒΟ.--
Με ευχολόγια και υποσχέσεις για «ειρηνική διευθέτηση της κρίσης» ξεκίνησε η νέα χρονιά στην Ουκρανία για την κυβέρνηση που στηρίζουν οι ευρωτλαντικοί ιμπεριαλιστές, την ίδια στιγμή που, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, το εθνικιστικό κόμμα «Σβόμποντα» και οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» διοργάνωσαν στο Κίεβο παράτες και παρέλαση με φασιστικά λάβαρα και πυρσούς για να τιμήσουν το συνεργάτη των Ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Στεπάν Μπαντέρα, που πολέμησε σθεναρά μαζί άλλους δοσίλογους ενάντια στον Κόκκινο Στρατό και την ΕΣΣΔ. Αυτό το φασιστικό συνονθύλευμα, που ήταν και η αιχμή του δόρατος στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που έγινε στην Ουκρανία την περασμένη χρονιά με την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, τίμησε και τον δήθεν «εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της πλατείας "Μεϊντάν"» και απαίτησε να επιστρέψει ο τίτλος του «εθνικού ήρωα» στον Μπαντέρα, κάτι που είχε καταργήσει η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς. Οπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, δύο γυναίκες δημοσιογράφοι, που κάλυπταν για λογαριασμό τους τη συγκέντρωση, δέχτηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους.
Πάντως, στο μέτωπο των συγκρούσεων στις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, και παρά την εκεχειρία που είχε κηρυχθεί μονομερώς από τον ουκρανικό στρατό, συνεχίζονται οι σποραδικές συμπλοκές χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος τις προκαλεί, ο στρατός ή οι πολιτοφύλακες που ελέγχουν αυτές τις περιοχές. Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Αντρίι Λισένκο, κατηγόρησε τους πολιτοφύλακες για τουλάχιστον 8 παραβιάσεις της εκεχειρίας από την Πρωτοχρονιά και, επίσης, ανακοίνωσε ότι ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν.
Επίσης, η κυβέρνηση του Κιέβου απειλεί ότι θα αφαιρέσει την άδεια σε ρωσόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο μετέδωσε μια συναυλία καλλιτεχνών βαριετέ της Ρωσίας που έχουν υποστηρίξει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο «Inter», το οποίο ελέγχεται από το φιλορώσο μεγαλοεπιχειρημάτια Ντμίτρο Φίρτας που είναι και βουλευτής της αντιπολίτευσης, αλλά και το «Πρώτο Κανάλι» της ρωσικής τηλεόρασης χαρακτήρισαν αυτήν την απειλή μια «πρόκληση και άσκηση πολιτικής πίεσης στα μέσα ενημέρωσης». Ωστόσο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ (και συνιδρυτής μαζί με τον πρωθυπουργό Α. Γιατσενιούκ του λεγόμενου κόμματος «Λαϊκό Κίνημα»), απαίτησε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) της Ουκρανίας να «αφαιρέσει την άδεια από το δίκτυο "Inter", διότι διεξάγει έναν πόλεμο προπαγάνδας εναντίον της χώρας μας».
Επικοινωνία υπουργών ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ
Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ανήμερα την Πρωτοχρονιά, όπου, όπως αναφέρουν πηγές και από τις δύο πλευρές, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή (Συρία, Παλαιστινιακό), δύο μέτωπα όπου εκδηλώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει, ειδικά τον τελευταίο καιρό, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και με αφορμή τη διεύρυνση των κυρώσεων, ότι επιδιώκει την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία. Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι δύο χώρες έχουν αντίθετη στάση, τόσο για τη Συρία όσο και για το Παλαιστινιακό, που οι μεν ΗΠΑ ψήφισαν κατά του σχεδίου ψηφίσματος για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους και η Ρωσία υπέρ. Την ίδια ώρα, υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι η ουκρανική «Ναφτογκάζ», όπως πρόβλεπε ο συμβιβασμός Ουκρανίας - Ρωσίας - ΕΕ για την Ενέργεια τουλάχιστον μέχρι το Μάρτη του 2015, προπλήρωσε για φυσικό αέριο το ρωσικό κολοσσό «Γκαζπρόμ» για το μήνα Γενάρη, ποσότητας 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ