13 Φεβ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Νέος προσωρινός συμβιβασμός μετά το παζάρι στο Μινσκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέος προσωρινός συμβιβασμός μετά το παζάρι στο Μινσκ
Από τα ξημερώματα της Κυριακής γενική κατάπαυση του πυρός



Από τη συνάντηση των 4 ηγετών (αριστερά ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Α. Λουκασένκο)
Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 16 ωρών, το παζάρι ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΕΕ, ΗΠΑ και τη Ρωσία για την Ουκρανία, η τετραμερής συνάντηση στο Μινσκ ανάμεσα στους Προέδρους της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, κατέληξε σε μια νέα προσωρινή συμφωνία - συμβιβασμό κατάπαυσης του πυρός από τα ξημερώματα της Κυριακής, 15 Φλεβάρη. Η συμφωνία αυτή εμφανίζεται ως «παράθυρο ειρήνης», αλλά επί της ουσίας δεν αναιρεί τις αιτίες που ο ουκρανικός λαός βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και πληρώνει βαρύ φόρο αίματος. Ο ανταγωνισμός για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, το φυσικό της πλούτο, την αξιοποίησή της από τα μονοπώλια ως «ενεργειακού κόμβου», δεν αλλάζουν και στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομίας ο συμβιβασμός μπορεί να εναλλάσσεται με την αντιπαράθεση ακόμα και τον πόλεμο.
Το κείμενο της συμφωνίας που ονομάζεται Μινσκ 2 (η πρώτη συμφωνία που έμεινε στα χαρτιά είχε υπογραφεί επίσης στο Μινσκ τον Σεπτέμβρη του 2014), συμφωνήθηκε αρχικά από τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, δηλαδή της εκπροσώπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Χάιντι Ταλιαβίνι, των εκπροσώπων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, Α. Ζακχαρτσένκο και Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, του πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκορωσία, Μ. Ζουράμποφ και του απεσταλμένου της κυβέρνησης του Κιέβου, πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Λ. Κούτσμα. Στη συνέχεια, η συμφωνία αυτή μεταφέρθηκε στην τετραμερή και συνεχίστηκε το παζάρι. Χτες, επίσης, η συμφωνία παρουσιάστηκε από τους Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (δες στη σελίδα 4), όπου όμως σημειώθηκε ιδιαίτερα ότι η εφαρμογή της δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Αυτό επιβεβαιώνει και η κατάσταση στην ίδια την Ουκρανία όπου και χτες συνεχίστηκαν οι μάχες. Την ίδια ώρα της διαπραγμάτευσης στο Μινσκ τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Ντονέτσκ χτυπήθηκαν στόχοι σε περιοχές που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες και ένα νοσοκομείο όπου από οβίδα σκοτώθηκε 1 άμαχος και υπήρξαν αρκετοί τραυματίες. Επίσης, συνεχίστηκαν οι αλληλοκατηγορίες των δύο πλευρών για χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου κατήγγειλε ότι χτες πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα 50 ρωσικά άρματα μάχης και άλλα οπλικά συστήματα, πληροφορία που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
O Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε συνάντηση μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να «περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις», υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη συμφωνία του Μινσκ που υπογράφτηκε το Σεπτέμβρη δεν «τηρήθηκε», χωρίς βεβαίως να αναφερθεί στις ευθύνες της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, που στηρίζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συγκροτείται από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Επίσης, τη συμφωνία χαιρέτισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, μαθαίνοντας τη συμφωνία ανέφερε ότι το θέμα περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία για την κατάσταση την Ουκρανία, δεν αναμενόταν να συζητηθεί στη Σύνοδο της ΕΕ.
Η συμφωνία του Μινσκ
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία - συμβιβασμός στα 13 σημεία της.
1. Την άμεση και συνολική κατάπαυση του πυρός στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με έναρξη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 15/2.
2. Την απόσυρση όλων των βαρέων όπλων από τις δύο πλευρές σε ίσες αποστάσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων για τα συστήματα πυροβολικού διαμετρήματος 100 mm, 70 χιλιόμετρα για εκτοξευτήρες ρουκετών, και 140 χιλιομέτρων για βαρύ πυροβολικό. Η απόσυρση θα αρχίσει τη δεύτερη μέρα μετά την κατάπαυση πυρός και θα ολοκληρωθεί σε 14 μέρες.
3. Θα επιβλέπει την απόσυρση ο ΟΑΣΕ, με χρήση όλων των αναγκαίων μέσων, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα ραντάρ κ.λπ.
4. Την πρώτη μέρα μετά την αποχώρηση, θα ξεκινήσει διάλογο σχετικά με τις λεπτομέρειες της διενέργειας τοπικών εκλογών, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία και το νόμο της Ουκρανίας «σχετικά με την προσωρινή διαταγή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», καθώς και τη μελλοντική λειτουργία των εν λόγω περιοχών.
5. Την παροχή χάριτος και αμνηστίας με την ψήφιση ενός νόμου που απαγορεύει τη δίωξη και την τιμωρία των προσώπων σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
6. Την ανταλλαγή όλων των κρατουμένων.
7. Την παροχή ασφαλούς πρόσβασης, παράδοση, αποθήκευση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους απόρους βάσει ενός διεθνούς μηχανισμού.
8. Τον καθορισμό των λεπτομερειών για την πλήρη αποκατάσταση των κοινωνικο-οικονομικών σχέσεων στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μεταβιβάσεων, όπως οι συντάξεις και άλλες πληρωμές (εισπράξεις και έσοδα, η έγκαιρη πληρωμή όλων των λογαριασμών κοινής ωφελείας, η ανανέωση της φορολογίας εντός του νομικού πλαισίου της Ουκρανίας). Για το σκοπό αυτό, η Ουκρανία θα επανακτήσει τον έλεγχο σε τμήμα του τραπεζικού συστήματός της στις περιοχές, που πλήττονται από συγκρούσεις, και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει διεθνής μηχανισμός για τη διευκόλυνση αυτών των μεταφορών.
9. Μετά τη διενέργεια τοπικών εκλογών, με βάση τον ουκρανικό νόμο και τη συνταγματική μεταρρύθμιση, έως το τέλος του 2015 το ουκρανικό κράτος επανακτά τον πλήρη έλεγχο στα σύνορα σε ολόκληρη τη ζώνη των συγκρούσεων.
10. Την αποχώρηση όλων των ξένων ενόπλων δυνάμεων, στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και μισθοφόρων από το έδαφος της Ουκρανίας υπό την εποπτεία του ΟΑΣΕ. Ο αφοπλισμός όλων των παράνομων ομάδων.
11. Συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2015. Ενα νέο σύνταγμα, που ως βασικό στοιχείο θα έχει την αποκέντρωση (λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των επιμέρους περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των περιοχών αυτών, καθώς και την έγκριση του νόμου για το ειδικό καθεστώς τους και των σχέσεων με τη Ρωσία.
12. Βάσει του νόμου της Ουκρανίας «σχετικά με την προσωρινή διαταγή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» όσον αφορά τις τοπικές εκλογές, θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί με τις επιμέρους περιοχές του Ντόνετσκ και Λούγκανσκ στο πλαίσιο της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα του ΟΑΣΕ.
13. Να υπάρξει περαιτέρω επαφή για σύσταση επιτροπών και ομάδων εργασίας για την εφαρμογή των σχετικών πτυχών της συμφωνίας.
Σε αυτά τα 13 σημεία που βέβαια είναι φανερό ότι επιδέχονται πολλών ερμηνειών (π.χ. ποιες ακριβώς είναι οι «ένοπλες παράνομες ομάδες») υπάρχει και μια σημείωση που αναφέρει ότι ο νόμος για την «τοπική αυτοδιοίκηση σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ» εξασφαλίζει: Απαλλαγή από την τιμωρία, την παρενόχληση και τις διακρίσεις των ατόμων που συνδέονται με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις περιοχές, το δικαίωμα της γλώσσας, συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία στο διορισμό των επικεφαλής των εισαγγελέων και των δικαστηρίων, δυνατότητα των κεντρικών εκτελεστικών αρχών να συνάπτουν με τις αρμόδιες τοπικές αρχές μια συμφωνία σχετικά με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, το κράτος θα στηρίξει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των επιμέρους περιφερειών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση για διασυνοριακή συνεργασία σε επιλεγμένες περιοχές και τη Ρώσικη Ομοσπονδία, δημιουργία των μονάδων πολιτοφυλακής των πολιτών για τη διατήρηση της δημόσια τάξης, δηλαδή ένα είδος τοπικής αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ