16 Ιαν 2015

ΕΕ - ΔΝΤ - ΣΕΒ Αντιλαϊκή κλιμάκωση, ανεξαρτήτως κυβερνητικού διαχειριστή

ΕΕ - ΔΝΤ - ΣΕΒ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση, ανεξαρτήτως κυβερνητικού διαχειριστή
Αποκαλυπτική η νέα παρέμβαση του ΣΕΒ, για το ποιον αφορά η όλη συζήτηση περί «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους και «μεταρρυθμίσεων»


Την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και στην «επόμενη μέρα» προαναγγέλλουν τα επιτελεία της ΕΕ, ενώ στο εσωτερικό και σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, ο ΣΕΒ αξιώνει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, προκειμένου «να ξεκινήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας». Οι τρέχουσες εξελίξεις έρχονται να καταδείξουν την κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού και οι δύο ανταγωνίζονται «εντός των τειχών» του κεφαλαίου.
«Θα υπάρξουν πολλές πολιτικές σκιαμαχίες και πολύ πολιτικό θέατρο τις επόμενες βδομάδες και μήνες στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες και οι παράγοντες της αγοράς μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό είναι μέρος της κυκλικής διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», ανέφερε χτες ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ και σημερινός αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ολι Ρεν. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Βloomberg», υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κινήσεων κατά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής». Δείχνοντας και το χαρακτήρα του επείγοντος, σημείωσε πως «από την άποψη της Ελλάδας, ο καλύτερος τρόπος να κινηθεί προς τα εμπρός είναι να μειώσει κάθε αβεβαιότητα», που σημαίνει: «Πρώτον να μειώσει τον αναγκαίο χρόνο για το σχηματισμό κυβέρνησης και δεύτερον να επιβεβαιώσει και να διαπραγματευθεί τα επόμενα βήματα του προγράμματος με την ΕΕ και το ΔΝΤ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα είναι απίθανο να επιτύχει διαγραφή χρέους» και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να εστιάσει σε «πιθανή ανακούφιση με τη μορφή μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής».
Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ), Ε. Νοβότνι, σε δηλώσεις του σε αυστριακή εφημερίδα, σημείωσε πως «χωρίς ένα πρόγραμμα σε ισχύ, επηρεάζονται εξαιρετικά αρνητικά οι δυνατότητες της ΕΚΤ να παραχωρήσει δάνεια σε ελληνικές τράπεζες και άρα υπάρχει σοβαρή χρονική πίεση».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, δήλωσε από την Ουάσιγκτον πως με την «όποια κυβέρνηση σχηματισθεί θα επιδιώξουμε τις συζητήσεις που είχαμε με τις ελληνικές αρχές, ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ευρύ τρόπο», ενώ κατέστησε σαφή την ανάγκη του κεφαλαίου για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενη στη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη σημείωσε ότι «το υποτονικό περιβάλλον θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για πολλές χώρες της Ευρωζώνης να μειώσουν την ανεργία και το υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, μιλώντας στη βρετανική «Finacial Times», σημείωσε ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό», ενώ συμβουλεύοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως «αν δοθεί παράταση 6 μηνών, η Ελλάδα θα αγοράσει χρόνο για να οργανώσει μια συνετή έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα».
Αξονες για την αντιλαϊκή «συναίνεση» θέτει ο ΣΕΒ
Στο μεταξύ, σε νέα παρέμβαση προχώρησε ο ΣΕΒ, μέσω επιστολής του προέδρου του Θ. Φέσσα, προς τον πρόεδρο και τους επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, καθώς και στην BUSINESS EUROPE, την εργοδοτική οργάνωση των Ευρωπαίων βιομηχάνων.
Οι άξονες της αντιλαϊκής συνεννόησης που θέτει ο ΣΕΒ είναι οι παρακάτω:
-- «Περισσότερη ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση». Θεωρούν «καθήκον της Ελλάδας και της Ευρώπης να τηρήσουν τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις τους και να θέσουν σε εφαρμογή ένα ξεκάθαρο όραμα ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στα κράτη - μέλη και ιδιαίτερα στις οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αποκαταστήσουν την κοινωνική διάσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Η τήρηση των «εκατέρωθεν δεσμεύσεων», που ζητά ο ΣΕΒ, σηματοδοτεί την εφαρμογή των μέτρων αντιλαϊκής πολιτικής από την όποια κυβέρνηση και την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, από την πλευρά της ΕΕ.
-- «Να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας». Λόγος γίνεται για έναν «Οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη» που θα βασίζεται σε «περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσουν επενδύσεις». Επιπλέον, επισημαίνουν πως η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, αναφέροντας τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το «πακέτο Γιούνκερ», από τα οποία έχουν να περιμένουν και οι Ελληνες βιομήχανοι.
-- «Επανεξέταση του δημόσιου χρέους για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Σύμφωνα με τους βιομηχάνους,«μια ευνοϊκή συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές της για το δημόσιο χρέος (...) θα αφαιρούσε κάθε είδος σκεπτικισμού απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα αναβάθμιζε τη θέση της χώρας έναντι των διεθνών αγορών κεφαλαίου και θα καθιστούσε την ελληνική οικονομία ελκυστική στους επενδυτές», ενώ «μια τέτοια εξέλιξη είναι προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά». Ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι η «πρεμούρα» για το χρέος αφορά αποκλειστικά και μόνο την αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου και του αστικού κράτους στις διεθνείς αγορές και τον ανταγωνισμό.
Τέλος, στην επιστολή επισημαίνεται ότι «πολλές επιχειρήσεις, μέλη του ΣΕΒ, επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια από τις αρχές του 2009 μέχρι το τέλος του 2014 για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την εξαγωγική τους δραστηριότητα».
Νομισματική διαπάλη
Χτες, εξάλλου, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε στην κατάργηση της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, που ήταν 1,2 ανά ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το ελβετικό φράγκο κατέγραφε χτες στις διεθνείς χρηματαγορές ραγδαία ανατίμηση σε σχέση με τα βασικά ανταγωνιστικά νομίσματα. Να σημειωθεί ότι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια (κυρίως στεγαστικά) σε ρήτρα ελβετικού φράγκου, η ανατίμηση του οποίου επιφέρει αντίστοιχη επιβάρυνση των δόσεων αποπληρωμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ