20 Ιαν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αναζωπυρώνεται ο πόλεμος της αντιδραστικής κυβέρνησης

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναζωπυρώνεται ο πόλεμος της αντιδραστικής κυβέρνησης
Χτυπήθηκαν νοσοκομείο και πανεπιστήμιο στο Ντονέτσκ

Το νοσοκομείο στο Ντονέτσκ που βομβαρδίστηκε από τον ουκρανικό στρατό
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Αναζωπυρώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας (που έχει τη στήριξη των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών) με τους πολιτοφύλακες στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), που αντέδρασαν από πέρσι την άνοιξη με την πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης που ήθελε διατήρηση των σχέσεων και με τη Ρωσία. Τις τελευταίες 48 ώρες, γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ διεξάγονται σφοδρές μάχες, όπου σκοτώθηκαν 3 στρατιώτες, τραυματίστηκαν 66, ενώ ο ακριβής αριθμός των σκοτωμένων αμάχων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί καθώς κάτοικοι της πόλης καταγγέλλουν ότι ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές. Μόνο στην πόλη Χορλίφκα σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, σύμφωνα με διοικητές των πολιτοφυλάκων, που έχουν πληροφόρηση από τοπικές αρχές. Επίσης, χτες το μεσημέρι χτυπήθηκε και ένα νοσοκομείο στο κέντρο του Ντονέτσκ, στη συνοικία Καλίνινσκι, ενώ τα πυρά πήραν και ένα πανεπιστήμιο που βρίσκεται απέναντι από το νοσοκομείο. Εξι άνθρωποι, ένας γιατρός και πέντε ασθενείς, τραυματίστηκαν από το βομβαρδισμό αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της αυτονομαζόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Τα τζάμια του νοσοκομείου έσπασαν και σημάδια από τα πυρά ήταν ορατά μπροστά από την είσοδο του νοσοκομείου. Ενώ μόλις που πρόλαβαν να βγουν από αίθουσα που χτυπήθηκε φοιτητές που έκανε την πρακτική τους στο νοσοκομείο.
Η κυβέρνηση του Κιέβου αμφισβητεί τις καταγγελίες περί βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών και δηλώνει ότι δήθεν αμύνεται σε επιθέσεις, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού στρατού, Αντρίι Λισένκο ανέφερε ότι τους πολιτοφύλακες συνδράμουν 2 μεγάλες ομάδες Ρώσων στρατιωτών από 300-350 άνδρες η κάθε μια, που «παραβίασαν τα σύνορα», ζήτημα που διαψεύδει κατηγορηματικά η ρωσική κυβέρνηση.
Οι μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ έχουν κλιμακωθεί σοβαρά και απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο οριστικά τις συμφωνίες εκεχειρίας που έχουν υπογραφεί στο Μινσκ το Σεπτέμβρη του 2014, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τονίζοντας ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία.
Απόρριψη ρωσικής πρότασης
Επίσης, πρόταση η οποία απορρίφθηκε αμέσως από τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, έκανε η ρωσική κυβέρνηση από την περασμένη βδομάδα, για την απόσυρση των βαρέων όπλων και από τις δύο πλευρές όπως προέβλεπε η συμφωνία στο Μινσκ. Ο Ποροσένκο, όχι μόνο απέρριψε την πρόταση, αλλά ταυτόχρονα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στη διαδικασία που είχε εξαγγείλει για επιστράτευση εφέδρων που στέλνονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς, υπογράφοντας την πρώτη επιστράτευση.
Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που σε ανακοίνωσή του χτες σημειώνει ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης του Κιέβου να επιλύσει την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα είναι ένα στρατηγικό λάθος», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μη αναστρέψιμες συνέπειες για την ουκρανική κρατική υπόσταση». «Είναι το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος που έχει γίνει από τις ουκρανικές αρχές η στρατιωτική λύση στην κρίση της ουκρανικής κοινωνίας και σε όλα τα ζητήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Την ίδια ώρα χτες ο Ποροσένκο είπε ότι είναι έτοιμος να καλέσει αμέσως συνεδρίαση της τριμερούς ομάδας επαφής, με τη λεγόμενη «νορμανδική σύνθεση», δηλαδή οι υπουργοί Εξωτερικών και οι ηγέτες των χωρών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας για να διασφαλιστεί υποτίθεται η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Οπως είπε, η συνάντηση μπορεί να γίνει στην Αστάνα του Καζακστάν (αυτή ήταν η πρόταση την περασμένη βδομάδα που τελικά «ναυάγησε») ή σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία. Επίσης, ενώ κλιμακώνει τη στρατιωτική επιχείρηση ο Ποροσένκο, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής διευθέτησης της κατάστασης στο Ντονμπάς, η οποία θα πρέπει να στηρίζεται στις συμφωνίες του Μινσκ. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού θα συνεχιστεί. Ο λαός αυτός βρίσκεται στη δίνη μιας ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης (για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τον πλούτο που διαθέτει) ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πορείας ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, όπου κάποτε οι λαοί της ζούσαν ειρηνικά και χωρίς τους σημερινούς διαχωρισμούς, που ωφελούν μόνο τις αστικές τάξεις, τα ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ