13 Φεβ 2015

Αντιμνημονιακή ρητορεία, ίδια αντιλαϊκή ρότα

Αντιμνημονιακή ρητορεία, ίδια αντιλαϊκή ρότα

Υλοποίηση της πολιτικής που θέλει τους δήμους να προσφεύγουν σε δανεισμό και σε ρύθμιση των χρεών τους για να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, με τα βάρη να πέφτουν στο λαό, και να περιορίζουν τις προσλήψεις προσωπικού στις απολύτως αναγκαίες, «υποσχέθηκε» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου και παρέστη.

Πίσω από την «αντιμνημονιακή» ρητορεία ότι η νέα κυβέρνηση «θα αναιρέσει τις μνημονιακές ρυθμίσεις που έχουν φέρει την Αυτοδιοίκηση στο χείλος του γκρεμού», εξακολουθεί να «είναι εδώ» η ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Τοπικής Διοίκησης. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι μεν να καταργήσει το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ που ελέγχει τους προϋπολογισμούς των δήμων, όμως αυτό - όπως επανέλαβε χτες ο Κ. Πουλάκης - θα αντικατασταθεί από νέα ρύθμιση που επίσης θα παρακολουθεί την οικονομική πορεία των δήμων στην κατεύθυνση της υλοποίησης των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Προτίθεται, επίσης, η κυβέρνηση να καταργήσει τις προεκλογικές διατάξεις για περικοπές των ΚΑΠ, οι οποίες, όμως έχουν ξεκινήσει από το 2009 και μέχρι το 2013 καταγράφουν μείωση έως 70%. Με λίγα λόγια, η περιορισμένη χρηματοδότηση παραμένει, γι' αυτό και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να εξακολουθεί να βάζει τη θηλιά στο λαιμό των δήμων φορτώνοντάς τους με νέα δάνεια. «Θα υπάρξει άμεση παρέμβαση για δανεισμό και ρύθμιση των χρεών των ΟΤΑ», είπε ο Κ. Πουλάκης.
Εστίασε δε στον ιδιαίτερο ρόλο των δήμων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της υποβάθμισης των κοινωνικών δομών των δήμων και υποκατάστασής τους από διάφορα προγράμματα, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που διαχειρίζονται περιστασιακά τη φτώχεια.
Εκανε λόγο για απελευθέρωση προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες - όπως είπε - δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, συναρτώντας έτσι την ποιότητα των υπηρεσιών, οι οποίες βεβαίως εξαρτώνται και από τον επαρκή αριθμό εργαζομένων, με το τίμημα που θα πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες.
Κατά τ' άλλα επανέλαβε τις εξαγγελίες για κατάργηση του «Καλλικράτη», με χωροταξική αποκλιμάκωση, αποκέντρωση, προσδιορισμό αρμοδιοτήτων, πόρων και επενδυτικών μέσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ